Meglepően kevés gyógyszercéget ismer a magyar lakosság, tevékenységükről pedig – a konkrét információ hiányának ellenére is – jellemzően negatívan vélekednek – derült ki a webbeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. 1000 fős reprezentatív lakossági kutatásából.

Meglepően kevés gyógyszercéget ismer a magyar lakosság, tevékenységükről pedig – a konkrét információ hiányának ellenére is – jellemzően negatívan vélekednek – derült ki a webbeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. 1000 fős reprezentatív lakossági kutatásából.

A vizsgálat szerint spontán ismertségben mindössze két gyártó emelkedik ki: a Richter (34%) és az Egis (27%), amelyeket gyakorlatilag minden harmadik lakos ismer, a támogatott válaszok eredményeivel kiegészítve pedig a Béres említése jelentős még. Az első öt legismertebb gyártó között találjuk a „Chinoin" és „Biogal" cégneveket is, kevesen tudják azonban, hogy a Chinoin ma már sanofi-aventis-ként, a Biogal pedig TEVA-ként működik.

A Béres az egyetlen olyan cég, amely ismertsége gyakorlatilag minden korcsoportban magas, a lakosság majd 30 százaléka szerint erről a cégről hallani a legtöbbet. A Richter inkább a fiatalabb korosztályokban, az Egis a 26-55 év közöttiek körében, míg a „Chinoin" és a „Biogal" gyógyszercégek jellemzően az idősebbek által ismertek.

Jellemző, hogy a gyógyszergyártók között kozmetikai vagy gyógyhatású készítmények előállításával, forgalmazásával foglalkozó cégeket is említettek.

Még mindig negatív a megítélés
A lakosság többsége még mindig negatív véleményeket társít a gyógyszercégek tevékenységéhez. A megkérdezettek nagy hányada szerint a gyárak extraprofitot realizálnak (73%), érdekeiket mindig tudják érvényesíteni (70%) és kiviszik a pénzt az országból (48%). Ugyanakkor a lakosság 81 százaléka úgy látja, hogy a gyártók sokat költenek kutatás-fejlesztésre, és 59 százalékuk szerint az egészségügyi rendszer működőképességének biztosításában is nélkülözhetetlen szereplők.

Amit a kutatás eredményei szerint hiányolunk, az a társadalmi szerepvállalás (szponzori, támogatói tevékenység), az ingyenes szűrőprogramok szervezése, a kockázatokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos felvilágosító munka. A megkérdezettek többsége ezeket az állításokat nem tartja jellemzőnek a gyógyszergyártó cégekre.

Kevés és téves az információ
A gyógyszergyártók ismertsége leginkább csak a név felidézését jelenti, konkrét információi csak nagyon keveseknek vannak, és ha tudunk is valamit említeni a kérdéses vállalatról, akkor az az információ nagyon sok esetben téves.

Ismereteink forrásai jellemzően a televíziós reklámok, műsorok (67%), míg a lakosság egynegyede újságokból, magazinokból értesül a velük kapcsolatos hírekről, s az interneten csak a fiatalabb korosztály találkozik egy-egy gyártó nevével.

A kutatást a WEBBeteg egészségportál megbízásából a Szinapszis piackutató cég végezte.

A kutatásról
A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt magyar lakosság körében különböző egészséggel kapcsolatos témákban. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

http://www.webbeteg.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük