Képzelje el, hogy egy évig egyáltalán nem használ készpénzt, nincsen aprópénz a zsebében vagy bankjegy a pénztárcájában, ezek helyett csak Visa kártyáját használhatja, legyen szó napi bevásárlásról, munkáról vagy szórakozásról.

 

Képzelje el, hogy egy évig egyáltalán nem használ készpénzt, nincsen aprópénz a zsebében vagy bankjegy a pénztárcájában, ezek helyett csak Visa kártyáját használhatja, legyen szó napi bevásárlásról, munkáról vagy szórakozásról.

James Allen, a huszonöt éves londoni webes tartalomszerkesztő számára ez a valóság. James ugyanis megfogadta barátai és családja előtt, hogy legalább egy évig semmiféle olyan pénzfajtát nem használ, amelyen a Királynő látható, vagyis nem használhat bankjegyet, érmét és bélyeget, kizárólag Visa payWave kártyájával fizethet a vásárlások során.

„Elsősorban azért döntöttem így, mert nem szeretek készpénzt használni, sokkal szívesebben fizetek kártyával. Szerintem a kártya sokkal biztonságosabb, a készpénzt ugyanis könnyű elveszíteni vagy akár el is lophatják. Kíváncsi voltam, hogy lehetséges – e készpénz nélkül élni, véleményem szerint ugyanis már csak idő kérdése és mindannyian nélkülözni fogjuk" – mondta James Allan.

James a teszt során Visa payWave kártyát használ. Ez egy újszerű módja a kártyás fizetésnek, amely mindössze annyiból áll, hogy oda kell tenni a kártyát a Visa payWave olvasó elé. A 10 angol font (kb. 3200 Ft az MNB 2008. 10. 7-én publikált hivatalos devizaárfolyama szerint) alatti vásárlások esetén nincsen szükség PIN kódra, így sokkal gyorsabb a vásárlás, kevesebbet kell sorban állni és még a visszajáróval sem kell bajlódni.

„Amikor belevágtam a kísérletbe, nem voltam biztos benne, hogy lehet készpénz nélkül élni, ám jóval könnyebben megy, mint gondoltam. Kisebb üzletekben és a buszon ugyan még mindig nehézségekbe ütközöm, de egyre nő az elfogadóhelyek száma. Egyes taxik és bárok már alkalmazzák a Visa payWave technológiát. Csak azt tudom elképzelni, hogy városszerte egyre jobban növekszik majd ez a tendencia" – mondta el James.

Az „Egy év készpénz nélkül" elnevezésű akció teljesen megváltoztatta James költési szokásait. Most naponta megtervezi kiadásait, így sokkal felelősségteljesebben kezeli pénzügyeit. Mindig előre meg kell terveznie hol fog vásárolni és hova megy majd a barátaival, hogy biztosan tudjon kártyával fizetni.

„Rájöttem, hogy készpénz nélkül jóval kevesebb impulzusvásárlást hajtottam végre és ennek eredményeként sokkal óvatosabban bánok a pénzzel. Bizonyára még sokkal könnyebb dolgom lesz, ha elfogadottabbá válik majd a kártyás fizetés. Nem is tudom elképzelni, hogy egyszer még visszatérek a készpénz használatához" – mondta James.

Néhány hónappal azután, hogy James belevágott a kísérletbe, egyik éjszaka tíz mérföldet kényszerült gyalogolni London utcáin, mert sehol sem tudta feltölteni a közlekedéshez használt Oyster kártyáját. Számos sarki üzletből jött ki csalódottan, mivel öt fontnál kisebb értékű vásárlásnál nem fogadták el kártyáját. Talált ugyan az utcán 150 fontot készpénzben, ám a pénzt odaadta egy barátjának.

A tíz mérföldes gyaloglást követően James levelet írt London polgármesterének, hogy elpanaszolja az esetet. A polgármester azonnali válaszlevelében megírta, hogy James és a többi állampolgár kérésének eleget téve 1600 új feltöltő automatát helyeznek működésbe Londonban.

A Visa Europe is támogatja James „Egy év készpénz nélkül" próbáját. „Alaposan utánanéztem, de eddig még senkit sem találtam, aki kibírt volna egy egész évet készpénz nélkül" – nyilatkozta James.

Londonban több mint százezer Visa payWave kártya van forgalomban és immáron több mint ötezer kereskedőnél, például a McDonald's, a Krispy Kreme és az Eat éttermeiben lehet fizetni velük.

http://losingface.wordpress.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük