2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

?.és akkor megérkeztek az inkák. Kincsek a spanyol hódítás elõtti Peruból a Szépmûvészeti Múzeumban.

5 perc olvasás
<font size="1"> <span class="inline left"><a href="/node/1750"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Szepmuveszeti_Muzeum.thumbnail.JPG" border="0" alt="A Szépmûvészeti Múzeum bejárata az óriásplakáttal" title="A Szépmûvészeti Múzeum bejárata az óriásplakáttal" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A Szépmûvészeti Múzeum bejárata az óriásplakáttal</strong></span></span> </font><h1><font size="3"> A magyar közönség elõtt egy eddig ismeretlen világot, a spanyol hódítás elõtti Perut mutatja be az új kiállítás. A  rég letûnt, sejtelmes civilizációt idézi ez a különleges tárlat, ahol a nézõ meg is tapinthatja a kiállított tárgyakat.</font></h1><h1><font size="3">Az összesen több mint 300 kiállítási tárgyat, így aranyból, ezüstbõl készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket felvonultató gyûjteményhez a dél amerikai ország mellett spanyol és német gyûjteményekbõl kölcsönöztek mûtárgyakat.</font></h1><p>

 a szépmûvészeti múzeum bejárata az óriásplakáttalA Szépmûvészeti Múzeum bejárata az óriásplakáttal

 A magyar közönség elõtt egy eddig ismeretlen világot, a spanyol hódítás elõtti Perut mutatja be az új kiállítás. A  rég letûnt, sejtelmes civilizációt idézi ez a különleges tárlat, ahol a nézõ meg is tapinthatja a kiállított tárgyakat.

Az összesen több mint 300 kiállítási tárgyat, így aranyból, ezüstbõl készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket felvonultató gyûjteményhez a dél amerikai ország mellett spanyol és német gyûjteményekbõl kölcsönöztek mûtárgyakat.

 a szépmûvészeti múzeum bejárata az óriásplakáttalA Szépmûvészeti Múzeum bejárata az óriásplakáttal

 A magyar közönség elõtt egy eddig ismeretlen világot, a spanyol hódítás elõtti Perut mutatja be az új kiállítás. A  rég letûnt, sejtelmes civilizációt idézi ez a különleges tárlat, ahol a nézõ meg is tapinthatja a kiállított tárgyakat.

Az összesen több mint 300 kiállítási tárgyat, így aranyból, ezüstbõl készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket felvonultató gyûjteményhez a dél amerikai ország mellett spanyol és német gyûjteményekbõl kölcsönöztek mûtárgyakat.

A Szépmûvészeti Múzeum kiállítása arra vállalkozik, hogy a különbözõ agyag és tárgytípusok révén bemutassa az õsi Peru mintegy háromezer éves kulturális fejlõdését, az egymást követõ kultúrák mûvészetének tartalmát és megjelenési formáit.

orrdísz és fülkorongok állatfigurás agyagedény
Orrdísz és fülkorongok Állatfigurás agyagedény
csiga alakú kerámia kürt csiga alakú kerámia kürt (nagyítás)
Csiga alakú kerámia kürt Csiga alakú kerámia kürt -nagyítás
figurális edény figurális edény i.e.900 körül
Figurális edény Figurális edény I.e. 900 körül
figurális edények harcosfej
Figurális edények Harcosfej
jelmezes figura madárdiszes edény i.e. 300 körül a plakát képe
Jelmezes figura Madárdiszes edény I.e.300 körül, ennek képe van a kiállítás plakátján
tapitható kerámia edény tapintható kõedény
Tapintható kerámia edény Tapintható kõedény
tapintható tabló braille feliratok a tapintható tablóknál
Tapintható tabló Braille feliratok a tapintható tablóknál
a hallássérülteket vetítéssel informáljék vörösbarna emberalakos edény
A hallássérülteket vetítéssel informálják Vörösbarna emberalakos edény

A kiállítás öt részben, idõrendi sorrendben eleveníti fel az õsi Peru történelmét. Az elsõ állomás a korai horizont i. e. 1200, mely kerámiákat és kõedényeket mutat be.

A második szakasz a korai átmeneti periódust i.sz. 0-650 felölelõ rész. Az itt élõk kifinomultabb jelképrendszert és technikai eszköztárat hoztak létre, textil, kerámia és ötvösmunkákat hagytak az utókorra.

  

A harmadik rész a középsõ horizontot öleli fel, i.sz. 650-1000-ig, amely számos vallási és ideológiai elemet örökített át a megelõzõ kultúrákból. A negyedik rész az i.sz. 1000-1450 közötti szakaszra tehetõ. A késõi átmeneti periódust gazdagon díszített aranytárgyak maszkok és fekete kerámiák jellemezték. Az ötödik rész, a kései horizont, az i.sz. 1450-1534 idõszakot mutatja be. Az inkák egy szilárd rendszert hoztak létre mely, nem csupán az andoki hagyományokra épült, hanem egyúttal összegezte is õket. Az egyszerûség, a szimmetria és az ezen alapuló geometrikus forma jellemzi.

A múzeum a modern kiállítási rendezési technikákat is felhasználva teszi élmény  gazdaggá a tárlatot. A kiállításba integrált ?tapintható tárlat" és a több érzékszervre ható installációs technikák a fogyatékkal élõk számára is élvezhetõvé, befogadhatóvá teszik az élményt.

A kiállítást Hiller István kulturális miniszter nyitotta meg.  Elmondta, hogy ez a gyûjtemény abba az idõbe visz minket, mikor Gutenberg feltalálta a könyvnyomtatást, Olaszországban Michelangelo megalkotta a Pietat, Leonardo a Mona Lisat, Angliában a rózsák háborúja zajlott, Amerikában partra szállt Colombus. Ebben az idõben az inka birodalom fénykorát élte, az itt élõk magas fejlettségû kultúrát képviseltek. Errõl a fejlettségrõl tanúskodik 16000 méter kövezett útrendszer és föld alatti csatornák is. Dr. Baán János igazgató megköszönte a Kulturális Minisztérium támogatását. Elmondta még, hogy a kiállításon kiemelt 3 dimenziós tárgy lehetõvé teszi vak- és gyengén látóknak a mûtárgymásolatok megtapintását. 

A kiállítás kurátorai Gyarmati János és Lantos Adriána.

?A tárlaton fontos szempont volt, hogy a fogyatékkal élõk is élvezhessék a kiállítást. A kiállítás a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány együttmûködésével jött létre, így az eddigieknél gazdagabb, közös élményt próbál nyújtani a sérült és az ép, a gyermekkorú és az idõs, azaz minden látogató számára. A sérült és az ép látogatók igényeit integrálva, egyazon kiállítási térbe helyezték a tapintható tárgymásolatokat, valamint számos, mindenki számára izgalmas installációs elemet. Megtapinthatunk egy életnagyságú kultikus szobrot, egy piramis rekonstruált falrészletét, felfedezhetünk egy fontos régészeti helyszínt, vagy inka mondákat hallgathatunk. Használjuk érzékeinket", – írja a Szépmûvészeti Múzeum ismertetõje. A kiállított tapintható tárgyak mellett Braille írással tájékoztató szöveg is van.

A http://www.inkakiallitas.hu/kiallitas/hasznald.html oldalon hallássérülteknek jeltolmács segítségével adnak tájékoztatást. Jeltolmács segítségével tárlatvezetéseket is terveznek 2 hetenként.

A vetítõteremben indukciós hurok megkönnyíti a T-tekerccsel ellátott hallókészüléket viselõk számára a perui kultúráról szóló filmek nézését.

A kiállítás a földszinten van, mozgássérültek részére is megközelíthetõ. A lift a Múzeum hosszú lépcsõsorát megkerülve a ligeti oldal felõl a lépcsõ mellett található és csengetéssel lehet hívni a múzeumi munkatársakat.

Az állandó kiállításokon, szerdán és szombati napokon délelõtt 11 órától térítésmentes angol nyelvû tárlatvezetésre van lehetõség az önkéntes tárlatvezetõk segítségével.

A belépõjegyek meghatározott idõsávra szólnak. A kiállítás szeptember 9.-ig látogatható.

Simon Éva

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.