2013. november 26-án és 27-én az Európai Parlament a Corvin moziban mutatja be a Lux-díjra jelölt döntős filmeket, Valeria Golino: Miele, Felix van Groeningen: Alabama és Monroe, valamint Clio Barnard – The Selfish Giant című alkotásait.

 

2013. november 26-án és 27-én az Európai Parlament a Corvin moziban mutatja be a Lux-díjra jelölt döntős filmeket, Valeria Golino: Miele, Felix van Groeningen: Alabama és Monroe, valamint Clio Barnard – The Selfish Giant című alkotásait.

 

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európaiak életéről és identitásáról, valamint mindenkit érintő kérdésekről szólnak. A három döntős alkotást egy nemzetközi zsűri választja ki és a Lux Filmnapok keretében az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén feliratozva mind a 28 tagállamban bemutatják a filmeket.

 

A nyertes filmet 2013. december 11-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén. A The Broken Circle Breakdown a belga Felix van Groeningen filmje. Az alkotás Elise és Didier valószerűtlen szerelmi történetét meséli el, akik lányuk súlyos betegségével küzdenek.

Clio Barnard filmje, a The Selfish Giant egy kortárs mese két barátról, akik közül az egyik mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, ami végül egy tragikus eseményhez vezet.

A Miele – Valeria Golino filmje – egy érzékeny dráma, mely egy fiatal nő történetét meséli el, aki gyógyíthatatlan betegeknek segít meghalni, illetve bemutatja egy új betegéhez, egy teljesen egészséges férfihoz fűződő kapcsolatát. A filmben Pohárnok Gergely, Balázs Béla díjas magyar operatőr is közreműködött.

 

Idén is szavazhat a közönség kedvenc filmjére a http://www.luxprize.eu/public_mention

vagy a https://www.facebook.com/LUX.Cinema.Prize  oldalon.

 

A szavazók automatikusan részt vesznek egy sorsoláson, amelynek nyertese 2014 júniusában részt vehet a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon. A fesztiválon a Lux-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják.

 

A LUX Filmnapok programja:

Corvin mozi Latabár terem(1082 Budapest, Corvin köz 1.)

 

2013. november 26. (kedd)

18:00 – Valeria Golino – Miele

20:30 – Felix van Groeningen – Alabama és Monroe

 

2013. november 27. (szerda)

18:00 – Clio Barnard – The Selfish Giant

 

Valeria Golino: Miele, Felix van Groeningen: Alabama és Monroe, valamint Clio Barnard – The Selfish Giant című alkotásaira jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának weboldalán, a www.europarl.hu-n lehet nyerni.

 

A Miele című filmet november 28-án az Európa Pont is műsorra tűzi, ennek kapcsán rendezett beszélgetésen először Andy Vajna kormánybiztossal, Bagó Zoltán európai parlamenti képviselővel valamint Havas Ágnessel, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatójával vitatnak meg európai filmekkel és filmfinanszírozással kapcsolatos kérdéseket, majd Vezér Éva és Pohárnok Gergely beszél a LUX-díjról, és a Miele című filmről.  A programra a belépés ingyenes.

 

Lumière Filmklub az Európa Pontban:

2013. november 28. (csütörtök) 18:00

Európa Pont

1024 Budapest, Lövőház utca 35. (Millenáris)

 

http://www.europarl.hu/

www.luxprize.eu

http://ec.europa.eu/index_hu.htm

https://www.facebook.com/events/401671933292513/

 

Lantai József