A 2015. évbe lépve a világ mind gazdasági, mind monetáris politikai értelemben drasztikusan kizökkent az egyensúlyából, és eddig soha nem látott geopolitikai kockázatokkal kell szembenéznie. A piacok várhatóan már 2015 első negyedévében elérik ingadozásaik csúcspontját. Az elemzés magyarul letölthető a cikk végén lévő linkről PDF-ben!

 

A 2015. évbe lépve a világ mind gazdasági, mind monetáris politikai értelemben drasztikusan kizökkent az egyensúlyából, és eddig soha nem látott geopolitikai kockázatokkal kell szembenéznie. A piacok várhatóan már 2015 első negyedévében elérik ingadozásaik csúcspontját. Az elemzés magyarul letölthető a cikk végén lévő linkről PDF-ben!

 

A Saxo Bank, a több eszközosztályban (multi asset) és piacon online kereskedési lehetőséget nyújtó kereskedési és befektetési szolgáltató, kiadta a 2015. évre vonatkozó, a globális piacokról és a legfőbb kereskedési elképzeléseiről szóló negyedéves kitekintését.

 

A Saxo Bank legfrissebb kitekintése szerint a globális gazdaság területén és a monetáris politikában olyan különbségek tapasztalhatók, mint még soha, emellett pedig jelenleg olyan jelentős geopolitikai kockázatokkal kell szembenéznünk, melyeket tovább mélyíthet a 60 dollár alatti olajár. Az infláció több évtizede a legalacsonyabb szinteken van, még a fejlett gazdaságok rendkívül laza és a feltörekvő gazdaságok szigorú monetáris politikája mellett is, miközben a Fed az egyedüli fejlett országbeli központi bank, amelytől a közeljövőben szigorítást várnak – nagyjából az év közepén. Mindeközben a hozamok és a volatilitás még mindig a történelmi mélypontjaikon állnak.

 

A világgazdaság egyensúlyának javításához 2015-ben ellensúlyozni kell a feltörekvő piacok lassulását, meg kell küzdeni a deflációval, és megoldást kell találni a GDP-arányos államadósság növekedésének megállítására. John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai igazgatója szerint „2015-ben a legkisebb ellenállás útját a gyengébb dollár, a stabil, vagy enyhén emelkedő energiaárak és a változatlan kamatok jelentik." A 2014-ben kialakult trendek folytatódnak, az EKB is belekezd az új mennyiségi könnyítési programjába (QE), így a piaci egyensúlytalanságok várhatóan 2015 első negyedévében érik el a csúcsukat.

 

Jelentős volatilitás várható a devizapiacokon 2015-ben. A legvalószínűbb trend nem annyira az erősebb, mint inkább a gyengébb amerikai dollár irányába mutat, bár a Saxo Bank várakozásai szerint az USD az első negyedévben a devizaháborúk (elsősorban Ázsiában várható) kialakulásával párhuzamosan tovább erősödik majd. A Saxo Bank egyik legfontosabb devizapiaci ajánlása 2015 első negyedévére az USDCHF kereszt vásárlása, a Svájci Nemzeti Bank várható negatív kamatai miatt. Szintén ajánljuk a kínai jüannak az amerikai dollárral és a japán jennel szembeni eladását, kihasználva a jüan esetleges leértékelését, ami egyben azt is jelentené, hogy Kína exportálja a deflációt a világ többi részébe.

 

A Saxo Bank várakozásai szerint a világgazdaság 2015-ben 3 százalékkal növekszik (szemben a 2014-es 2,2 százalékkal), amely mögött az alacsony energiaárak, a fejlett gazdaságokban tapasztalható enyhülő megszorítások, és a kereskedelem élénkülése áll – de mindezeket a geopolitikai feszültségek komoly kockázatai kísérik. Részletek:

 

  • Az amerikai gazdaság továbbra is dinamikus ütemben növekszik, amely mögött a fogyasztás és az alacsony energiaárak állnak. A Saxo Bank várakozásai szerint az amerikai gazdaság 2015-ben körülbelül 3 százalékkal bővül.
  • Az eurózóna kilátásai továbbra is kihívásokkal terheltek, mivel a strukturális reformok változatlanul esetleges jellegűek. A magánszektor továbbra is az eladósodottság mértékének csökkentésén fáradozik, ami nyomás alatt tartja mind a növekedést, mind pedig az inflációt. A Saxo Bank várakozásai szerint az eurózóna gazdasága 2015-ben 1 százalékkal bővül.
  • Az Egyesült Királyság gazdasága 2015-ben várhatóan 2,5%-kal növekszik a magánszektor erős növekedésének és a támogató kormánypolitikának köszönhetően – itt a fő negatív hatás a lakásépítési ágazat jelentős lassulása lesz.
  • A Saxo Bank továbbra is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy lesz-e reálgazdasági hatása a kínai központi bank által tett erőfeszítéseknek, amelyek keretében a növekedés lassulását lazító politikával kívánják megállítani. A bank előrejelzése a 2015. évi kínai növekedésre az általános várakozásoktól kevesebb, 6,7%.

 

Annak ellenére, hogy 2015-ben az eurózónában viszonylag alacsony növekedési ütemmel számolnak, a Saxo Bank várakozásai szerint 2015-ben a mediterrán és a kelet-európai tagországok állnak majd a növekedés élvonalában: az olyan komparatív előnyök, amelyek például Németország esetében állnak fenn, lassan eltűnnek a rendszerből, miközben a periférián található országok az alacsony munkaerő költség miatt átvehetik a növekedés motorjának szerepét.

„Ennek a folyamatnak az az előnye, hogy Európa gazdasága végre átalakul, és a gazdaság motorjai valóban a kicsi, innovatív és agilis vállalkozások lesznek," tette hozzá Hardy.

 

Devizapiacok

A Saxo Bank előrejelzései szerint az első negyedévben a dollár tovább erősödhet, azonban figyelmeztet arra is, hogy a dollár útja korántsem lesz zökkenőktől mentes: a tőkeáttételes pozícióban ülő kereskedők már most jelentős dollár vételi pozíciót tartanak, illetve fennáll a veszélye annak is, hogy az év előrehaladtával a piacok bizonytalanná válnak a Fed várható likviditáscsökkentése nyomán. Ezen felül a Kína és Japán közötti gazdasági és politikai feszültség, amely Japán radikális monetáris politikája és a gyengülő jen miatt alakult ki, egy újabb ázsiai devizaháborúhoz vezethet.

 

Részvények

A Saxo Bank várakozásai alapján a spanyol részvények 2015 első negyedévében felülteljesítik a globális részvénypiacokat. A fellendülés mögött az Európai Központi Bank elkerülhetetlen lazítási politikájának hatása állhat, mivel az infláció alacsony szinten marad, a gazdasági növekedés pedig mérsékelt. Másrészről viszont a kínai részvénypiac továbbra is túlfűtöttnek tűnik, és egyre valószínűbb a korrekció bekövetkezése, miközben az alacsony olajárak rányomják bélyegüket az oroszországi részvénypiacokra.

 

Árupiac

A kereslet gyenge növekedése mellett növekvő kínálat, és az erősebb dollár nyomást helyez majd a kulcsfontosságú árukra 2015 elején, és az év első felében a piac valószínűleg megadja magát az alacsonyabb áraknak. Az olajpiacokon a Saxo Bank várakozásai szerint a Brent nyersolaj átlagára hordónként 62 dollár lesz az első negyedévben. A nemesfémekre az erősebb dollár jelent majd továbbra is fő kockázatot, míg a magasabb amerikai kamatlábak már beszámításra kerültek az árakban. Ez az árupiacot befolyásoló pozitív tényezők, például a geopolitika hatásának csökkenését jelenti, és ennek következtében, az első negyedév mélypontot jelenthet az arany számára.

 

Árupiac

A kínálat egyre növekszik, miközben a keresletnövekedés dinamikája gyenge, és a dollár is erősödik – ezek a tényezők tartják féken 2015 elején az árupiacot. Várhatóan az év első fele hozza majd el a mélypontot az árakban. Az olajpiacokon a Saxo Bank várakozásai szerint a Brent nyersolaj átlagára hordónként 62 dollár lesz az első negyedévben. A nemesfémekre az erősebb dollár jelent majd továbbra is fő kockázatot, míg a magasabb amerikai kamatlábak már beárazásra kerültek. Ez az árupiacot befolyásoló pozitív tényezők – így például a geopolitika – hatásait csökkentheti, és ennek következtében az első negyedév mélypontot jelenthet az arany számára.

 

A 2015. évi előrejelzéshez tartozó, a Saxo Bank elemzői által készített ajánlások teljes listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson az alábbi linkre:

http://storage.saxosoft.net/ceemt/Outlook2015/Q1-2015-HU.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük