2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Berta

3 perc olvasás

a_berta.jpgA Berta az első világháború félelmetes fegyvere volt, egy úgynevezett mozsárágyú. Bombardának is nevezték. 42 centiméteres lövedékének pusztító ereje minden más hasonló eszközt felülmúlt. Az esseni Krupp-gyárban készítették. Súlya miatt csak vasúton lehetett szállítani.

   A Krupp-család a XVI. században költözött Essenbe, tagjainak technikai, szervező és üzleti érzéke apáról-fiúra öröklődött az évszázadok folyamán. Felismerték, hogy a fegyvergyártás a világ legnagyobb és legjövedelmezőbb üzletágai közé tartozik. A XX. század elején elhuny Krupp Alfréd az utolsó fiúörökös. A hatalmas vagyont, gyárakat, acélműveket, földbirtokot és bányákat a tizenhat éves Berta Krupp örökölte. Mivel nyilvánvalóan nem irányíthatta a vállalatbirodalmat, nyílt részvénytársasággá alakultak át..(Miután a német törvények szerint akkoriban egy részvénytársaságnak legalább öt részvényese kellett hogy legyen, a Krupp-cég 160 ezer részvényéből ötöt család- és igazgatóbizottsági tagok kaptak, a „maradék” 159 995 részvény Berta Krupp kezében maradt. A pénzügyesek már akkor sem voltak híján a furfangnak.

   Különböző lövegeket a történelem során más országokban is gyártottak, de ezek tűzereje, hatótávolsága meg sem közelítette a Bertáét. Amelyet Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében a szárazföldi tüzérségénél alkalmaztak. Ez akkoriban minden elképzelést felülmúló teljesítményt jelentett, hatalmas romboló erővel. A lövészárkok semmilyen védelmet nem nyújtottak hatása ellen. Összesen tíz példány készült belőle. Legnagyobb lőtávolsága 14 kilométer volt. A 42 centiméter átmérőjű lövegből 1 tonna súlyú, 110 kg robbanóanyaggal töltött  lövedéket lőttek ki.

   A haditechnika „fejlődésére” jellemző, hogy a Hirosimára ledobott atombomba átmérője 71 centiméter, súlya 4,4 tonna volt és 13.000.000 kg robbanóanyag erejének felelt meg.  (Atombombával fenyegetőző döntéshozók szerte a világban, jól gondoljátok meg, miről beszéltek!)

   A világháború kitörésekor a mennyiséget és a minőséget tekintve egyaránt a Központi Hatalmak (Német Császárság, az Osztrák-Magyar Monarchia, az Oszmán Birodalom és Bulgária) rendelkeztek a legerősebb tüzérséggel. Az erőviszonyok a nyugati Antant Nagyhatalmakkal (Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország) szemben fokozatosan kiegyenlítetté váltak, sőt 1918-ra hatalmas Antant fölény alakult ki ezen a téren is. A Berta elveszítette jelentőségét.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.