2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A SAS megoldása az egészségügyi csalásfelderítés egyik kiemelt eszköze lett Európában

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/41572"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_200.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>-  Európában évente mintegy 56 milliárd euró tűnik el az egészségügyből csalás és korrupció miatt<a name="_ftnref1" href="#_ftn1" title="_ftnref1">[1]</a>. </p><p> 

  kep 200.thumbnail

–  Európában évente mintegy 56 milliárd euró tűnik el az egészségügyből csalás és korrupció miatt[1].

 

  kep 200.thumbnail

–  Európában évente mintegy 56 milliárd euró tűnik el az egészségügyből csalás és korrupció miatt[1].

 

Ennek megakadályozására, illetve az így keletkezetett veszteségek csökkentésére jött létre 2005-ben az Európai Egészségügyi Csalás- és Korrupcióellenes Hálózat (EHFCN), amely most együttműködésre lépett az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások egyik piacvezetőjének számító SAS-sal. A közös cél a bűnmegelőzés és bűnüldözés támogatása mellett a közvélemény valamint az egészségügyi ellátók és biztosítók tájékoztatása az EHFCN tevékenységéről, illetve a SAS® Fraud Framework for Health Care alkalmazásáról.

„A McIntyre Hudson tanácsadó vállalat és az EHFCN közös idei jelentése[2] szerint az egészségügyi szervezetek – szakterülettől függetlenül – pénzüknek 5.59 százalékát veszítik el az egészségügyi ellátásban előforduló csalások és hibák következtében. Ez elfogadhatatlan." – fogalmazott az EHFCN hamarosan hazánkba látogató elnöke, Paul Vincke, majd hozzátette: „Meg kell előznünk a korrupt kisebbség visszaéléseit, és mozgósítanunk kell a becsületes többséget! A SAS egészségügyi szektorban betöltött globális vezető szerepe, illetve példátlan technológiai háttere segítségünkre lehet ebben Európa-szerte."

Az egészségügyi ellátásra hivatott alapok megcsapolása a legkülönbözőbb módszerekkel történik az ellátásra jogosulatlanok személyes adatainak meghamisításától az orvosságok túlfogyasztásán keresztül a felesleges vagy hatástalan kezelések felírásáig. A különböző csalás-típusok és a korrupció közös vonása a szándékosság, az etikátlanság és a jogszerűtlenség. A SAS analitikai megoldása segíti az intézményeket a csalások megelőzésében és felderítésében.

 „Az egészségügyi ellátásokban előforduló visszaélések mára már világszerte problémát jelentenek. Az általános közvélemény és a szervezett bűnözők figyelme egyaránt nő a téma iránt." – fogalmazott Julie Malida, a SAS egészségügyi csalásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. „Ebben a szektorban a károk mértéke százszor nagyobb, mint akár a bankkártyákkal való visszaélések esetében, a védekezésre fordított összegek ugyanakkor jóval alacsonyabbak. A tapasztalt bűnözői körök egyre inkább észlelik ezt, és világszerte az egészségügyi csalások felé mozdulnak."

A téma kapcsán Paul Vincke, az EHFCN elnöke 2010 októberében látogat hazánkba a SAS Fórum Magyarország 2010 egyik vitaindító előadójaként.

Az EHFCN 2005-ben alapított európai szervezet fő célja az egészségügyi szektorban előforduló csalások és korrupció elleni küzdelem, továbbá az így realizált veszteségek csökkentése, a betegellátás javítása érdekében. A szervezet tagintézményei számára hasznos információkat, eszközöket, képzéseket és támogatást nyújt, melyekkel sikeresen vehetik fel a harcot a visszaélésekkel szemben. Az EHFCN platformja segíti az intézmények közötti ismeretek jobb megosztását, illetve a legjobb megoldások átadását is. Az EHFCN együttműködik többek között az Európai Bizottsággal, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Csalásellenes Egyesületével (United States' National Health Care Anti-Fraud Association), a Kanadai Egészségügyi Csalásellenes Egyesülettel (Canadian Health Care Anti-Fraud Association), a Dél-Afrikai Qhubeka Forensic Services-zel és a Világbankkal is.

http://www.ehfcn.org/


[1] Az EHFCN és a McIntyre Hudson közös kutatása alapján, 2010 http://www.ehfcn.org/media/documents/The-Financial-Cost-of-Healthcare-Fraud—Final-(2).pdf

[2] ua.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.