2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hírek rángatják a devizapiacot

2 perc olvasás

index_103.jpgJó hangulatban nyitottak a piacok a hét elején, köszönhetően annak, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború fejleményei most éppen némi reményre adtak okot, mivel mindkét fél kifejezte szándékát, hogy megoldják a problémákat. Mindez csupán néhány nappal azután következet be, hogy a múlt pénteken az S&P 500, amely a globális kockázati hangulatot is jól tükrözi, veszélyes eséssel zárta a hetet. Ami most történik, az klasszikus példája annak, amikor a hírek mozgatják a piacot. A kockázati hajlandóság újbóli emelkedésére a dollár és a jen is gyengüléssel válaszolt.

 

Az EURUSD hetek óta a legerősebb zárását produkálta hétfőn, 1,2400 felett, és a longra játszók bizakodhatnak abban, hogy újabb magasságokat hódít meg a kereszt. A múltban az 1,3000-es szint rendszeresen fontosnak bizonyult az EURUSD szempontjából, és ez újra aktuális lehet, ha a kereszt áttöri az 1,2500-at. Fontos itt megjegyezni, hogy az EURUSD-re jellemző, hogy a nagy, kerek számokkal kifejezett szinteknek magnetikus hatásuk van.

 

Ami a feltörekvő piacokat illeti az elmúlt napok kereskedelmi háborús hangulati hullámzása kapcsán, a feltörekvő piaci devizák többsége viszonylag immunis volt, bár az már az elmúlt időszakokban világossá vált, hogy a feltörekvő piacok már nem azokat a klasszikus reakciókat mutatják, mint régebben. A jüan (CNY) hét elejei erősödése több más ázsiai devizát is magával húzott. Erősödött a dél-afrikai rand (ZAR) és a mexikói peso (MXN) is, ami minden bizonnyal annak a következménye, hogy enyhült a kereskedelmi háborús hangvétel a piacokon. A kedvezőbb hangulat ellenére a rubel kissé gyengült, minden bizonnyal az Egyesült Királyság és Oroszország közti diplomáciai vita nyomán egyértelművé vált, a briteket támogató nemzetközi szolidaritás (és az orosz diplomatákat érintő kiutasítási hullám) következményeként. A feltörekvő piaci devizák közül most éppen a török líra lóg ki leginkább, és nemcsak Erdogan agresszív hangvétele és a törökök szíriai beavatkozása miatt, hanem annak okán is, hogy a piac nem bízik Erdogan gazdaságpolitikájában, amely mindenáron erőlteti a növekedést.

 

John Hardy, Saxo Bank

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.