2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Már Franciaországig ér a Selyemút

4 perc olvasás

fotosebastienjoly.jpg

Foto: Sebastien Joly

Az új Selyemúton kevesebb, mint 3 hét alatt Kínából Franciaországba érkezett a GEFCO első zárt tehervonata. Az ipari logisztika globális szereplőjeként és Európa vezető autóipari logisztikai vállalataként ismert GEFCO Csoport első, Kínából induló konténervonata 11 ezer kilométernyi utazást követően megérkezett Franciaországba. A kínai Vuhanból induló, 40 lábas konténereket szállító vonat kevesebb, mint 3 hét alatt érkezett meg a GEFCO-partner PSA-hoz az észak-franciaországi Dourges-ba.

 

A tehervonat 2017. november 3-án hagyta el a kínai Vuhan városát, hogy Kazahsztánon, Oroszországon és Fehéroroszországon keresztül haladjon tovább. A szerelvény Dostyk (Kazahsztán) és Brest (Fehéroroszország) között a United Transport and Logistics Company (UTLC) vasúttársaságokat tömörítő konzorcium 1520 mm-es nyomtávú pályáján haladt.

(Az 1520 mm az oroszországi sztenderd vasúti nyomtávszélesség. Ez a szabvány a FÁK államaiban, Ukrajnában, Grúziában, Türkmenisztánban, a Balti államokban, Mongóliában és Finnországban is.)

 

A vonat ezután Lengyelországon és Németországon át folytatta útját, míg végül 2017. november 22-én megérkezett a franciaországi Dourges-i pályaudvarra. A vámkezelést követően a szállítmányt közvetlenül a PSA leányvállalata, a Française de Mécanique észak-franciaországi Douvrin-i telephelyére vitték.

 

A 40 lábas konténereket szállító vonat naponta átlagosan 600 kilométert tett meg a hét országon átívelő Selyemúton, mígnem végül kevesebb, mint 3 hét alatt célba ért.

A projekt menedzselése és koordinálása során a GEFCO együttműködött a különböző országok vasúttársaságaival, valamint a GEFCO Forwarding shanghaji, moszkvai és párizsi csapataival.

 

Az első, kizárólag konténereket szállító tehervonat része a Kínai Kormány által bevezetett „Egy övezet, egy út” kezdeményezésnek, melynek célja, hogy az új Selyemúton keresztül összekösse Kínát Európával.

A szállítmánnyal új, Franciaországba vezető útvonal jött létre a Selyemúton, ami jelentősen javítja az ország pozícióját, közelebb hozza a fuvarozókat és a megrendelőket, hiszen ezidáig az új Selyemúton szállított áruk végállomása legtöbbször Németország és Lengyelország volt.

 

A GEFCO az új Selyemútra fókuszál

Mivel Kína jelentős befektetésekkel fejleszti az Ázsia és Európa közti vasúti áruszállítási infrastruktúrát, a GEFCO is folytatja vasúti szolgáltatásainak fejlesztését, hogy rugalmas megoldásokkal elégíthesse ki ügyfelei egyre növekvő igényeit.

A vasúti áruszállítás kiegészíti a légi és vízi szállítmányozási lehetőségeket, hiszen gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt előnyös alternatívát kínál az időkritikus termékek – mint például a Kínából érkező autóalkatrészek és elektronikai termékek – szállítására, a visszaúton pedig lehetőséget teremt a fogyasztási cikkek, hűtött áruk és különböző alkatrészek Kínába történő szállítására. A szállítmányozás ideje a felére csökken a vízi áruszállításhoz viszonyítva. A vasúti szállítmányozás jóval olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a légi fuvarozás.

A GEFCO havonta átlagosan 300 TEU-nyi** áru vasúti szállítását bonyolítja le, mindkét irányba. (TEU – Twenty-foot Equivalent Unit – Húsz lábbal egyenértékű egység: a teherbefogadó-képesség mértékegysége, a 20 láb (6,1 m) hosszú, intermodális konténer kapacitásával egyezik meg.)

 

„A logisztikában több mint 65 éves tapasztalattal rendelkező GEFCO 4 éve foglalkozik vasúton történő szállítmányozással Ázsia és Európa között. A Csoport régóta támogatja a két kontinens közti kereskedelem és a vasúti áruszállítás fejlődését, folyamatosan új, költséghatékony, rugalmas, megbízható és biztonságos megoldásokat keres, hogy kielégíthesse ügyfelei igényeit, és elősegíthesse üzleti fejlődésüket.” – mondta Anthony Gunn, a GEFCO Freight Forwarding Ügyvezető Alelnöke.

 

A GEFCO 1995 óta van jelen Kínában. Jelenleg több mint 2000 alkalmazottat foglalkoztat, 10 irodájával és partnereivel szinte a teljes régiót lefedi. A Csoport ezen kívül megtalálható Vietnámban, Thaiföldön és Dél-Koreában is.

A GEFCO folyamatosan keresi az új, versenyképes megoldásokat, hogy kielégíthesse ügyfelei igényeit, és elősegíthesse Ázsia és Európa közti üzleteik fejlődését. A vállalat tapasztalat csapata az FCL (teljes konténer rakomány) és LCL (nem teljes konténer rakomány) szolgáltatásoktól kezdve a kész járművek szállításáig kínál megoldásokat, az ügyfelek termékeihez szabottan (pl.: járművek, kiskereskedelem, egészségügy stb.).

 

www.gefco.net

https://twitter.com/gefco_group

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.