www.banfalvakolostor.huwww.banfalvakolostor.hu

2010. november 16-án ünnepélyes megnyitó keretében átadták a teljesen korhűen felújított sopronbánfalvi egykori pálos-karmelita kolostort.

 www.banfalvakolostor.huwww.banfalvakolostor.hu

2010. november 16-án ünnepélyes megnyitó keretében átadták a teljesen korhűen felújított sopronbánfalvi egykori pálos-karmelita kolostort. A sajtótájékoztatón részt vett H.E. Bente Angell-Hansen, a Norvég Királyság volt magyarországi nagykövete, aki jelenleg Svájcban ENSZ  nagykövet,  Dr. Tölgyesi Viktória, az NFÜ Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága főosztályvezető-helyettese, Polgár Tibor, a VÁTI Fejlesztési Programok Üzletág ügyvezető igazgatója, Veöreös András, a KÖH Nyugat-dunántúli Iroda vezetője, Borsos János József atya, a Magyar Pálos Rend korábbi tartományfőnöke, Dávid Ferenc, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet művészettörténésze, Magyari Éva, az MNDP Építőművészeti Kft. Ybl Miklós-díjas építésze, Firtl Mátyás  országgyűlési képviselő levélben köszöntötte a résztvevőket,  valamint  a házigazdák: Kovács Gábor, a KOGART alapítója és Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor igazgatója.

Az épület története

A régi épületekben oly gazdag Sopron talán legkevésbé ismert műemléke a pálosok hajdani kolostora Sopronbánfalván. Nem túlzás azt mondani, hogy itt több évszázados hagyománya van a visszavonult imának és meditálásnak. A ma Sopron-Kertvároshoz tartozó halmon egykor Szent Wolfgang – első királynénk, Gizella tanítója – remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták évszázadokon át, akik számára Sopron városa 1482-ben kolostort alapított a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A helyiek máig „Hegyi kolostornak" hívják, mivel egy magas dombon áll a Soproni-hegység erdőkkel tarkított peremvidékén.

A török időkben a Bécs ellen vonuló török hadak miatt a szerzetesek több ízben elmenekültek és az épületek nagy része 1532-ben el is pusztult. Az 1600-as évek elején a szerzetesek visszatelepültek és a kolostor újra életre kelt. 1643 és 1786 között a pálos rendtartomány noviciátusaként működött. Az újkori, egyemeletes kolostor építése is ekkor, 1610 és 1614 között kezdődött, s minthogy 1644-ben itt tartották a rendi káptalant, a munkálatok ezidőtájt nagyjából befejeződtek. A kolostor történetének egyik legfontosabb időszaka zajlott ekkor. Ebben fontos szerepet játszott az úgynevezett Fekete Madonna kép tisztelete. A búcsújáróhelyet még uralkodók is meglátogatták. A kolostortemplomban őrzött Fekete Mária kép a középkorig visszanyúló Mária-kultusz egyik fontos emléke, ma is zarándoklat helyszíne.

1786-ban II. József feloszlatta a pálos rendet, az épület berendezési tárgyait elárverezték, a Mária-képet azonban átvitték a helyi plébániatemplomba. Ettől az időtől a Brennbergbánya alkalmazásában álló tisztviselők lakásoknak használták, majd 1850-től helyőrségi kórház lett.

A 19. század végén újra szerzetesi közösség költözött az épület falai közé, 1891-ben a szigorú szabályok szerint élő karmelita apácák kolostora lett. Itt alapították meg Magyarországon az első karmelita zárdát. A nővérek az átfestett és aranyos keretbe foglalt kegyképet visszavitték a kolostortemplomba, azóta ismét itt őrzik.

