2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A beülős vagy a házhoz szállító éttermek járnak jobban az új éttermi áfakulccsal?

3 perc olvasás

1afakulcs-valtozas-2018.jpgA Falatozz.hu ételrendelő portál elemzése szerint az új éttermi áfakulcs bevezetésével bár nagy mértékben a beülős éttermek adóterheit csökkentik, mégsem minden esetben járnak jobban, mint a házhoz szállító társaik.
 

Az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei 9%-kal alacsonyabbak, mégsem biztos, hogy jobban jártak ezzel, mint a kiszállítást bonyolító éttermek, akiknél 27%-os maradt az áfakulcs.
 
2018. január 1-jétől a beülős éttermek 13%-os áfacsökkentésnek örvendhetnek, viszont számolniuk kell 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. Az étel kiszállításnál továbbra is 27% az ÁFA mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég elcsomagolva hazaviszi rendelését.
 
Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhozszállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező ÁFA bevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az ÁFA költségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni. Egy beülős étterem hiába tehet szert 5% ÁFA mellett akár visszaigénylésre is -aminek a folyósítása legjobb esetben 30 napos határidővel történik meg-, de az ÁFA bevallás határidejére a kedvezményre jogosult adóalapja után a 4%-ot be kell fizetnie.
 
Az alanyi ÁFA mentes vállalkozások közül egyértelműen a házhoz szállításra dolgozó konyhák viselnek kisebb terhet. Nekik nem kell megfizetniük az új típusú adónemet, hiszen nem olyan tevékenységet végeznek, amire igénybe vehető lenne az áfakedvezmény.
 
A legtöbb esetben természetesen a hagyományos éttermek járnak igazán jól az adócsökkentéssel, de érdemes figyelembe venni, hogy teljesen más a vásárlói kosár az éttermi fogyasztás, és a házhozszállítás esetén. A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján egy megrendelés értékének csupán 16%-át adja a kiszállított palackozott ital. Ennél jóval nagyobb arányban költünk az éttermekben alkoholra, vagy más, nem helyben készült innivalóra, melyekre már 27%-os ÁFA számolandó fel.
 
Ha alaposan megvizsgáljuk a NAV tájékoztató anyagát, akkor egy alternatív lehetőséget találhatunk a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban. A tájékoztató külön magyarázza azt az esetet, amikor az étterem tovább terheli a turizmusfejlesztési hozzájárulást a vendégre, így az is előfordulhat, hogy a szervizdíj mellett ez a tétel is megjelenik a számlán.
 
A portál tavalyi felmérése szerint jelentős volt azon éttermek aránya, amelyek információhiányra panaszkodva nem voltak meggyőződve arról, hogy jól számítják-e fel az új adókulcsot. A tavalyi változások után az éttermek közel fele (40,4%) nem tudta eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18%-os áfát, a többség (57,4%) pedig azzal nem volt tisztában, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát használni. Remélhetőleg a vendéglátó egységeknek sikerült elsajátítani a helyes gyakorlatot, mivel a kedvezményes, 5%-os ÁFA ugyanott kerülhet felszámításra, mint a 2017-ben bevezetett 18%-os.
 
„Az ország egyik legnagyobb ételrendelő portáljaként felelősségünknek érezzük, hogy felhívjuk a partner éttermek és a megrendelők figyelmét az új változásokra, hogy a lehető legideálisabb konstrukciókat tudják kidolgozni vállalkozásaik számára” -mondta el Veres László, a Falatozz.hu ügyvezetője.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.