2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A héten kijövő inflációs adatok új irányt adhatnak a dollárnak

2 perc olvasás

index_62.jpgAz egyesült államokbeli adóreform esetleges elfogadására a legtöbben úgy tekintenek, hogy az egyértelműen pozitív lenne a dollár szempontjából. Rövid távon ez már csak a piaci várakozások miatt is így lenne, de a hosszú távú hatás már kérdéses, mivel az adóreform elfogadása lyukat ütne a költségvetésen.

 

Kedden kerül sor a Fed elnöki székébe jelölt Jerome Powell meghallgatására, továbbá fontos inflációs adatok is kijönnek a héten. Szerdán Németország, csütörtökön az eurózóna fogyasztói árindexeit publikálják, és ugyancsak csütörtökön jön ki az Egyesült Államokban az októberi személyes fogyasztási kiadások indexe is.

 

Az angol font számára a héten várhatóan a Brexit-tárgyalások alakulása lesz a legfontosabb tényező.

 

A Standard & Poor’s leminősítette Dél-Afrika hazai devizában denominált adósságát, amely így az S&P-nél kikerült a befektetésre ajánlott kategóriából. A Moody’s negatívra módosította a dél-afrikai (hazai devizában fennálló) adósságát, amely a Moody’s-nál éppen csak a befektetésre ajánlott kategóriában van. Mindez tovább növeli a nyomást a dél-afrikai kormányra, és elképzelhető, hogy Zuma napjai a vezetőségben meg vannak számlálva. A leminősítés valamennyire már be volt árazva, így az USDZAR nem lőtt ki új magasságokba. Ha az USDZAR nem marad 13,80 fölött, akkor a ZAR shortok bajba kerülhetnek.

 

A jen igen jól teljesített az elmúlt héten. E mögött minden bizonnyal az áll, hogy a japán gazdaság jó formában van, és a piac lehetségesnek tartja, hogy a Bank of Japan bejelenti, hogy csökkenti az eszközvásárlásokat, és kisebb intervencióra lesz szükség a hozamcélok elérésére. Az USDJPY számára fontos támaszszint a 110.00.

 

Ami a Bitcoint illeti, ez az egyetlen eszköz, amely most igazán nagy mozgásokat produkál, a többi eszközt majdhogynem el is felejthetik egy időre a vérbeli spekulánsok. A Bitcoin-jelenség már olyan méretű lett, hogy sokan felteszik a kérdést, hogy egy esetleges összeomlás mennyire hatna ki más eszközosztályokra.

 

Az első tíz kriptodeviza piaci kapitalizációja összesen eléri a 250 milliárd dollárt.

John Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.