A szigorú imádságos rendet 1950-ben feloszlatták. A kolostorban először idősek otthona, majd elmeszociális otthon működött, de az 1970-es évek közepétől üresen, elhagyottan állt az épület. A rendszerváltás után a karmeliták kapták vissza, de hamarosan úgy ítélték meg, hogy újjáélesztésére nincs lehetőségük. Így a kolostor üresen állt és állaga folyamatosan romlott, volt egyházi ingatlanként az újrahasznosítása óriási feladatot jelentett. Számos ilyen épület, mint a sopronbánfalvi egykori pálos-karmelita kolostor is, műemléki védettséget élvez, de átalakítás nélkül nem kaphat új funkciót.

Ahonnan az újkori történet elindult

2004 áprilisában a Hír Tv-ben elhangzott egy riport, amelyben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) és a KOGART Ház létrejöttéről beszélt Kovács Gábor. Ezután a karmelita rendtől megkeresték Kovács Gábort, segítségét kérve a sorponbánfalvi kolostorépület megmentése ügyében. A KOGART alapítója, a művészetek hazai támogatója látatlanban igent mondott a kérésre, és megvásárolta az épületet, mely ezután évekig állt érintetlenül. A tulajdonos a vásárlás után hónapokkal utazott le Bánfalvára, és érezte át annak felelősségét, hogy milyen történelmi érték van a „kezében". Néhány évvel ezelőtt megszületett a gondolat az értékmentésre, majd a régészeti feltárás, tervezés és a működtetési koncepció kialakítása után – részben pályázati forrásból – kevesebb, mint másfél év alatt lezajlott a teljes felújítás a 2 hektáros területen. A mintegy 1,2 milliárd forintos összköltségvetésből zajló, nonprofit célú fejlesztést Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. A projekt költségvetéséből a Norvég Alap 1,8 millió eurót, a fennmaradó kb. 55%-ot Kovács Gábor cége, a Nistema Kft biztosította. Így kerülhetett sor most az átadásra.

Az új funkcióról, a szellemi sértetlenségtől a szobafoglalásig

Az eredeti formáját visszanyert pálos-karmelita kolostornak sikerült olyan új funkciót találni, mely hiánypótló és összhangban van eredeti rendeltetésével. Egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították az épületet, melyhez a kolostor hangulata, puritán egyszerűsége tökéletes környezetet biztosít, miközben az épület szellemisége is sértetlen maradt. A felújítás nemcsak renoválást jelentett. Az épületben az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobával berendezett vendégszobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a 21. századi igényeknek megfelelően. Az épület része továbbá egy  különleges étterem, két meditációs

helyiség, kerengők, egy előadó- és konferenciaterem, egy alkotó- és egy kiállító terem, egy könyvtár és további közösségi terek, melyek mind az ide látogatók, itt tartózkodók kényelmét szolgálják. Egyéni és csoportos igények alapján egyaránt lehet szobát foglalni, az online rendszeren (http://www.banfalvakolostor.hu/) vagy közvetlen kapcsolatfelvételen keresztül. Az épületet akadálymentesítették, liftet építettek be és mozgássérült szobát is kialakítottak, valamint a barokk kertek mintájára újratelepítették az ősfás parkot, helyreállítva annak egykori sétaútját is.

A szobákról:

Az egykori szerzetesi cellákból utánozhatatlan hangulatú, szállodai színvonalú lakóhelyiségek jöttek létre. Nincs két egyforma szoba, a méret, a fürdőhelyiségek megoldása, az elrendezés, a kilátás minden lakóhelyiséget sajátos egyediséggel ruház fel. Az épületben 18 egyszemélyes és 5 kétszemélyes szoba kapott helyet. Választhatók a kolostor mellett futó útra és erdőre, a kolostor saját zárt parkjára, Sopronbánfalva kertvárosára, illetve az épület belső udvarára tekintő, hagyományos szerzetesi vagy új építésű szobák. Mostantól bevezető áron lehet foglalni 2011. április 1-jéig.

A feltárt kincsekről:

A rekonstrukció során számos figyelemre méltó régészeti „lelet" került elő, mint például egy középkori ablak maradványai, néhány fantasztikus ajtókeret, a kolostor melletti templom hatalmas gótikus ablakai, vagy az egykori szerzetesi étkező, a refektórium csodálatos freskói és stukkói. A korábbi noviciátusban pedig restaurálták az eredeti fagerendás mennyezetet annak lenyűgöző faragásaival együtt.

A kiállításokról:

A kultúra és a művészetek jegyében az épületben állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők. A földszinten látható az első magyar Pálos Múzeum, mely állandó kiállítás keretében idézi fel az egyetlen magyarországi szerzetesrend, a pálosok történetét. A pálos történeti anyag és a képek mellett helyet kapott a karmelita időszakból származó ún. átadószekrény is a karmeliták kolostorát bemutató tablóval együtt, továbbá egy pálos szerzetes teljes rendi öltözete, az ún. habitus. A tárlat a ma ismét működő Magyar Pálos Rend jóvoltából jöhetett létre. Az állandó kiállítás mellett időszakos KOGART-kiállítás is látható most, melynek témája a „Spiritualitás a 20. századi magyar művészetben", Csontváry, Vajda Lajos, Gulácsy Lajos, Tóth Menyhért, Kondor Béla, Szalay Lajos, Péreli Zsuzsa és Borsos Miklós alkotásaiban.

Akiknek köszönhető az értékmentés

Mivel műemléképületről van szó, a kolostor felújítását építészeti és művészettörténeti tanulmányok, illetve régészeti feltárás előzte meg. A terveket két Ybl díjas építész, Magyari Éva és Pazár Béla készítette. A felújítás a kolostor minden régi szépségét

megőrizte: az alaprajzi elrendezés minimális módosításával, korhű anyaghasználattal történt. A műemléképület újjászületése során a kivitelezők, tervezők és a beruházó együttműködésének eredményeképpen összhangba került a kolostor múltja és az új funkció támasztotta igények, és végeredményben egy rendkívül magas minőség jött létre.

A terveket két Ybl díjas építész, Magyari Éva és Pazár Béla készítette, a régészeti feltárást Nemes András és Balázsik Tamás, a művészettörténeti konzultációt pedig Dávid Ferenc, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet munkatársa biztosította. A refektórium freskóinak és stukkóinak restaurálását B. Juhász Györgyi végezte. Az építéshatósági és műemlékvédelmi szempontokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodájának vezetője, Veöreös András érvényesítette. A generálkivitelezést a METO Zrt. végezte, Sohodóczki Zoltán főépítésvezető irányításával. Külön köszönet a műszaki ellenőri feladatain túl is értékes meglátásokkal közreműködő Puetáni-Holl Imrének. A belsőépítészet Bársony István és Tanító Balázs munkáját dicséri. Az egész beruházást Vető Mária és Kránicz András vezette, koordinálta, ők fogták össze az alvállalkozók csapatát: METO Építő Zrt., CLH Zrt., STROM Kovill Kft., Techné Bt., Framart Kft., POMA Kft., XILÁN Kft., Merantin Kft., Ornamentica Kft., Kőművészet Kft., Trivalid Kft., Gemitori Bt., Zehnder Kft., Coninvest Kft., CELL- MODUL Kft., Zeller Műhely és a Basic Stúdió.

A belsőépítészetről

2010 februárjában kérték fel Bársony István okleveles építészmérnököt a kolostor belsőépítészetének megtervezésére.

A vendégszobák bútorainál fontos szempont volt a modulrendszer elve. A bútorgarnitúra alapelemei: ruhásszekrény, ágy, íróasztal, komód, éjjeli szekrény, szeméttároló, mind egyedi tervezésű és kivitelezésű. A puritán, visszafogott formavilágot a ládaszerű tömegekkel és annak különböző arányaival valósították meg. A vendégszobák világítása is ugyanezen filozófia szerint alakult ki: letisztult formavilág, barátságos fényhatásokkal. A közösségi tereknél az adott funkció kielégítése volt az elsődleges szempont a magas fokú esztétikai és minőségi elvárásokkal összhangban.

