2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Szlovák Filharmonikusok az Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként Budapesten,az NFZ Erdélyben

3 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/1768"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Slovak%20Philharmonic%20Orchestra.thumbnail.jpg" border="0" alt="Slovak Philharmonic Orchestra" title="Slovak Philharmonic Orchestra" width="100" height="64" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Slovak Philharmonic Orchestra</strong></span></span> <p>Május 23-án és 24-én Szlovákia legjelentõsebb szimfonikus együttese, a Szlovák Filharmonikus Zenekar lép fel Budapesten, a Mûvészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok két bérleti sorozatában. </p><p>

 Slovak Philharmonic OrchestraSlovak Philharmonic Orchestra

Május 23-án és 24-én Szlovákia legjelentõsebb szimfonikus együttese, a Szlovák Filharmonikus Zenekar lép fel Budapesten, a Mûvészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok két bérleti sorozatában.

 Slovak Philharmonic OrchestraSlovak Philharmonic Orchestra

Május 23-án és 24-én Szlovákia legjelentõsebb szimfonikus együttese, a Szlovák Filharmonikus Zenekar lép fel Budapesten, a Mûvészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok két bérleti sorozatában.

Vezetõ karmesterük, Vladimír Válek vezényletével Smetana Moldváját – a szerzõ Hazám címû, hat szimfonikus költeménybõl álló ciklusának második, legnépszerûbb darabját -, Dvoøák 1875-ben komponált, koncerten viszonylag ritkán hallható V. szimfóniáját és Janáèek Sinfoniettáját szólaltatják meg, melynek különlegessége, hogy a partitúra tizenkét trombitát ír elõ, a szokásos kettõ-három helyett. A szlovák együttes vendégszereplésére annak a különleges, a maga nemében egyedülálló nemzetközi zenekari csereprogramnak a részeként kerül sor, amelynek nyitánya az NFZ márciusi prágai és áprilisi pozsonyi fellépése volt.

Az ?Európa szívében" elnevezésû program öt közép-európai ország – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria – egy-egy vezetõ szimfonikus zenekarának öt évadra kiterjedõ együttmûködése, melynek keretében a részt vevõ zenekarok – az NFZ-n kívül a Cseh, a Szlovák és a Szlovén Filharmonikusok, valamint az osztrák Tonkünstler Zenekar – két-két hangversenyt adnak a többi négy zenekar székhelyén, a fogadó együttes bérletsorozatainak részeként. Ily módon még jobban megismerhetik a közép-európai zenei örökséget, valamint egymás zenei múltját, elõadómûvészi hagyományait, és mindezt egyúttal a közönségnek is közvetíthetik.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezényel Kocsis ZoltánNemzeti Filharmonikus Zenekar vezényel Kocsis Zoltánmájus 24-én Erdélybe utazik, ahol 25-én és 26-án Marosvásárhelyen, illetve Kolozsváron koncertezik. Ez a tény azért érdemel különleges figyelmet, mert a zenekar több mint ötven éve nem járt ott, vendégszereplésüket így érthetõ módon óriási várakozás elõzi meg. Marosvásárhelyen az együttes Kocsis Zoltán vezetésével a csodálatos, szecessziós stílusú Kultúrpalota 800 férõhelyes nagytermében játssza el programját – ez az est lesz a városban rendezett Zenei Napok záróhangversenye.

A mûsor elsõ számaként Dohnányi Szimfonikus percek címû darabja hangzik el, ezt követi Liszt Ave Mariája Kocsis Zoltán hangszerelésében, majd Kodálytól a Galántai táncok, s befejezésként Bartók Concertója. Másnap Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében is elõadják ugyanezt a mûsort, a VI. Pünkösdi Hangversenysorozat záróakkordjaként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük