A Panasonic Corporation a 2008 október 22-én jelentette be, hogy 2008. október 7-én elhagyta a gyártósort a 300 milliomodik televízió, 56 évvel azt követően, hogy a vállalat 1952-ben megkezdte előállításukat. Ezzel a Panasonic lett a világ első televíziógyártója, amely elérte ezt a mennyiséget.

 

A Panasonic Corporation a 2008 október 22-én jelentette be, hogy 2008. október 7-én elhagyta a gyártósort a 300 milliomodik televízió, 56 évvel azt követően, hogy a vállalat 1952-ben megkezdte előállításukat. Ezzel a Panasonic lett a világ első televíziógyártója, amely elérte ezt a mennyiséget.

Miután a cég össztermelése 1985-ben elérte az addigi rekordnak számító 100 milliót, 1988-ban elkezdte alkalmazni a Panasonic márkanevet minden Japánban értékesített televízió esetén.*1 1988-ra a televíziós készülékek összesített előállítása elérte a 200 milliót.

2008. október 1-jén a vállalat neve Panasonic Corporation lett, és a márkanevek is egységesen Panasonicra váltottak. A vállalat ebben a jubileumi évben újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor megtörtént a 300 milliomodik készülék előállítása. A cég egészen pontosan 105 millió televíziót gyártott a National márka égisze alatt, és 195 milliót Panasonic néven, ezzel a világ minden részén lehetővé téve az embereknek a vizuális szórakozást.

*1 A Panasonic televíziók piacra dobása: USA – 1961-ben, Európa – 1979-ben és Japán – 1988-ban.

A 300 milliomodik készülékig vezető út

A Panasonic 1952-ben kezdte meg a fekete-fehér televíziók gyártását, egy évvel azt követően, hogy Japánban kezdetét vette a teljes körű televíziós műsorszórás. 1960-ban a vállalat Japánban elsőként kezdte meg színes televíziók előállítását.

Azóta népszerű televíziók sorát gyártotta a cég. Közéjük tartoznak a "Saga sorozat" fekete-fehér készülékei (1965), amelyeket arra a koncepcióra alapoztak, hogy a "TV is bútordarab"; a "Quintrix"színes televíziók (1974), amelyek lebilincselő TV-reklámok útján szereztek népszerűséget, és beépített energiatakarékos áramkörük révén hozzájárultak a színes televíziók széleskörű elfogadásához; a kor legfejlettebb technológiáit felhasználó "α2000X sorozat" (1985), amelyet a vállalat 100 milliomodik televíziójának legyártása alkalmából vezettek be; a korábban elképzelhetetlen 4 milliós darabszámot elérő „Gaoo sorozat" (1990); és a T (tau) síkképernyős CRT televíziók (1998).

2003-ban kerültek a boltokba a VIERA síkképernyős digitális televíziók, egy időben a földi digitális műsorszórás japán premierjével, és a televíziók egészen új kora vette kezdetét. Azóta a VIERA készülékek vezető szerepet töltenek be a Panasonic televíziógyártásában és értékesítésében, összhangban a digitális műsorszórás globális folyamatával. 2008. október 7-én a legújabb VIERA modell, a TH-50PZR900 (Japánban szeptember 10. óta kapható) piacra dobásával ünnepli a vállalat a 300 milliomodik készülék előállítását.

Tovább a 400 milliomodik készülék felé

A televíziók a család valamennyi tagja számára a szórakozás legfőbb forrását jelentették. Az új „digitális kandalló" – amely az otthoni élet központja lehet, ahol összegyűlik a család és a barátok – megvalósítása érdekében a Panasonic vezető technológiáit maximálisan kihasználva különösen nagy méretű, szupervékony paneleket állít elő. Vezetéknélküli technológiáit is továbbfejleszti, hogy a lehető legjobban ki lehessen használni a síkképernyős televíziókat. A vállalat legfőbb célja olyan nagy hatékonyságú technológiák kifejlesztése, amelyek nem csupán kiemelkedő minőségű képi megjelenítést és magas technikai teljesítményt nyújtanak, hanem jelentősen hozzájárulnak a környezet védelméhez is.

A Panasonic hálás vásárlói támogatásáért, amely lehetővé tette, hogy a vállalat elérje a 300 milliós össztermelést a televíziógyártásban, és továbbra is vallja alapvető vállalatvezetési irányelvét, miszerint „a legfejlettebb technológiákkal szolgálja ki a fogyasztók igényeit". A vállalat nagy erőkkel törekszik televízió üzletága fejlesztésére, és következő célkitűzése a 400 milliomodik televízió előállítása. Ezekkel az erőfeszítésekkel a Panasonic világszerte hozzájárul a televíziós kultúra továbbfejlesztéséhez, hogy az emberek életét gazdagabbá tegye, bárhol is éljenek.

Átalakulóban a televíziós üzletág

Technológiai átalakulás

Azok az alapvető technológiák, amelyek lehetővé tették a Panasonic számára, hogy a televíziók gyártása terén elérje a 300 milliós darabszámot, drámai átalakuláson mentek át a múltban. A televíziók áramköreinél a vákuumcsöveket tranzisztorok, majd IC-k és végül LSI-k váltották fel. A nagy sűrűségű áramkör-integráció létrehozta az egychipes LSI-ket, amelyek a digitális adások vevőkészülékei és dekóderei esetén elengedhetetlen alkatrészek lettek. A technológia további fejlődése az eredeti PEAKS*2 technológia és az UniPhier*3 platform megalkotásához vezetett, amely lehetővé tette a VIERA Link alkalmazását. Az LSI-k kifejlesztése nem csupán a televíziók alapteljesítményét növelte meg, hanem használatukat könnyebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá is tette, így világszerte gazdagabbá és kényelmesebbé tette az emberek életét.

*2 Kifejezetten digitális televíziók számára kifejlesztett egychipes LSI.

*3 A digitális berendezések és eszközök egyszerűbb összeköttetéséhez kifejlesztett, általános célú LSI.

Időközben a televízió "arca", a kijelző is jelentős fejlődésen ment keresztül, lehetővé téve, hogy a katódsugaras képcsöveket (CRT) felváltsák a nagyméretű, síkképernyős kijelzők, mint például a plazma és az LCD-panelek.

Ahogy a síkképernyős kijelzők technológiáit összehangolják a digitális műsorszórás világszerte tapasztalható gyors fejlődésével, melyre példa a digitális műholdas és földi digitális műsorszórás 2000-es megkezdése Japánban, a sík plazma vagy LCD panelt tartalmazó televíziók gyors ütemben szorítják ki a CRT készülékeket, mivel az újabb kijelzők jobban működnek a digitális technológiával. A 2008-as pénzügyi év során a plazma és LCD készülékek világszerte a megvásárolt televíziók több mint felét tették ki.

A Panasonic 1997-ben kezdte el gyártani a 108 cm-es képátlójú plazmatévéket, majd 2000-ben az 56 cm-es LCD-televíziókat, amelyeket a 82 cm-es LCD-készülékek követtek 2003-ban. 2005-ben a vállalat megkezdte a világ első 166 cm-es full-HD plazmakijelzőjének gyártását, 2006-ban pedig kialakította a világ legnagyobb, 264 cm-es full-HD plazmakijelzőjéhez a tömeggyártás technológiáit. Mindezek a példák jól mutatják a Panasonic törekvését, hogy megfeleljenek a vásárlók egyre nagyobb képernyőkre vonatkozó igényeinek.

Az idei évben a Panasonic kifejlesztette a forradalmi NeoPDO*4 technológiát plazma kijelzőpanelek számára. A Panasonic várakozásai szerint ez lesz az egyik alapvető technológia, amely hozzájárul majd a televíziós technológiák további fejlődéséhez.

*4 Három, 2008. januárjában bejelentett technikai fejlesztés gyűjtőneve – (1) Nagy hatékonyság (kétszeres fényerő, feleakkora energiafogyasztás), (2) Különösen nagy méretű, 384 cm-es panel, és (3) Szupervékony, teljesen sík panel, amely mindössze 24,7 mm mélységű.

Globális fejlődés

A Panasonic a kezdetektől arra is törekszik, hogy televíziógyártását globálissá tegye. A vállalat 1956-ban kezdte meg televízióinak Thaiföldre történő exportálását.

1963-ban a Panasonic Taiwan Co., Ltd. – korábbi nevén a Matsushita Electric (Taiwan) Co., Ltd. – megkezdte a televíziók helyi előállítását. A Panasonic azóta is arra törekszik, hogy a pillanatnyi helyzetnek megfelelően a lehető legkedvezőbb helyszíneket válassza ki televíziós létesítményei számára.

Jelenleg a vállalat vertikálisan integrált üzleti stratégiára koncentrál termelési tevékenységét illetően*5, a sík paneles kijelzőktől a kész televíziók összeszereléséig, melynek célja a nemzetközi versenyképesség további javítása. A Panasonic ma minden kijelző készülékét Japánban állítja elő, és világszerte különböző helyszíneken üzemeltet összeszerelő üzemeket a fogyasztói piacok közelében. A vállalat olyan termelési rendszert alakított ki, amely képes gyorsan reagálni a vásárlók elvárásaira, és így azonnal tud alkalmazkodni a piaci igényekhez és a költséghatékonyság elvárásaihoz.

Azáltal, hogy lehetővé teszi a Földön működő különböző műsorszórási rendszerekhez igazodó televíziógyártást, és azonnal reagál a helyi szolgáltatási igényekhez, a Panasonic gyártási rendszere hatékonyan képes kielégíteni a világ fogyasztóinak eltérő elvárásait.

*5 Televíziógyártási létesítmények száma: 16 helyszín a világ különböző pontjain (2008. októberi adat).

A televíziós tevékenységek története

– A televíziós üzletág kezdetei

1925-ben első ízben Angliában folytattak le sikeres kísérletet TV-jelek továbbítására. A Panasonic 1935-ben kezdte meg az alapvető televíziós kutatást és fejlesztést, és a világ első televíziós közvetítési tesztjeit ugyanebben az évben folytatták le Németországban. 1953-ban kezdetét vette a teljes körű televíziós műsorszórás Japánban. A Panasonic egy évvel korábban, 1952-ben kezdte meg fekete-fehér készülékeinek előállítását.

– A televíziók nagyarányú elterjedése

A Panasonic 1958-ban létrehozta az ország akkor legfejlettebb televíziógyárát az oszakai Ibaraki városában. A következő évben a jelenlegi uralkodó pár császári esküvőjének közvetítése a készülékek iránti kereslet fellendüléséhez vezetett, és így a televíziók megkezdhették a piac teljes körű meghódítását.

Amikor 1960-ban kezdetét vette a színes adás, a Panasonic az ipar más képviselőit megelőzve kezdte el a színes készülékek gyártását. A színes televíziók népszerűsége ugrásszerűen növekedett meg 1970-ben, amikor Oszaka adott helyt a Japánban megrendezett Világkiállításnak. 1973-ban a színes televíziók aránya már meghaladta a fekete-fehér készülékekét.

– A Nationaltól a Panasonicig

A vállalat 1988-ban a belföldi piacon egységesen Panasonic-ra változtatta televíziói márkanevét. Mivel Japánban akkoriban vette kezdetét az ország legutóbbi gazdasági fellendülése, megnövekedett a nagyobb képernyők és hozzáadott értéket jelentő funkciók iránti kereslet, új fejezetet nyitva a televíziók fejlesztése során, amelyeket korábban már kiforrott iparágnak tekintettek. A kor legfejlettebb televíziós készülékének kifejlesztésére törekedve 1990-ben a vállalat piacra dobta a Gaoo sorozatot, amihez a teljes vállalat legjobb erőforrásait kellett összpontosítani. A Panasonic bevezette az első nagyfelbontású (HD) készüléket, amikor az NHK 1991-ben megkezdte az analóg HD-közvetítés tesztelését. Végül a televíziók képaránya 4:3-ról 16:9-re változott.

– A televíziós szórakoztatás új korszaka felé

A 21. század hajnalán megkezdődött a digitális műsorszórás fejlődése, és a TV-tunerek is analógról digitálisra váltottak. Ez azután felgyorsította a nagyképernyős, sík paneles televíziók elterjedését, a televíziók fejlődésének újabb szakaszát jelezve.

A TV-jelek fogadása mellett a televíziók további képességekkel gazdagodtak, ahogy lehetővé vált összekapcsolásuk periférikus készülékekkel és más termékekkel. Az új kor otthonainak információs központjaiként a televízióktól ma még több és még újabb funkciókat várnak el a fogyasztók.

A Panasonic továbbra is új technológiák kifejlesztésén munkálkodik újgenerációs televíziói számára, hiszen célkitűzése még több szórakozást és kényelmet nyújtani, ami gazdagabbá teheti az életet és a társadalmat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük