2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A KIESELBACH GALÉRIA AUKCIÓS KATALÓGUSA 2017

3 perc olvasás

kisfaludi_strobl_zs_almodozo.jpg

Kisfaludi Stróbl Zsigmond: Álmodozó

A Galéria (57.) téli képaukcióját 2017. december 18-án este 18 órakor tartja a Hotel Marriottban. Addig az eladásra szánt képeket megtekinthetjük a Kieselbach Galéria Szent István körúti helyiségeiben. Az alkalomra kiadott közel 500 oldalas, súlyos, színes illusztrációkkal bőven ellátott katalógus kereskedelmi forgalomba nem kerül, de hazai és külföldi partnereknek megküldi.

Aki a kiállítást megnézi, szeme-szája eláll az elképesztő gazdag anyagtól, a hírességek neveitől. A sok tucatnyiból nem tudjuk felsorolni az egész kínálatot, csupán néhány óriást: Székely Bertalan, Mednyánszky László, Ferenczy Károly, Ferenczy Béni, Aba-Novák Vilmos, Czóbel Béla, Kernstock Károly, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Fényes Adolf, Tihanyi Lajos, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó, Kádár Béla, Vaszary János, Vedres Márk, Vörös Géza, Perlrott Csaba Vilmos, id. és ifj. Markó Károly, Farkas István, Egry József, Csók István, Glatz Oszkár, Anna Margit, Uitz Béla, Molnár C. Pál, Perlmutter Izsák, Bálint Endre, Szabó Vladimir, Pór Bertalan, Batthyány Gyula, Schönberger Armand, Balázs József, Czigány Dezső, Zichy Mihály, Ziffer Sándor stb.

Kieselbach Tamás szerint mind a magyar modernek aranykorából való, múzeumi rangot kiérdemlő alkotás. Ráadásul két kiváló műgyűjtő hagyatéka tárul elénk: Füst Miláné és Méray Tiboré. Méray újságíróként 1956-ban távozott hazánkból, és a párizsi magyarok műveit vette vagy kapta meg. Füst Milán és felesége gyűjteményét dr. Rőder Edit, a Füst Milán Alapítvány kezelője bocsátotta az aukcióra, hogy az Alapítvány hazai művek idegen nyelvekre fordítását elősegítse – az író végakarata alapján.

A katalógus címlapjára igen különös kép került: Szántó György (1893-1961) Öröm című olajfestménye 1921-ből. (Kikiáltási ára 34 millió forint!) A kép mellett felidézik Beethoven IX. szimfónájából az Örömódát, az Európai Unió himnuszát. A kinagyított képrészlet mellett összehasonlításként szerepel Henri Matisse-tól és Alexander Archipenkótól egy-egy alkotás. Szántó műve most egy magángyűjteményből bukkant elő. A Kieselbach Galéria 1999-es és a Magyar Nemzeti Galéria 2015-ös kiállítása után így versenyezhet a nemzetközi műkereskedelem legjobb korabeli avantgárd alkotásaival. A kiadvány segítségünkre van azzal, hogy az ismertebb és a kevésbé ismert magyar művészek sorsát, életrajzát is olvashassuk.

A másik személyes kedvencem Berény Róbert (1887-1953) világszínvonalú festménye, a Weiner Leó portréja 1911-ből. Nem véletlen, hogy kikiáltási ára 48 millió forint. A fauve egyik legragyogóbb, ikonikus alkotása. Ó, ha volnának millióim, szívesen licitálnék anyám és nagybátyám zeneakadémiai tanárának különleges ábrázolására!

Minden látogató csodálkozhat a kiállításon, hogy majdnem egy évszázad után előkerülnek efféle csodák, mint például a nagybányai festők szenzációs művei, vagy a Nyolcak műhelyeiben született alkotások.

Hihetetlen munkát végzett a Galéria közössége, a nagyszerű művészettörténészek (Kieselbach Tamás, Kieselbach Ákos és Máthé Ferenc becsüs) a katalógus elkészítésében! Nagy örömünkre szolgált az ajándékba kapott, a Pauker Nyomda által előállított kiadvány és a rendkívüli kiállítás is!

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.