Idén már 12. alkalommal öltözik ünnepi díszbe a budapesti Vörösmarty tér! A gyerekek arcán megjelenő mosoly, a míves kézműves portékák, a fűszeres forralt bor illata, a finom ételek, a Gerbeaud ablakaiban ragyogó adventi kalendárium, a csillogó fények és a muzsika hangja mindenkit izgatott várakozással töltenek el. A vásár magnyitása előtti napon tartottak a szervezők egy sajtótájékoztatót, ahol ismertették a vásárhoz kapcsolódó programokat is.

 

Idén már 12. alkalommal öltözik ünnepi díszbe a budapesti Vörösmarty tér! A gyerekek arcán megjelenő mosoly, a míves kézműves portékák, a fűszeres forralt bor illata, a finom ételek, a Gerbeaud ablakaiban ragyogó adventi kalendárium, a csillogó fények és a muzsika hangja mindenkit izgatott várakozással töltenek el. A vásár magnyitása előtti napon tartottak a szervezők egy sajtótájékoztatót, ahol ismertették a vásárhoz kapcsolódó programokat is.

A BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft., mint a vásár ötletgazdája és szervezője, kiemelt fontosságúnak tartja, hogy Budapest egyik legszebb tere, a belváros szíve az ünnephez méltó rendezvény színterévé váljék, ahol tucatáruk helyett igényes népművészeti és egyedi iparművészeti alkotásokat vásárolhatnak a budapestiek és az ide látogató külföldiek. Ezt az alapkoncepciót megtartva és továbbfejlesztve, a Budapesti Karácsonyi Vásár a téli szezon legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

A több mint egy hónapig tartó adventi-karácsonyi programsorozat nem csupán a budapestiek ünnepi készülődésének egyik fénypontja, hanem a külföldi turisták kedvenc vásárló-negyedének pompás éke is egyúttal, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki meglátogat az itt tartózkodása alatt. A téli szezon elsőszámú motivációi, a karácsonyi bevásárlás, és az autentikus ünnepi hangulat megélése, melyeket a Budapesti Karácsonyi Vásár kiválóan ötvöz, évről évre folyamatosan gyarapodó látogatószámot jelent, amely tavaly már túllépte a 600ezret. A jelentős látogatószám és pozitív visszajelzések is mind azt támasztják alá, hogy a Budapesti Karácsonyi Vásár nemzetközi vonzerővel bíró egyedi attrakció, mely nagyban hozzájárul a turistaszezon meghosszabbításához, a budapesti vendégforgalom növeléséhez, s ezáltal a Főváros bevételeinek gyarapításához.

A turisztikai vonatkozáson túl fontos kiemelni, hogy az esemény nemzetközi ismertsége és a világ minden tájára eljutó hírneve igen kedvezően alakítja a Budapestről alkotott képet, kiváló eszköze a pozitív városimázs alakításának.

A Budapesti Karácsonyi Vásár számos nagy elismerést vívott ki az évek során. 2006-ban a nagyhírű Travel&Leisure utazási magazin a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé sorolta, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig 'nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni'. Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának igazgatója ugyancsak 2006-ban az európai karácsonyi vásárok közül a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak és a magyar kézművesek 2007-ben a díszvendégei volt a kanadai fesztiválnak. 2008-ban a Sunday Times Európa legjobb adventi vásárának választotta a budapestit, 2009-ben pedig Olaszország leghíresebb kézműves vásárán, – a 9 nap alatt 3 milliós tömeget mozgató Artigiano di Fierra-n – Budapest és a Budapesti Karácsonyi Vásár díszvendégként mutatkozhatott be.

A Budapesti Karácsonyi Vásár legnagyobb vonzereje, hogy kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek, zsűrizett népművészeti termékek és hagyományőrző zenekarok, előadások jelennek meg. A sajátos ünnepi légkör, a csípős téli hidegben is barátságos fapavilonok és a bennük megtalálható egyedülálló kínálat évről évre a térre vonzza a bámészkodókat, hiszen a több mint 143 kézműves elárusító helyen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ( http://www.nesz.hu/ ) által válogatott különleges ajándéktárgyak valamint népi­es iparművészeti alkotások, portékák mindenkit lenyűgöznek.

A Budapesti Karácsonyi Vásár egy igazi családi program, ahol az idősebbtől a fiatalabb generációig mindenki együtt élheti át a nosztalgikus ajándékok varázsát, ám egyúttal meg is tanulhatja azok elkészítési módját, közvetlenül a népművésztől. Mi sem lehet nagyobb ajándék a nagyszülőknek, mint egy régen látott fajáték, vagy egy fűzött karácsonyfadísz, de a vásár bővelkedik ma divatos tárgyakban is, amelyeket kézművesek készítenek külön erre az eseményre.

A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, a sült gesztenye valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, barátságos pecsenyesütők standjai már messziről oda vonzzák a látogatókat. Aki szereti a jó forralt bort, annak szintén a Vörösmarty téren a helye, hiszen az évente megújuló mintájú vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után mindenki hazaviheti.

A gyönyörű látvány, a vásárlás, az étkezési lehetőségek, és színpadi programok együttes élménye, továbbá a számos kísérőprogram teszi lehetővé, hogy a látogató egy igazi ünnepi fesztiválnak legyen a részese.

ATTRAKCIÓK- KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNYEK:

X. Jubileumi Adventi Kalendárium

Gerbeaud ház, Vörösmarty tér | 2010.12.01 -2011.01.02.

