A Lukács Miklós-bérlet első koncertjére a kívül-belül megújult Zeneakadémia Nagytermében kerül sor; a műsort másnap délelőtt az Olasz Kultúrintézet színpadán ismétli meg a zenekar, Kesselyák Gergely vezényletével.

 

A Lukács Miklós-bérlet első koncertjére a kívül-belül megújult Zeneakadémia Nagytermében kerül sor; a műsort másnap délelőtt az Olasz Kultúrintézet színpadán ismétli meg a zenekar, Kesselyák Gergely vezényletével.

 

2013. november 22.

Lukács Miklós-bérlet/1., Zeneakadémia, 19.00

2013. november 23.

Varga László-bérlet/1., Olasz Kultúrintézet, 11.00

Program:

Liszt F.: Les Préludes
F. Chopin: f-moll zongoraverseny op. 21
C. Franck: Les Éolides 
N. Rimszkij-Korszakov: Spanyol Capriccio

Közreműködik: Hegedűs Endre (zongora)
Vezényel: Kesselyák Gergely

 

A hangverseny Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményével indul.

Nemigen találhattak volna alkalmasabb művet, mint Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményét annak a hangversenynek az élére, amellyel a Lukács Miklós-bérletsorozat visszatér a Zeneakadémiára. Ebbe a műbe egy egész emberi életet foglalt bele a zeneszerző. Megszólal benne az ifjúkor, a szerelem, a természet, a harc és a diadal pátosza. A műsor további darabjai Európa különböző nemzeteinek zenéjét szólaltatják meg. Karmesterük, Kesselyák Gergely ezúttal is hű marad a szláv zene iránti elkötelezettségéhez. Chopin, mielőtt Párizsba költözött, még szülőhazájában komponálta két zongoraversenyét. Az f-moll versenymű utolsó tétele vérbő lengyel táncok parádéja. Dvorák a nagysikerű Szláv táncok

után, mintegy azok folytatásaként komponálta tíz rövid tételből álló, eredetileg Cseh Legendáknak nevezett sorozatát. A tételeknek nincs címük, nem lehet tudni, milyen történetek ihlették a zeneszerzőt, de ebben az esetben ez nem is fontos. A mű lényege, hogy ezek a
legendák is bővelkednek a Dvorákra annyira jellemző, szép dallamokban. Rimszkij-Korszakov, a nagy orosz zeneszerző igazi spanyol zenét tár a hallgató elé Spanyol capricciójában, méghozzá izgalmasan különböző tempójú és karakterű táncokat, a spanyol élet egyfajta körképét. Ez a mű is bizonyítja, hogy szerzőjét joggal tartják a hangszerelés kiemelkedően nagy mesterének.

 

2013. november 23. 17.00

Kamarazenei sorozat/1.

A MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertjeinek továbbra is az Olasz Kultúrintézet ad otthont. A MÁV Szimfonikus Zenekar művészei 2013 januárjában indították útjára új kamarazenei sorozatukat. Tarkó-Nagymengyi Dóra, a sorozat zenei vezetőjének irányításával az elmúlt évadban négy kamarakoncerttel örvendeztették meg a közönséget. Az Olasz Kultúrintézetben rendezett hangversenyekre idén bérletet is lehet váltani, egységesen 1500 forintért. Az egyes koncertekre váltott jegyek ára 500 forint.

A koncert programja:
Isa Krejcsi: Trió
G. Verdí; A végzet hatalma – Leonóra áriája (átirat)
F. Chopin: Variációk egy Rossini témára
G. Puccini: Turandot – In questa reggia
W. A. Mozart: g-moll zongorakvartett, K. 478

Közreműködik Medveczky Szilvia és Székely Edit.

Állandó vendégművész: Balog Zsolt (csembaló).

 

http://www.mavzenekar.hu/

https://www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József