2024.december.24. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A rosét nem szüretelni, hanem készíteni kell!

7 perc olvasás
rose 7

rose 1Két ínséges esztendő után végre újra korlátozások nélkül vehették birtokba a borkedvelők a Liget számukra legkedvesebb csücskét: a Rosalia Fesztivál helyszínét, a Vajdahunyad vár melletti árnyas réten. Ötvennél is több borászat vonultatta fel kínálatát, hogy hányat, azt számlálgatni már nem volt érdemes – nagyon sokat! Az óriási rosé választék mellett idén kiemelt szerepet kaptak a pezsgők, a habzó és gyöngyöző borok, természetesen hozzájuk illő gasztronómiai élvezetek társaságában. Egy biztos: június 10. és 12. között olyan borokat ajánl a Rosalia, amelyek fokozott figyelmet érdemelnek, hiszen a nyár legjobb kísérői lehetnek.

A Rosaliához nem csak a közönség hűséges, rendszeresen visszatérő kiállítói is vannak. Az Egri Borvidéken dolgozó dr. Dula Bence nevét, borász tudományát Kaliforniától a Tokaj-Hegyalja Egyetemig ismerik. rose 2Ott volt már a legelső Rosalián is, ma úgy látja, ez a rendezvény közvetíteni tudja azt az érzést, amit egy bor köré felépíteni érdemes. Magyarországon nagyon sok borászat készít rosét, és ezek változatosak, szépek. Amit most itt felvonultatunk, az egész világon megállná a helyét. Pár nappal ezelőtt a Kaliforniai Állami Egyetemen, Davisben volt borbemutató, azon 9 magyar – ebből három rosé – volt. Mindegyikre az mondták: kérünk még belőle! A Dula Pincészetben a Pinot Noir adja a rosét. A legízletesebb, zamatosabb ínycsiklandozóbb rosékat belőle lehet készíteni, noha van ilyen fehérbor is, a Blanc de Pinot Noir. A rosé a Nyáridő nevet kapta, és kóstolható itt a 11 éves Pinot Noir „Grőber” is. Több pincészettől halljuk, hogy ők „roséra szüretelnek” – ez helytelen, a rosét nem szüretelni kell, hanem el kell tudni készíteni! Érett szőlőből kiindulva figyelni kell, mikor válasszuk el a héjtól a mustot és azzal a színét szépen be lehet állítani. Igen sok szempontra kell még figyelni, melyek a rosét frissé, viszonylag időtállóvá teszik. A jó rosét önmagában is szeretni lehet, ne abba tegyük a szódát! rose 3Móron dolgozik, onnan érkezett a fesztiválra a Paulus Borászat. Igen gazdag választékot – 27 féle bort, köztük 6 pezsgőt – hoztak magukkal, és akik hallották már a borászat nevét, azt is tudják, hogy a közelmúltjuk díjakban sem szegény. A Vinagora Nemzetközi Borversenyen például 5 arany és 7 ezüstérmet kaptak, ők voltak Magyarország legsikeresebb borászata. Ráadásul már második éve ők nyerik el borukkal a Rosalia Fesztivál roséja címet. Büszkeségük a Generosa. Nemesítését – Ezerjó és Piros Tramini keresztezésével – 1952-ben Bíró Károly, kezdte el, de befejezni csak a Kecskeméti Kutatóintézet tudta, 2004-ben. Borának illat- és ízvilága semmi más borhoz nem hasonlítható, a nem borértő is azonnal felismeri az őszibarackos jelleget. Magas hőmérsékleten erjesztik és másfél-két hónapig seprőjén tartják, így alakul ki kompótos íze, bár ez minden évben változik. A borászat készíti a világ egyetlen Generosa pezsgőjét is, a különleges Asti eljárással. Három hónapig érik tartályban, utána palackozzák, saját széndioxid tartalmát viszi magával, külön CO2-ot nem adnak hozzá.

rose 4Borbély Tamás volt az Év Bortermelője Magyarországon 2020-ban és most is ő állt a pult mögött. Van már tapasztalata arról, hogy a Rosálián, ezen a kerti parti jellegű rendezvényen, a fogyasztók a könnyedebb borok iránt érdeklődnek, mint például a Bóbita gyöngyözőboruk, ami a novemberi Újbor Verseny aranyérmese volt, vagy a Pinot Noir rosé, ami viszont a decemberi Országos Roséverseny aranyérmét hozta el. Ám mivel a Borbély Pincészet Badacsonyban dolgozik, a könnyű száraz, fehérboraikat is nagyon szeretik a fogyasztók. A Birtok Olaszrizling az ilyen meleg napokban tisztán, de akár fröccsként is nagyszerű. A 2021-es évjáratból kitűnik a Tomaj, mely három badacsonyi fajta, a Rózsakő, Olaszrizling, Kéknyelű házasítása, a fiatalok szeretik. A 2020-ban elnyert díj hatását, a növekvő érdeklődést, – a kényszerű szünet után – most kezdik érezni, de szerencsére most jönnek ki a válogatásokból, a hordós tételekből a legjobb évjáratok, mint például a 2019-es Bácshegyi Olaszrizling vagy a Kéknyelű. A szőlőben most kezdődik a virágzás, a téli csapadékhiányt az elmúlt napok pótolták, bizakodóak vagyunk, jó évjárat elé nézünk – erősítette meg Borbély Tamás. rose 5 Három magyar tulajdonos indította el 2016 végén a Creatura wine nevű céget, bortermő területeik Egerszalók, Demjén, Kerecsend, Nagytálya környékén helyezkednek el. Ám a borok Andornaktálya egyik pincéjében születnek, 2018 óta már Bálint László, nemzetközi borakadémikus irányításával. Kékfrankos – Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon – Merlot – Zweigelt – Sauvignon Blanc – Chardonnay – Zenit – Furmint – Királyleányka – Irsai Olivér szőlőfajtákat dolgoznak fel. Vörösboraik fahordós érleléssel készülnek, Középkategóriás boraik 80-100 hl-es régi ászokhordókban érlelődnek. Minden fahordós érlelésű boruk legalább 12 hónapot tölt a hordóban. A magasabb minőségű borokhoz második-harmadik töltésű, francia barrique hordókat használnak. Érdekes, új termékcsoportjuk a Budapest Selection. Felfigyelve ara, hogy ismét több turista jön hozzánk, két, jó minőségű borral, nagyon látványos díszcsomagolással léptek a piacra. Mindkettő cuvée. A Budapest White Selection testesebb fehérbor, új fahordós érlelésű Furmint, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Zenit házasítása. Idén a Vinagorán ezüstérmet nyert. A hasonlóan felöltöztetett Budapest Red Selection vörösbor cuvée, tartalma Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon házasítás, ami másfél éves ászok, majd barrique hordós érlelést kapott. Ez a bor 2021 novemberében Krakkóban nyert bronzérmet. Ami viszont a legérdekesebb: a cég legelső bora a Rosarium volt. Ugyancsak cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir és Merlot alkotja. rose 6Jelen volt a Rosalia Fesztiválon egy cég, melynek a nevével valószínűleg sokan csak most ismerkednek: a Prosecco Please. A névről annyi sejthető, hogy „ez valami olasz” – és valóban. Ez az olaszok pezsgője! Szigorú szabálya, hogy Glera szőlőből készül és csak Itália egyetlen területéről származhat, a Trieszt közeli Prosecco vidékéről. A cég Valdobbiadene környékén dolgozó, sok kis családi birtok készítményeiből vásárol, mindegyik palack DOCG, tehát eredetvédett minősítésű és bolti forgalomba nem kerülnek. A G garanciát jelent, hogy a területet kézzel művelik. A helyszínen bárokban, éttermekben lehet velük találkozni. Prosecco Magyarországon is kapható, de nem ebben a minőségben. A Frizzante jelű nem pezsgő, hanem habzóbor, az igazi pezsgő Spumante megjelölést kap. A prosecco-nál kétszer erjed a bor. Egyszer a szőlőből lesz bor, majd tartályban következik egy második erjedés, ami által pezsgővé válik. Érlelődik – a készítő minőségi kívánalmainak megfelelően – 3, 6, 18 hónapig, utána palackozzák. Itt a fesztiválon, az egyik érdekes közülük a Con il fondo – jelentése: „az aljával”. Szűretlen, a seprőjével palackozták. Készül olyan Prosecco Extra Brut, amit csak Michelen csillagos éttermekbe szállítanak. A figyelmes szemlélő az egyik palackon felfedezhet egy szamárfejet, azt jelképezi, hogy akkora munkabírás kell a prosecco készítéséhez. A San Gregorio pincészetben a pezsgőt öt lány készíti a szüleikkel. Az ő teraszukról látható az a bencés épület, akik a területre anno behozták a Glera szőlőt, a Muliana pincészet pedig a vidék társadalmi életének központja, ahol a termelők beszélgetni, kóstolgatni összejárnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alapította : Pósvári Sándor - 1973. Powered by WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. 2025©