A kortárs képzőművészet évzáró különleges csemegéje!24 ablakban 24 kortárs képzőművész egy-egy alkotásának egyszeri nagyításai tárulnak elénk a napi ünnepélyes ablaknyitás keretében, (december 1-23. 17:00, 24-én délben) A műsor Jakab Gedeon karnagy és zenésztársai torony- és fúvószenei előadásával indul, majd Kárászy Szilvia zongoraművésznő harangjátéka és színes fényjáték kíséretében fölemelkedik az ablakra kihelyezett alkotást rejtő takaró. Az alkotásokat „élőben" is megtekinthetjük a „Művészajándékok" című kiállítás keretében, illetve jótékonysági aukció keretében sor kerül a képek karitatív célú értékesítésére.

http://www.adventart.hu/

Kézműves pályázat és kiállítás

Művészeti Szakiskolák, Szakközépiskolák és a Kézműves Szakiskolák részére idén is pályázatot hirdetett a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. A Karácsony, az újjászületés, a fény eljövetelének örök hagyománya, a változó és megújuló jelképek ötvöződnek a Vörösmarty téri karácsonyi vásár évtizedes hagyományával, s az iskolák saját hagyományaival. Ebben az évben e sokféle, egymást erősítő hagyomány és az ünnepi várakozás jegyében karácsonyi ablakok díszítése és egy adventi koszorú készítése a feladat. Az elkészült „karácsonyi ablakok"-ból kiállítást láthatunk a Vörösmarty téren a faházak hátoldalán a vásár teljes időszaka alatt. Eredményhirdetés a Vörösmarty téren, 2010. november 19-én 14 órakor, ahol a legjobb alkotócsoportok elismerésben részesülnek.

„Karácsonyi Legendák „ – budapestUNDERGUIDE Városfelfedező séta

Idén még több érdekességet rejt a Budapest Karácsonyi Vásár! Igaz, a Vásár mindig is több volt, egy szimpla karácsonyi ajándék szemlénél, az évről –  évre  bővülő  kulturális  programkínálat  mellé  ez  évben   egy különleges városfelfedező séta is társul.

A budapestUNDERGUIDE szervezésében a BTH Kft. az Adventi időszakban, napi rendszerességgel városnéző túrákat hirdet a városba látogató külföldiek számára, angol (illetve igény esetén egyéb idegen) nyelven, valamint magyar nyelven is hétvégenként.

A budapestUNDERGUIDE profiljának megfelelően a séták a klasszikus nevezettességek mellett a város- és a hazai karácsonyi hagyományok, legendákkal teli arcát mutatja be, olyan 'lokális' részleteket, amelyek általában rejtve maradnak a turisták előtt, sőt többségéről még a hazaiak sem hallottak. A túra során a vendégek megtekintik a pesti belváros nevezettességeit és beavatják őket a Vásár kulisszatitkaiba.

Angol nyelvű túra:

Időszak: December 1 – December 23. naponta 15 órától (2 órás gyalogos program) Ára: 10 euro vagy 2800 HUF, 14 éves kor alatt felnőtt kísérettel ingyenes Indul: a Vörösmarty téren található Tourinform iroda elől, találkozó: 14.45-kor Magyar nyelvű túra:

Időszak: December 1 – December 20. szombaton és vasárnap 15.30-tól (1,5 órás

gyalogos program) ….

Ara: 1650 HUF, 14 éves kor alatt felnőtt kísérettel ingyenes

Indul: a Vörösmarty téren található Tourinform iroda elől, találkozó: 15.15-kor

Jegyvásárlás:

A Sütő utcai, Liszt Ferenc téri és a Vörösmarty téri TOURINFORM irodákban, elővételben is, illetve a túra kezdetekor a túravezetőnél

http://www.underguide.com/

Mikulás-ház

Idén is várja a gyerekeket a Mikulás, ezúttal a Vörösmarty tér közepén fölállított házikójában. 2010-ben három napon át lehet vele találkozni az alábbi időpontokban: December 4. szombat 14-20 December 5. vasárnap 10-13; 14-20 December 6. hétfő 14-20

Program

Strauss: Denevér – nyitány; Albinoni: Adagio; Tchaikovsky: Csipkerózsika keringő; Bach: Air; L. Mozart: Szánkózás; Schubert: Ave Maria; St. Martin: Magányos karácsony; Déli szél; Karácsonyi dallamok

Közreműködik St Martin, valamint a Váci Szimfonikus Zenekar, vezényel Farkas Pál További információ:

http://www.karaszyszilvia.hu/

Tourinform pavilon

A BTH Kft. turista információs szolgálata is kitelepül a Vörösmarty térre, hogy a külföldi és hazai érdeklődők részére hasznos információval szolgáljon Budapestről, valamint a Budapesti Karácsonyi Vásárról. A BTH Kft. idegen nyelveket beszélő munkatársai minden nap 10-20 között várják a vásározókat kifejezetten a számukra összeállított programkalendáriummal, ünnepi nyitva tartás-listával, téli ajánlatokkal. A pavilonban megtalálhatóak lesznek a BTH Kft. ingyenes kiadványai, egy téli Budapest Guide, valamint egy karácsonyi kiadvány is, továbbá ebben a Tourinformban is lehet majd Budapest Kártyát vásárolni.

Budapesti Karácsonyi Vásár | Vörösmarty tér | 2010. nov. 19.-dec. 29. Nyitva: naponta 10-20 között, zárva: dec. 25, 26 és 24-én 14 óra után

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük