A turisztikai szakma figyelme most ismét Budapestre irányul: egy héten belül immár a harmadik ország legrangosabb szakmai rendezvényének ad otthont a magyar főváros.

 

 

A turisztikai szakma figyelme most ismét Budapestre irányul: egy héten belül immár a harmadik ország legrangosabb szakmai rendezvényének ad otthont a magyar főváros.

 

 A Szlovákiai Utazásszervezők és Utazásközvetítők és a legnagyobb belga szakmai szervezet, a Flamand Utazási Irodák Szövetségének kongresszusa után 2008. november 13-15. között a német turisztikai szakma vezetői találkoznak a magyar fővárosban a Német Utazási Szövetség (DRV) 58. éves közgyűlése és a negyedik alkalommal sorra kerülő „DRV Német Utazási Irodák Napja" alkalmából. Az esemény nagyban hozzájárulhat a Németországban végzett intenzív marketingtevékenység hatékonyabbá tételéhez, hiszen a német döntéshozó szakembereknek lehetőségük nyílik alaposan megismerni Magyarország turisztikai kínálatát.

A Német Utazási Szövetség (DRV) a Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságának közösen elkészített pályázati anyaga alapján Budapestet választotta 2008. évi közgyűlésének és a 4. Német Utazási Irodák Napja rendezvény helyszínéül. A pályázatot a kormány meghívásával együtt 2006 márciusában személyesen adta át a turizmusért is felelős miniszter a német félnek, a világ legnagyobb turisztikai vásárán, a berlini ITB-n. Az előkészítő munka már két éve zajlott, amelynek során a DRV vezetősége többször is járt hazánkban a leendő helyszínek kiválasztása érdekében.

A november 13-15. között zajló eseményre mintegy 800 német vezető utazási szakember érkezett hazánkba, a legjelentősebb német utazási irodák, túraszervezők és egyéb turisztikai szolgáltatók képviseletében. A „Határok legyőzése" mottót viselő rendezvényen a német utazási szakma ismert vezetői – többek között Dr. Michael Frenzel, a TUI AG elnök-vezérigazgatója, Dr. Thomas Middelhoff, az Arcandor AG elnök-vezérigazgatója és Ernst Hinsken parlamenti képviselő, a Német Gazdasági Minisztérium turisztikai államtitkára – tartanak előadásokat, valamint elemzik a német turizmus és általában a turizmus helyzetét, és prognózist adnak a következő évekre. Az előadásokban szó lesz még többek között a klímaváltozásról és a turizmus gazdasági hatásairól is a fogadó országokban.

November 12-én a Magyar Turizmus Zrt. sajtóbeszélgetésre invitálta a magyar sajtó munkatársait, amelynek keretében az újságíróknak lehetőségük nyílt még a közgyűlést megelőzően feltenni kérdéseiket a DRV elnökének, Klaus Leapelle-nek.

November 13-án immár negyedik alkalommal rendezték meg a „DRV Német Utazási Irodák Napját, amely mára a turizmus egyik legfontosabb szakmai rendezvényének, a DRV éves közgyűlésnek állandó részévé vált. Az esemény során a szakemberek az utazási irodák lehetőségeivel, helyzetével, az értékesítés aktuális kérdéseivel foglalkoztak. Az Utazási Irodák Napja lehetőséget teremt a szakmai eszmecserére, amelynek keretében a szakemberek nemcsak a jelen sürgető problémáit, hanem a jövő kihívásait és kilátásait is megvitathatják. A résztvevők ezen kívül szakmai találkozók és az idén első alkalommal megrendezésre kerülő tréningek során értékes gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek.

November 13-án este fogadást rendeztek a vezető német turisztikai szakemberek részére a Művészetek Palotájában, ahol Dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter köszöntötte a résztvevőket. Az eseményen részt vett Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, Dr. Wolff Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke és Dr. Róna Iván, az MT Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Kovács Miklós szakállamtitkár november 14-én fogadta a Német Köztársaság Kormánya képviseletében Ernst Hinsken turisztikai megbízott urat. A találkozó alkalmával a kétoldali turisztikai együttműködés bővítésének lehetőségeiről egyeztettek.

A közgyűlésen, november 14-én Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke prezentáció keretében mutatta be a német-magyar turisztikai kapcsolatok történetét, a turizmus jelentőségét a magyar gazdaságban, hazánk megújult turisztikai kínálatát és a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai marketingtevékenységét. Előadásában kiemelte, hogy az első német turistacsoport 1869-ben érkezett Magyarországra, a Német Utazási Szövetség pedig 22 évvel ezelőtt, 1986-ban tartotta először hazánkban az éves közgyűlését. Magyarország megújult turisztikai kínálatának bemutatásánál az MT Zrt. elnöke külön hangsúlyt fektetett a német piacon kiemelt turisztikai termékekre (Budapest, Balaton, egészségturizmus, konferenciaturizmus), továbbá a 2009-es Kulturális Turizmus Évére és a 2010-es Pécs Európa Kulturális Fővárosa projektre. A jövőbeni lehetőségek ismertetése kapcsán kitért a Balaton újrapozícionálásának fontosságára, a jelentősen kibővült turisztikai kínálatra és a Balaton legújabb vonzerejére, a MOTO GP futam 2009-es megrendezésére. Az MT Zrt. turisztikai marketingtevékenységével kapcsolatban Dr. Niklai Ákos az E-marketing növekvő szerepét emelte ki és hazánk új, modernizált külföldi turisztikai arculatát, amelyet a német piacon az „Ungarn – Träum Dich hin!" szlogen fémjelez.

A konferencia ideje alatt számos szolgáltató is bemutatkozik a Budapest Congress & World Trade Center konferenciaközpont külön kiállítási területén. A Német Utazási Szövetség standján az érdeklődők a Szövetség új utazási irodai imázskampányával ismerkedhetnek meg, amelynek szlogenje: „Reisebüro. Hier fängt Ihr Urlaub an!" („Utazási iroda. Itt kezdődik az üdülés"). A DRV továbbá bemutatja oktatási-képzési programját is, amelynek célja a turisztikai szakemberek képzésére szolgáló kiegészítő, illetve új képzési kvóta létrehozása.

A közgyűlés apropójából a Magyar Turizmus Zrt. on-line oktatást indított a német utazási szakmában dolgozók részére a SaisonCheck internetes cég közreműködésével. A 14 fordulóból álló, ingyenes oktatás keretében a több mint 1100 résztvevő hasznos információkat kapott a Magyarországra történő utazás szervezéséről. A fordulókat egy-egy 10 kérdésből álló kérdőív egészítette ki. A kérdőívekre helyesen válaszolók között október 15-én három nyertest sorsoltak ki, akik egy-egy kétszemélyes utazást nyertek Budapestre, a DRV kongresszusra. Azok pedig, akik legalább 80%-os eredménnyel töltötték ki a kérdőíveket, Magyar Turizmus Zrt. által elismert „Magyarország specialistákká" váltak, amelyről emléklapot vehetnek át, Dr. Róna Ivántól. A diplomaátadásra november 14-én, folklórműsorral színesített magyar est keretében kerül sor a Nagyvásárcsarnokban.

A DRV közgyűlés november 15-én gálaesttel zárul a FÜSTI Nosztalgiaparkban, ahová Klaus Laepple DRV elnök, Rembert Euling, a REWE csoport turisztikai ágazatának vezetője és Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár sínautóval érkezik.

Németország a magyarországi turizmus szempontjából a legjelentősebb küldőpiac. A legfrissebb 2008. január-szeptemberi statisztikai adatok alapján 464 ezer német vendég több mint 2 millió éjszakát töltött el hazánkban 2008. január-szeptemberi időszakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük