2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Nokia kihirdette a globális „Calling All Innovators” verseny nyerteseit és a Növekvő gazdasági kihívások döntőseit

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43358"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nokia-logo_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>A Nokia Fejlesztői Találkozón a vállalat bejelentette a globális „Calling All Innovators" verseny nyerteseit és a Növekvő Gazdasági Kihívások döntőseit. </p><p> 

nokia logo 0.thumbnailA Nokia Fejlesztői Találkozón a vállalat bejelentette a globális „Calling All Innovators" verseny nyerteseit és a Növekvő Gazdasági Kihívások döntőseit.

 

nokia logo 0.thumbnailA Nokia Fejlesztői Találkozón a vállalat bejelentette a globális „Calling All Innovators" verseny nyerteseit és a Növekvő Gazdasági Kihívások döntőseit.

 

Mindkét verseny célja olyan mobilalkalmazások, szolgáltatások vagy megoldások létrehozása volt, amelyek a környezetvédelem, a szórakozás, a termelékenység szolgálatában állnak, emelik a fejlődő gazdaságok életszínvonalát, és egészséges életvitelre nevelnek vagy hozzájárulnak ahhoz. A nyerteseket a díjátadó ünnepségen mutatták be, amelyet szeptember 15-én tartottak Londonban, a Nemzetközi Kongresszusi központban (ICC).

A Nokia már harmadik alakalommal buzdította arra a fejlesztőket, hogy megmutassák a kreatív és innovatív oldalukat az olyan mobil alkalmazások, widgetek, termékek vagy szolgáltatások fejlesztésében, amelyek megváltoztatják az emberek mindennapi életét és hozzájárulnak a fejlődő országok gazdaságához. Összesen 1 500 fejlesztő jelentkezett a világ minden pontjáról a Nokia felhívására.

„Mindkét verseny iránt nemzetközi szinten is jelentős érdeklődést tapasztaltunk. Az idei versenyben résztvevő fejlesztők a változások középpontjában állnak. Egyedülálló látásmódjukkal egy sor olyan jól átgondolt, innovatív alkalmazást, szolgáltatást és megoldást hoznak létre, amelyekben megvan a lehetőség, hogy jobbá tegyék az emberek életet a világon – mondta Purnima Kochikar, a Forum Nokia és Fejlesztői Közösség alelnöke. – A fejlesztők túlszárnyalták a várakozásainkat. Gratulálunk az idei verseny győzteseinek és döntőseinek."

„Calling All Innovators" – A kihívás

A „Calling All Innovators" egy évente megrendezett alkalmazásfejlesztői verseny, ahol a fejlesztőknek olyan alkalmazásokat kell létrehozniuk, amelyek a következő négy kategóriába sorolhatók: Feltörekvő piacok/Életminőség javítása, Környezetvédelem, Hatékonyság növelése és Szórakoztatás. Idén a Forum Nokia együttműködik a Sesame Workshoppal, a Szezám utca című legendás gyermekműsor készítőivel, hogy segítséget nyújtsanak a Feltörekvő piacok/Életminőség javítása kategória, oktatással kapcsolatos alkalmazásainak támogatásában. A céljuk az, hogy olyan érdekes alkalmazások elkészítésére vegyék rá a fejlesztőket – akár a Szezám utca karaktereinek felhasználásával -, amelyek a Nokia készülékek segítségével már kiskorban írni tanítják a gyerekeket szerte a világon.

Díjak és nyeremények

A „Calling All Innovators" versenyben számos pénzjutalmat is felajánlottak. A négy kategória mindegyikében a legjobb három pályamű a következő pénzjutalmakban részesül:

 • Fődíj: 30 000 USD
 • Második helyezett: 15 000 USD
 • Harmadik helyezett: 2 000 USD

Ezen felül minden benyújtott pályamű – függetlenül attól, hogy döntős-e vagy sem – jogosult a kategóriáktól független különdíjakra. A pénzjutalmakat az alkalmazás létrehozásához használt technológiák, illetve egyéb kritériumok alapján ítélik oda. További értékes díjakat is felajánlottak; a díjak és az azokra való jogosultságok teljes listája megtekinthető ezen a weboldalon. A legjobb 25 benyújtott alkalmazást a bírák a két távoli eszközelérést biztosító szolgáltatás egyikével tesztelik: a Forum Nokia Remote Device Access vagy a Forum Nokia Virtual Developer Lab szolgáltatásával, melyet a Device Anwhere működtet. Mind a 25 pályamunka megjelenését el kell indítani az Oviban, és a Nokia Ovi Áruház publikálás QA szakaszában kell tartani. Egy, a Nokia bíráiból álló bizottság alaposan áttekinti az összes beadott pályázatot, és kiválasztja a döntősöket, nyerteseket a következő kritériumok alapján: minőség/funkcionalitás, egyediség, újdonságérték és innováció, használhatóság/kreativitás és kereskedelmi megvalósíthatóság/piaci potenciál.

Növekvő Gazdasági Kihívások

A Növekvő Gazdasági Kihívások kategóriát a Nokia vezérigazgatója inspirálta. A fejlesztőknek a legjobb ötleteiket kellett beadniuk egy új mobiltermékre vagy megoldásra, melynek célja a fejlődő világban élő emberek életének jobbá tétele. A bírák azt az ötletet keresik, amely kiemelkedik a többi közül, megváltoztatja azt, ahogyan az emberek Nokia készüléküket használják, bemutatja, hogyan képes a mobilozás gyökeresen javítani az olyan területeken élő emberek életét, ahol a napi átlagjövedelem 5 US dollár alatt van, vagy egy olyan ötlet, amely felismer egy olyan jó üzleti lehetőséget, ami ahhoz is hozzájárul, hogy „jót tegyen" a világban. Ez a kihívás nem csupán mobilalkalmazásokról szól – a győztes és az ötlet lehet akár hardver, szoftver vagy egy új szolgáltatási lehetőség.

Díjak és nyeremények

A kategória győztese 1 millió US dollárt kap majd kockázati tőkebefektetés formájában, valamint támogatást a Nokiától, hogy megvalósítsa az ötletet.

A kategória bírái a nyertest a következő kritériumok alapján fogják kiválasztani: az ötletnek tartalmaznia kell egy világos küldetést, és egy olyan termék vagy szolgáltatás tervét kell bemutatnia, amely emeli az életszínvonalát és jobbá teszi a feltörekvő piacokon élők életét; egy olyan régióban található piacot céloz meg, ahol az egy főre jutó kereset jelentősen alacsonyabb, mint napjaink iparosított országaiban (vagyis napi 5 US dollár alatt), és tartalmaz egy életképes üzleti modellt, amely biztosíthatja a befektetett kockázati tőke megtérülését.

A jelentkezők éltek a Forum Nokia által felkínált lehetőséggel. A „Calling All Innovators" weboldalát, amely mindkét versenynek otthont ad, közel 845,000-en látogatták meg a két verseny nevezése során.

A nyertesek és a további helyezettek:

Globális „Calling All Innovators" verseny, kategóriák szerint:

Környezetvédelem

 • Győztes: TripSketch Green Traveler (Egyesült Államok)
 • Első helyezett: RecycleME (Szingapúr)
 • Második helyezett: Green Plaza (India)

Hatékonyság növelése

 • Győztes: BlogRadio (Egyesült Államok)
 • Első helyezett: Ansel-A (Egyesült Államok)
 • Második helyezett: PlanEasy2D by InfiMatra Technologies Pvt. Ltd. (India)
 • Harmadik helyezett: WakeUp (Magyarország)

Feltörekvő piacok/Életminőség javítása

 • Győztes: eLiteracy (Dél-Afrika)
 • Első helyezett: Car Black Box (Románia)
 • Második helyezett: Mobile Babycare (Kína)
 • Harmadik helyezett: Medica (Egyiptom)

Szórakoztatás

 • Győztes: Comics Creator (India)
 • Első helyezett: Morpho QuickPanorama (Japán/ Egyesült Államok)
 • Második helyezett: Tudou Mobile (Kína)
 • Harmadik helyezett: Angry Birds (Finnország)

Növekvő gazdasági kihívások (Top 10 döntős – ABC-sorrendben):

 • Bionic Power – The Portable Power Solution (Kanada)
 • eVOTZ (Egyesült Államok)
 • FloCash Payment Network (Egyesült Királyság)
 • IDIFIED (United States)
 • m-Employment platform using SMS (Pakisztán)
 • mmatcher – your mobile, your marketplace (Szlovénia)
 • Mobile Distributor Solution (Kenya)
 • Mobile JobHunt (Kína)
 • Remote Diagnostics Kit (India)
 • Transclick for Globalization of m-commerce (Egyesült Államok)

A Forum Nokia „Calling All Innovators" és Növekvő Gazdasági Kihívások versenyekről, valamint az alkalmazások videó bemutatói a http://www.callingallinnovators.com/ oldalon találhatók.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.