2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országos Gerincgyógyászati Központ folytatja együttműködését

19 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58406"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/edvi_peter_varga_peter_pal.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span><em>Edvi Péter</em>, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke és  <em>Dr. Varga Péter Pál</em>,  az Országos Gerincgyógyászati Központ  tulajdonos főigazgatója,  gerincsebész főorvos  2012. február 22-án,  a két szervezet közös tájékoztatóján a közel évtizedes együttműködés folytatásáról, megerősítéséről nyilatkozott, hangsúlyozva a nehéz gazdasági időszak közepette az önkéntesség, az összefogás és a segítőkészség jelentőségét, mondván, amikor nehéz helyzetben van az ország, és az egészségügy, akkor is lehet sok jót csinálni.</p> <p> 

edvi peter varga peter pal.thumbnailEdvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke és  Dr. Varga Péter Pál,  az Országos Gerincgyógyászati Központ  tulajdonos főigazgatója,  gerincsebész főorvos  2012. február 22-án,  a két szervezet közös tájékoztatóján a közel évtizedes együttműködés folytatásáról, megerősítéséről nyilatkozott, hangsúlyozva a nehéz gazdasági időszak közepette az önkéntesség, az összefogás és a segítőkészség jelentőségét, mondván, amikor nehéz helyzetben van az ország, és az egészségügy, akkor is lehet sok jót csinálni.

 

edvi peter varga peter pal.thumbnailEdvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke és  Dr. Varga Péter Pál,  az Országos Gerincgyógyászati Központ  tulajdonos főigazgatója,  gerincsebész főorvos  2012. február 22-án,  a két szervezet közös tájékoztatóján a közel évtizedes együttműködés folytatásáról, megerősítéséről nyilatkozott, hangsúlyozva a nehéz gazdasági időszak közepette az önkéntesség, az összefogás és a segítőkészség jelentőségét, mondván, amikor nehéz helyzetben van az ország, és az egészségügy, akkor is lehet sok jót csinálni.

 

A két szervezet évek óta segíti és kiegészíti egymás munkáját annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű, magyarországi és határon túli, gerincbeteg gyermekek megfelelő ellátáshoz, műtéthez, gyógykezeléshez jussanak.

 

Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta,  Dr. Varga Péter Pál gerincsebész a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos csoportjának egyik legismertebb, oszlopos tagja, sok országban elismert szaktekintély, aki rendszeresen részt vesz erdélyi munkaútjaikon is. Ezek során évente kétszer,  májusban és októberben az ottani kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. A főigazgató főorvos ilyenkor nem csak vizsgálatokat végez, illetve szakmai előadásokat, továbbképzéseket tart az ottani orvosok részére, hanem szükség esetén a budapesti kórházban el is végzi az elkerülhetetlen műtétet. 

A Szolgálat tevékenységét nagy mértékben elősegíti, hogy a Központban és a többi támogató egészségügyi intézményben a Gyermekmentő Szolgálatnak soha nem kell kifizetnie a piaci árakat, csak azok töredékét, sőt sokszor díjmentesen, vagy nagyértékű hozzájárulással fogadják az általa beszállított betegeket. 

Az egészségügyi vizsgálatokhoz, kezelésekhez és terápiás foglalkozásokhoz  a Gyermekmentő Szolgálat  2011-ben  194 millió 821 ezer 148 Ft-tal járult hozzá.  

Ez az összeg az alábbi költségeket foglalja magában:

– a magyarországi és a határon túli gyermekek kezelése, műtétei,

– a romániai egészségügyi vizsgálatok, 

– a Gyermekmentő orvosi rendelőjében végzett munkák,  ahol jelenleg gyermekgyógyászati és gyermek-neurológiai szakrendelés folyik elsősorban óvodás és kisiskolás korú, magatartási problémákkal, tanulási zavarokkal küszködő, ill.  autista, rászoruló gyermekek részére,

– az OTP Fogorvosi buszában végzett fogorvosi munkák, 

– a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában végzett terápiás tevékenység.

Ezekben az intézetekben 2011-ben több mint  28 ezer vizsgálatot, kezelést, terápiás foglalkozást végeztek önkéntes orvosaik és szakembereik.  2011-ben az Országos Gerincgyógyászati Központ munkáját tizenkét speciális kórházi ággyal támogatták,  6 millió egyszáz-ezer Ft értékben.  A folyó évi együttműködést illetően, hasonló eredményekre számítanak.

 A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület 1990 májusában alakult a hasonló hannoveri szervezet mintájára és támogatásával. Célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása.  Az egyesület közhasznú szervezet, vallásra, politikára és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, önkéntes alapon működik.

A Szolgálatot a Fővárosi Bíróság 1990-ban vette nyilvántartásba, s 1998. január 1-től  működik  a 2369. sorszám alatt nyilvántartott, kiemelten közhasznú szervezet formájában, vallásra, politikai és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, önkéntes alapon. 

 

A Szolgálat fő programjai:   

 

Egészségügyi program; 

 

Hazai tevékenység 2011-ben:

47 magyarországi és külföldi gyermek kivizsgálásának, gyógykezelésének és műtétjének költségét fedezte az egyesület, az egészségügyi program keretében  25 millió 751 ezer 946 forintot használtak fel. 

Mindennapos kapcsolatban állnak a Heim Pál Gyermekkórházzal, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézettel és a Semmelweis Egyetemmel. 

48 gyermeket láttunk el gyógyászati segédeszközökkel. 

1995-ben mozgó fogászati rendelőként használatos autóbuszt vásároltak olyan gyermekek és fiatalkorúak fogászati kezeléséhez, akik lakóhelyük egészségügyi infrastruktúrájának hiányosságai, higiéniás szokásaik vagy más tényezők miatt nem részesülnek ilyen ellátásban. Az egyesület céljai között szerepel a széleskörű szűrőprogramok és szájhigiénés felvilágosító munka folytatása.

2002 szeptemberében orvosi rendelőt nyitottak rászoruló gyermekek részére. Jelenleg gyermekgyógyászati és gyermek-neurológiai szakrendelés folyik hiperaktív, magatartászavarokkal küszködő gyerekek részére.    

A rendelőben fejlesztőpedagógus, gyógytornász és gyermek-pszichoterapeuta is dolgozik, Ayres-terápiát végeznek egy erre alkalmas, teljeskörűen felszerelt teremben. A Szolgálat anyagi helyzetétől függően szeretnék beindítani a gyermekszemészeti, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és ortopédiai szakrendelést is.

2011-ben  szakembereik összesen  4.930 terápiát, szülői konzultációt és vizsgálatot biztosítottak fogyatékkal élő és viselkedés-zavaros gyermekek számára.

 Külhoni tevékenység:   

évente két alkalommal önkéntesekből álló orvos- csoport utazik a romániai Hargita megyébe, ahol a Megyei Kórházban, csecsemőotthonban, iskolákban és árvaházakban vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. 2011-ben összesen 9.200 gyermek vett részt orvosi szűrővizsgálaton. Ezen túlmenően gyógyszerrel, műszerrel és tapasztalat-átadással segítik a fenti intézményeket.   Az orvos-csoport Romániában végzett munkájának, valamint az előkészítő és az utómunkáknak az értéke több mint 25 millió forint. 

(A Szolgálat tevékenységének központja Magyarország, betegei 80%-ban innen kerülnek ki. )

 Gyermekélelmezési program; 

2011-ben  a szolgálat  54 gyermek iskolai, ill. óvodai étkezési díját vállalta át  732 ezer 559 forint összegben. 

Ezt a juttatást pályázat útján kapják a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek.  A megfelelő iratok (jövedelem- és iskolalátogatási igazolás) birtokában döntenek a fél, vagy egész tanévre szóló támogatás odaítéléséről.

A támogatást a gyermek nevére, közvetlenül az óvodának vagy iskolának folyósítják.

 Nevelőszülői program; 

Modellnek szánt program keretében,  Budapesten, Fejér és Somogy megyében 4 nevelőcsaládban öt, állami gondoskodásban lévő gyermek családi nevelését biztosítják.  Nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek személyre szabott gondozására, nevelésére és fejlesztésére; ennek érdekében a nevelőszülők munkáját gyermekorvos és gyógypedagógus is támogatja. Szükség esetén külső szakemberek,  pl. fejlesztő pedagógus, gyermekpszichológus, gyógytornász  segítségét is igénybe veszik.  Ezeknek a családoknak évről évre biztosítják a számukra egyébként nem, vagy csak nehezen elérhető üdülés lehetőségét, valamint számos kulturális programot, a nevelőszülők számára pedig rendszeresen továbbképzéseket tartanak.

Nevelőszülői programra  2011-ben  11 millió 172 ezer 215 forintot használtak fel.

 Törvény-előkészítési program; 

A Szolgálat a gyermekjóléti törvény megszületését megelőző időszakban megjelentette a gyermekvédelemmel kapcsolatos nemzetközi jogszabályok és irányadó dokumentumok gyűjteményét. 

1992-1994 között a Miniszterelnöki Hivatallal együtt működtette a közösen létrehozott Gyermek, Ifjúsági és Családjogi Kodifikációs és Deregulációs Bizottságot.  A Bizottság a Népjóléti Minisztériummal közösen kidolgozta a gyermekvédelmi törvényt, melyet a Parlament 1997-ben elfogadott.

A fiatalkorúak előzetes fogva tartásával kapcsolatosan javasolták, s az Igazságügyi Minisztériummal közösen ki is dolgozták a Büntetőtörvénykönyv módosítását. Módosító indítványukat a Parlament elfogadta.

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosához fordultak, hogy szakértőik bevonásával foglaljanak állást arról, nem sérti-e a gyermekek alkotmányos jogait az a körülmény, hogy a KRESZ-be nem került be a biztonsági gyermekülés kötelező alkalmazása.  Az országgyűlési biztos a javaslattal egyetértett, s azt elfogadta. 

Kezdeményezték a gyermekjóléti és a média-törvény módosítását, s részt vesznek a módosító javaslat kidolgozásában.

 Üdültetési program; 

Pályázati rendszerben intézeti, és más hátrányos helyzetű gyermekek üdülési lehetőségeinek, nyári táborozásának biztosításához, valamint a tanintézetek által szervezett erdei iskolák megvalósításához adnak támogatást, ez  2011-ben 1 millió  110 ezer 500 forintot tett ki.

 Képzési és továbbképzési program; 

Orvosok, gyógypedagógusok, laboránsok, gyermekintézményi dolgozók, állami gondozott és más, hátrányos helyzetű gyermekek képzését, továbbképzését szervezik.

Pályázati rendszer keretében,  2011-ben 308 hátrányos helyzetű gyermek tehetséggondozását segítették ösztöndíj és tanszertámogatás formájában. Szolgálatuk közreműködésével és támogatásával jött létre a Magyar Lovasterápia Szövetség, mely rendszeresen szervez lovasterápiás szakemberképző kurzusokat elméleti és gyakorlati képzéssel. A Szövetség nyerte el a 2003. évi Nemzetközi Lovasterápiás Kongresszus rendezési jogát. 

Képzésre és továbbképzésre  2011-ben  29 millió 845 ezer forintot  használhattak fel.

 

Segélyszállítmányok; 

Elsősorban Romániába és a volt Jugoszlávia területére juttatnak el segélyszállítmányokat, de vittek segélyt Bangladesbe, Oroszországba és Ukrajnába is.   2010/2011-ben jelentős támogatást nyújtottak az észak-magyarországi árvíz-,  és a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.

 Más szervezeteknek nyújtott segítség, együttműködés; 

A Gyermekmentő Szolgálat tagjainak kelet- és közép-európai ismereteit, kapcsolatait felhasználva, gyakran segítenek más szervezeteket is,  részt vettek pl. az UNICEF és az UNESCO romániai programjainak előkészítésében. Több nyugat-európai szervezet segélyszállítmányát segítették kapcsolataikkal.

Kórházak, gyermekotthonok átépítési, átszervezési terveit, ill. logisztikai hátterét dolgoztatták ki. 

Teljes egészében fedezték a csíkszentmártoni csecsemőotthon régi épületének átépítését, melyben ma a községi óvoda, számítógépes klub, leányanya otthon és korai fejlesztő központ működik. 

Magyarországon és Romániában összesen 7 számítógépes klubot alakítottak ki és szereltek fel.

Szoros kapcsolatot tartanak, többek között, a fóti Károlyi István Gyermekközponttal, és több budapesti és vidéki iskolával.

Közreműködésükkel alakult meg a Magyar Lovasterápia Szövetség és a Művészi Társaság.  

Erre a programra  2011-ben 111 millió  545 ezer forintot költöttek.

 Rendezvények;  

Gyermeknapi és karácsonyi rendezvényeket szerveznek a rászoruló gyermekek megvendégelésére. 

Gyorsan népszerűvé vált kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényük,  melyet immár tizenhét éve a Budapesti Főpolgármesteri Hivatallal közösen rendezik, minden évben három-négyszázezer látogatót vonzva a Városligetbe. Erre a programra minden évben 1.100 szegény sorsú gyermeket hívnak vendégül egy hosszabb hétvégére a hazai gyermekintézményekből és a környező országokból.

Évről-évre több jótékonysági rendezvényt tartanak, melyek bevételét a programok működtetésére fordítják.

A jótékonysági rendezvények sorából kiemelkedik Kocsis Zoltán  születésnapi koncertje május 30-án, melyet a művész élete végéig a Szolgálat javára ajánlott fel.  Kocsis Zoltán és Perényi Miklós  saját korábbi koncertjeik hangfelvételeiből átadott néhányat a Szolgálat számára,  s az ezekből készített CD és kazetta értékesítése szintén a Szolgálat programjainak működtetését segíti.   Katona Klári „…neked" és „Most" című zenei albuma bevételének egy részét szintén a Szolgálat számára ajánlotta fel.

Minden évben az ünnepet megelőző hetekben karácsonyi jótékonysági estet rendeznek.

 Információs és tájékoztatási program; 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat  tájékoztatókat tart gyermekeknek és gyermekintézményeknek jogi, egészségügyi és más, gyermekeket érintő témákban.  KOBAK címmel a gyermekek sorsával összefüggő témákban felvilágosító könyvsorozatot adnak ki.  Eddig hét kötet jelent meg:  

-az első a gyermekek jogait és az ezzel kapcsolatos nemzetközi normákat és egyezményeket tartalmazó szöveggyűjteményt tartalmazza, 

-a második munkafüzet az állami gondozásban élő gyermekek és fiatalok önálló életvezetésre való felkészítését szolgálja,

-a többi kötet az NMHH-val közösen rendezett öt nemzetközi konferencia előadásait tartalmazza, „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" címmel.

 Film, televízió és fotódokumentáció;  

Szociálisan nehéz helyzetben lévő gyermekek sorsát dokumentálják;  kórházak, iskolák és egyéb gyermekintézmények problémáin keresztül.

1996 óta  nyolc alkalommal forgatták le a  12 részes, „Egy-Másért" című televízió-műsorukat,   10-10  magyarországi intézményt mutatva be, melyek lakói, és maga az intézmény is támogatásra szorul.

 Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény

Az 1995-ben alapított gyűjtemény jelenleg 61 műalkotást tartalmaz,  darabjait elismert hazai kortárs művészek, valamint az Egyesület tagjai  adományozták, s felajánlások révén ma is folyamatosan gyarapszik. 

Bak Imre, Bernát András, Bullás József, Dienes Gábor, Fehér László, Gábor Áron, Károlyi Zsigmond, Klimó Károly, Koncz András, Konkoly Gyula, Maurer Dóra, Mazzag István, Nádler István, Nemere Réka, Soós Tamás, Szűcs Attila, Tzortzoglou Georgios és Záborszky Gábor festményét, Pálffy Árpád szobrait adományozta.. 

A gyűjteményt az elmúlt években a budapesti Brit Nagykövetségen, a bécsi Coutts Bankban és a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron állították ki.  Távlati cél, hogy a gyűjtemény értékesítéséből befolyt összeget a szervezet programjai megvalósítására fordítsák.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület kiemelten közhasznú szervezet, így a számára juttatott adományok az adományozó adóalapjából a legkedvezőbb feltételek mellet írhatók le. Az adományokról adóigazolást bocsátanak ki.

A beérkezett adományok elosztásáról, a programok működtetéséről mindenkor a Szolgálat társadalmi munkában tevékenykedő elnöksége dönt.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irattára és pénzügyi elszámolása nyitott, ezért abba,  az adatvédelmi törvény és az orvosi titoktartás figyelembevételével,  bárki, bármikor betekinthet. 

A Szolgálattal kapcsolatban álló orvosok, művészek, jogászok, gyógypedagógusok és más szakemberek ingyenesen vesznek részt a gyermekekkel kapcsolatos programok megvalósításában.

 www.gyermekmento.hu

 Az  Országos Gerincgyógyászati Központ   hazánk egyetlen olyan kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.  A Központ a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának Gerincsebészeti és Rehabilitációs Osztályából alakult 1995-ben. Több éven keresztül a Központi Honvédkórház, majd az Országos Gyógyintézeti Központ szervezetébe illesztve működött, mígnem 2005-ben teljes önállóságot ért el.   Jelenleg a Budai Egészségközpont Kft. (www.bhc.hu ) üzemelteti. 

Az intézet alapítója és jelenlegi főigazgatója  Dr. Varga Péter Pál,  az általa vezetett munkacsoportban általános-, ortopéd-, baleseti és idegsebészek, reumatológusok mellett nagyszámú aneszteziológus-intenzív orvos, radiológus, pszichológus és egyéb szakmák specialistái (urológus, nőgyógyász, ideggyógyász, szemész, gégész, stb.) tevékenykednek, a gerincbetegségek teljeskörű kivizsgálására és kezelésére koncentrálva. 

 A főigazgató  elmondta,  250 alkalmazott,  közte száz orvos végzi a gyógyító tevékenységet a Központban, a Gyermekmentő csoport erdélyi útjaira több orvos-munkatársa is el szokta kísérni.  Kiemelte; magyarországi szolgáltatóként azért vesznek részt a nemzetközi gyermekmentési munkában, mert egyes környező országokban bizonyos orvos-szakmai tevékenységek nincsenek a kielégítő ellátás szintjén.  Az intézet emellett a nemzetközi munkamegosztásban is igen előkelő helyet vívott ki magának a gerinc-daganatok sebészetében, ez nagyon fontos szempontot jelent a gyermekmentés támogatásában. Az intézet nagyon jó hírnevet szerzett Romániában, a román kollégákkal nagyon kiegyensúlyozott, jó viszony alakult ki.  Amikor a nemzetközi gyermekmentőkkel együtt résztvesznek az erdélyi gyermekek ellátásában, erősen törekednek a helyi orvosokkal való együttműködésre. 

Hisznek benne, hogy hosszú távon Erdélyben kell megoldani a helyi lakosok egészségügyi ellátásának problémáit, 

de látható, hogy ez a közeljövőben még nem érhető el. Ezért gondolják azt, hogy amikor a Gyermekmentő valamilyen akciót folytat Erdélyben, akkor fontos, hogy mögé a magyarországi intézmények felsorakozzanak, nem csak személyes részvétellel, de teljes intézeti súllyal.  A Központ operál, és nagyszámú beteget fogad a Gyermekmentő közvetítésével a Magyarországra, Budapestre jövők sorában. Elvégzik a szükséges kivizsgálásokat, s egyfajta terápiás ajánlást nyújtanak a beteg számára. Amennyiben mód van rá, a gyógyítás menetét megszervezik a román kollégákkal, ha ez nem megy, akkor megpróbálják a magyarországi ellátást megszervezni.  

Egy ilyen kivizsgálás kb. 180-200 ezer Ft-ba kerül, egy gerincműtét költsége pedig 3-25 millió Ft körül alakul.

Ezek költséges beavatkozások. A Nemzetközi Gyermekmentő és az Intézet közötti kapcsolat nem üzleti jellegű,  nem jellemző a készpénzes elszámolás, inkább az egyéb kompenzálás, mint pl. a nemzetközi kapcsolatok útján,

Németországból szerzett kórházi-ágy adomány.  A Gyermekmentő nagy apparátusa segítheti pl. az operált erdélyi betegek ottani ügyintézését is.  A Gyermekmentő útján, vagy tőle függetlenül átküldött erdélyi betegeknek az Intézet finanszírozza a gyógyítását és kapcsolódó tevékenységét, a Gyermekmentő pedig évente valamilyen viszont-támogatással revanzsálja ezt. Ezt a fajta tradíciót a jövőben is ápolni kívánják.

 A támogatások évről-évre változnak, ezeknek a gyermekeknek a kezelésére a legkevesebb pénzt tavaly tudtak fordítani, 19 millió Ft-ot.  Amióta Románia tagja lett az EU-nak, azóta vonatkozik rá az E 112-es elszámolási formula, ami szerint, ha a romániai biztosító hajlandó téríteni az itt elvégzett műtétet, akkor az Intézet a magyar OLEP-vel számol el, s ugyanazt a pénzt kapja meg az erdélyi betegek után, mint a hazaiaknál. Ez azonban nagyon szerény összeg, bizonyos műtétfajtákat egyáltalán nem is súlyoz értékén, ilyen esetben az Intézet „meg-szponzorálja" ezeket a beavatkozásokat,  a különbséget pedig ki kell gazdálkodnia.  

 A Kft-ként működő Intézet bérlő az állami tulajdonú épületben, amelyet a Budai Egészség-központ üzemeltet.   

Az Intézet bevételének döntő hányada magán-forrásokból érkezik, egészségügyi ellátást biztosító telephelyei vannak a városban. A leglényegesebb, egyben legtöbb profitot biztosító tevékenységük a daganat-sebészet, ezen belül a külföldi magán-betegek ellátása. 

Nagyon jó nemzetközi referenciáik vannak, s nagyon sok beteget küldenek hozzájuk konzultációra,  ezen betegek műtéti javallatának egy részét általában el is fogadja a küldő orvos, ez az Intézet számára komoly bevételt jelent. Általában az amerikai keleti-parti tarifa  65%-át ajánlja ki az Intézet. Ebből a profitból finanszírozzák a magyar OLEP-es ellátás során keletkező finanszírozási hiányukat, ill. az un. charity aktivitásukat.  Ezek közé tartozik a Nemzetközi Gyermekmentővel való együttműködés is. 

Másik nagy támogatási kiadásuk az iskola-egészségügyet érinti. A Magyar Gerincgyógyász Társasággal és a Magyar  Gyógytornászok Társaságával közösen országos,  a gyermekek mindennapi testnevelésére irányuló programot kezelnek, ez „viszi el" a legtöbb pénzt az Intézet charity alapjából. 

 A Gyermekmentővel való együttműködés magában hordozza annak lehetőségét, hogy hosszú távon az erdélyi Csíkszeredában, a helyi kórház bázisán kialakíthassanak egy olyan szakmai műhelyt, amely helyben tudja majd gyógyítani a manapság Budapestre utaztatott gyermekeket. 

Az egészségügyi kollégák képzésében, a Gyermekmentőtől függetlenül is, nagyon régóta részt vesz az Intézet, a Gyermekmentővel való együttműködéssel pedig szeretnének újabb és újabb képzési fórumokat kialakítani Erdélyben és Budapesten is. A Gyermekmentőt támogató további hazai intézetek ugyanazon problémával küzdenek,  a magyar finanszírozás elégtelensége miatt egyre kevesebb forrásuk van a hasonló karitatív tevékenységekre, azok finanszírozására. Veszélyes tendenciának nevezhető ez, egyre nehezebb emiatt ma már pl. a pécsi vagy a szegedi egyetemmel térítésmentes ellátásról szót ejteni, egyszerűen nincs rá pénzük. 

A Gerincgyógyászati Központ viszont minden évben kijelöli azt az összeget, amit ezekre a célokra el is költ.

 Az Intézet a magyar egészségügyben sajátságos helyzetet foglal el, úgy működik mintha egy nemzetközi intézet lenne budapesti székhellyel, nagy nemzetközi respektje vonzza a külföldi szakembereket. Itt a fizetések és a szakmai tevékenység nemzetközi szintű. Gondjuk azzal van, hogy nem tudják honosítani az olasz és francia kollégák diplomáját, akik ide akarnak jönni dolgozni, nem tudnak ösztöndíjasokat fogadni, csak megfigyelői státuszra, mert a Magyar Orvosi Kamara nem járul hozzá külföldi orvosok munkavégzéséhez, ha nem beszélnek magyarul. Az éves ösztöndíjjal, a műtéti fogások elsajátítására érkező kolléga ugyan csak műtét közben (elaltatva) találkozna a beteggel … 

A román gerincsebészek jó része  Dr. Varga Péter Pál-nál tanult, a professzor maga is gyakran operál Bukarestben, a román egészségügyi apparátussal jó a kapcsolat. Az Intézet legerősebb szakmai partnere a kolozsvári egyetemen  

Stefan Florian idegsebész professzor.  Román és magyar nemzetiségű betegeket egyaránt gyógyítanak Budapesten, erős kapcsolat alakult ki a nagyváradi gyermekklinikával, ahonnan többségben román gyermekek érkeznek. Az orvoscsoport erdélyi látogatásakor tudatosan keres fel nem magyar etnikumú falvakat is, s szűrik az iskolában a gyerekeket, az önkéntes orvoscsoport hírneve minden határon átível, konfliktusokkal soha nem találkoznak. 

Brassóban, az Intézet munkatársainak személyes segítségével, most van alakulóban az első romániai modern gerincsebészeti műhely, létrehozó itt tanultak Budapesten, az öt vezető főorvos felváltva tölti majd idejét Budapesten és a helyszínen, amíg intézetük felfut. Az indulást januárra tervezik, a létesítmény épületét német segítségből emelik. 

 

 

www.ogk.hu    

http://www.ogk.hu/orvos-varga-peter-pal/   

http://www.gyogytornaszok.hu/  

www.mok.hu/  

http://www.youtube.com/watch?v=mmTJnFW2Zds  

http://www.multiwebcast.com/eans/2011/14th/speakers/172099/prof.stefan.florian.biography.html  

 

Harmat Lajos/ fotó: NGYSZ  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.