A padlástérben kialakított könyvtár olvasóasztalai a szűk tér adottságait optimálisan használják ki, játékos összhangban a természetes fényt nyújtó ablakok ritmusával. Ezt a játékosságot az asztalok funkcionális és díszvilágítása emeli ki. Az ívelt megoldásnak köszönhetően a könyvtár templomtér felőli falán megnyíló gótikus ablakok tágasabb térben érvényesülhetnek, köszönhetően részben a falat kiemelő falmosó világításnak is.

A padlástér másik nagy léptékű helyisége a társalgó. Ez a részben átmeneti térként megjelenő térbővület a megnyitott fedélszéknek köszönhetően az egyik

leglátványosabb része a kolostor újonnan kialakított tereinek. A hely adottságait maximálisan kihasználva egy U alakúra tervezett kanapé-rendszer adja meg az alaphangulatot. Ez a tér a fehér podesztre helyezett, világos kárpitozású kanapérendszerrel, a többszínű puffokkal, kis asztalokkal, többféle árnyalatú díszpárnával és az egyedi tervezésű, falba süllyesztett térelválasztó polcrendszerrel egyszerre elegáns és funkcionális. A bútorok tökéletes kiegészítői a kortárs olasz lámpa-design asztali vázalámpái.

A padlástérben kaptak helyet a meditációs termek. A bordó padlószőnyeggel burkolt helyiségek egyedi tervezésű méhkas-szekrényei és fényfóliás lampion-világítótestei segítik az elmélyülést kereső vendégeket a nyugalom meglelésében.

A kolostor közlekedőibe (kerengők, lépcsőházak) kortárs olasz design-lámpák (falikarok, függesztékek) kerültek, melyek letisztult formavilágukkal és finom fényükkel hol megbújva, hol kontrasztosabb párbeszédet kezdeményezve tökéletes összhangban állnak a súlyos falak, magasztos terek hangulatával.

A kolostor nagy műgonddal restaurált egyedülálló helyiségeibe (refektórium, noviciátus) az adott helyiség stílusához, történelmi hátteréhez illeszkedő, antik hatású világítás (csillár, függesztékek) került.

A könyvtár szerepe és az „Adományozz egy könyvet!" mozgalomról

A kolostor egyik legkülönlegesebb éke a templom fala mentén húzódó, tetőtérben elhelyezkedő könyvtár. A helyiségben a quadrum (belső udvar) felé néző falon, a hangulatos tetőtéri ablakok között 4 különálló, köríves asztalnál összesen 16 olvasóhelyet alakítottak ki, internetes csatlakozással. A templom kőfalára emeletnyi magasságú polcok kerültek a kolostor leendő könyvállománya számára, melyet egy széleskörű adományozói mozgalom kelt életre. A vallási, spirituális témájú könyvek (történelem, irodalom, filozófia, művészet stb., bármilyen nyelven) felajánlói az épületet díjtalanul látogathatják 2011. február végéig, illetve az adományozók között egy tavaszi ajándékhétvégét sorsolnak ki. Bővebb információ a honlapon (http://www.banfalvakolostor.hu/).

Gasztronómia

Az épületben a földszinten, az egykori Refektóriumban alakították ki az éttermet. Az elvonulási központ étkezője, illetve márciustól a külső vendégek számára is nyitott, a'la carte Kolostor Étterem különlegességeit az épület saját konyhája készíti majd. Ugyancsak különlegességként kell megemlíteni a speciálisan a megnyitóra palackozott „Özséb borá"-t a Gróf Buttlet Borászattól (Boldog Özséb a magyar kereszténység egyik legnagyobb alakja, a pálos rend megalapítója volt).

http://www.banfalvakolostor.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük