Slovak Philharmonic OrchestraSlovak Philharmonic Orchestra

Május 23-án és 24-én Szlovákia legjelentõsebb szimfonikus együttese, a Szlovák Filharmonikus Zenekar lép fel Budapesten, a Mûvészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok két bérleti sorozatában.

 Slovak Philharmonic OrchestraSlovak Philharmonic Orchestra

Május 23-án és 24-én Szlovákia legjelentõsebb szimfonikus együttese, a Szlovák Filharmonikus Zenekar lép fel Budapesten, a Mûvészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok két bérleti sorozatában.

Vezetõ karmesterük, Vladimír Válek vezényletével Smetana Moldváját – a szerzõ Hazám címû, hat szimfonikus költeménybõl álló ciklusának második, legnépszerûbb darabját -, Dvoøák 1875-ben komponált, koncerten viszonylag ritkán hallható V. szimfóniáját és Janáèek Sinfoniettáját szólaltatják meg, melynek különlegessége, hogy a partitúra tizenkét trombitát ír elõ, a szokásos kettõ-három helyett. A szlovák együttes vendégszereplésére annak a különleges, a maga nemében egyedülálló nemzetközi zenekari csereprogramnak a részeként kerül sor, amelynek nyitánya az NFZ márciusi prágai és áprilisi pozsonyi fellépése volt.

Az ?Európa szívében" elnevezésû program öt közép-európai ország – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria – egy-egy vezetõ szimfonikus zenekarának öt évadra kiterjedõ együttmûködése, melynek keretében a részt vevõ zenekarok – az NFZ-n kívül a Cseh, a Szlovák és a Szlovén Filharmonikusok, valamint az osztrák Tonkünstler Zenekar – két-két hangversenyt adnak a többi négy zenekar székhelyén, a fogadó együttes bérletsorozatainak részeként. Ily módon még jobban megismerhetik a közép-európai zenei örökséget, valamint egymás zenei múltját, elõadómûvészi hagyományait, és mindezt egyúttal a közönségnek is közvetíthetik.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezényel Kocsis ZoltánNemzeti Filharmonikus Zenekar vezényel Kocsis Zoltánmájus 24-én Erdélybe utazik, ahol 25-én és 26-án Marosvásárhelyen, illetve Kolozsváron koncertezik. Ez a tény azért érdemel különleges figyelmet, mert a zenekar több mint ötven éve nem járt ott, vendégszereplésüket így érthetõ módon óriási várakozás elõzi meg. Marosvásárhelyen az együttes Kocsis Zoltán vezetésével a csodálatos, szecessziós stílusú Kultúrpalota 800 férõhelyes nagytermében játssza el programját – ez az est lesz a városban rendezett Zenei Napok záróhangversenye.

A mûsor elsõ számaként Dohnányi Szimfonikus percek címû darabja hangzik el, ezt követi Liszt Ave Mariája Kocsis Zoltán hangszerelésében, majd Kodálytól a Galántai táncok, s befejezésként Bartók Concertója. Másnap Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében is elõadják ugyanezt a mûsort, a VI. Pünkösdi Hangversenysorozat záróakkordjaként.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük