Valentin napi emlék...Valentin napi emlék…

A Windows Live Valentin napi felmérése során a megkérdezettek több mint fele állította, hogy szívesebben flörtöl interneten keresztül, mint élőszóban. Az internet, beleértve a Windows Live szolgáltatások európai – többek között magyar – felhasználóinak megkérdezésén alapuló felmérés az online udvarlási szokásokat vizsgálta.

  Valentin napi emlék...Valentin napi emlék…

A Windows Live Valentin napi felmérése során a megkérdezettek több mint fele állította, hogy szívesebben flörtöl interneten keresztül, mint élőszóban. Az internet, beleértve a Windows Live szolgáltatások európai – többek között magyar – felhasználóinak megkérdezésén alapuló felmérés az online udvarlási szokásokat vizsgálta.

Az eredmények azt mutatták, hogy a finnek 69 százaléka randizott már az interneten, a görögök 62 százaléka pedig flörtölt már teljesen ismeretlen személlyel is chat-en keresztül. A magyarok viszont igen tartózkodónak bizonyultak az irodai románcok terén: 76 százalékuk tagadta, hogy valaha is kacérkodott volna kollégájával a világhálón.

A megkérdezett 14 és 40 év közötti európai nők és férfiak azzal indokolták az online flörtölést, hogy így elkerülhetik, hogy esetleges zavarukban elakadjon a szavuk vagy elpiruljanak, emellett több idejük van frappáns mondatokat és kétértelmű célzásokat kitalálni a számítógép előtt.

A válaszadók közel kétharmada rendszeresen használja az azonnali üzenetküldést (Instant Message – IM) arra, hogy partnerével flörtöljön, és így vigyen színt a kapcsolatukba.  Ötven százalékuk vett már igénybe valamilyen online eszközt ahhoz, hogy kollégájával flörtöljön, és szintén 50 százalékuk válaszolta azt, hogy ezen keresztül beszélgetett idegenekkel. A válaszadók egyharmada pedig az üzenetküldőn keresztül folytatott titkos kapcsolatot.

Mély érzésekről beszélni, kimondani, hogy „szeretlek", sokszor nem könnyű – különösen nem első alkalommal. Ezért talán nem is meglepő az az eredmény, hogy a megkérdezettek fele Windows Live Messengeren vallott szerelmet kedvesének.

„Ki mondja, hogy a romantika kihalt az emberekből? Csak manapság online módon vallanak szerelmet" – mondta Szelthafner Zoltán, a Microsoft termékmenedzsere „Mára hazánkban a Windows Live Messenger a legnépszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazás, jelenleg is már több mint 1,6 millió aktív LiveID (a belépéshez használt azonosító) létezik, és számuk dinamikusan növekszik. Az azonnali üzenetküldő talán azért vált olyan népszerűvé az elmúlt években, mert ez a kommunikáció legegyszerűbb, legszabadabb és legszórakoztatóbb formája.

A felmérésben résztvevőket arról is megkérdezték, hogy melyek voltak a legfárasztóbb ismerkedős szövegek, amelyet valaha kaptak. Néhány válasz ezek közül:

"Nem fáradtál el? Csak mert egész nap Te jártál az eszemben!"

"Hogy tudtam eddig Nélküled élni?"

"Jól vagy? Mert tudom ám, hogy a mennyből pottyantál le!"

"Van egy különös képességem: bárkiből kihozom az állatot az ágyban."

"Nincs Nálad egy térkép? Mert elvesztem a tekintetedben."

A kérdőív arra is rákérdezett, hogy mely érzelmet kifejező ikont (emoticont) használták leginkább. A válaszok közt szerepel többek között a csokor rózsa, csókot formáló száj, két alak, amint kéz a kézben elsétálnak a naplementébe, illetve a kiskutya-szemek.

A Windows Live Messenger a világ legelterjedtebb ingyenes üzenetküldő szolgáltatása, amely segít a felhasználóknak a rokonaikkal, barátaikkal és partnerükkel való kapcsolattartásban. Az emoticonok széles választékának, a dokumentum- és fotó-megosztó eszközöknek köszönhetően a Windows Live Messenger a legszégyenlősebbeket is magabiztos Casanovává vagy a végzet asszonyává változtathatja.  Több mint 294 millióan használják aktívan az Windows Live Messenger-t számítógépükön, és összességében több mint 8,2 milliárd IM üzenetet küldtek már el.  A legtöbben azért veszik igénybe a szolgáltatást az udvarláshoz, mert élőszóban túl félénkek, vagy, mert a nagy távolság miatt csak így érintkezhetnek rendszeresen, esetleg éppen ezzel szeretnék változatosabbá és izgalmasabbá tenni párkapcsolatukat.

A felmérésben az alábbi európai országok vettek részt: Írország, Finnország, Svájc (francia és német nyelvű területek), Ausztria, Görögország, Portugália, valamint Dél-Afrika, Magyarország és Lengyelország is. Összesen 19,968 internet felhasználó válaszolt a kérdésekre. A válaszadók között nő és férfi egyaránt szerepelt, a tizenévestől egészen a 40 éves korosztályig. A kutatás 2007 októberében zajlott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük