2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A láng

3 perc olvasás

index_61.jpgA lángról először a gyertyaláng jut eszünkbe, különösen most, Advent táján. A láng lehet világító vagy nem világító. Nem világító a tiszta égő gáz lángja, pl. a hidrogéné, világító ellenben mindazon testek lángja, amely fehér izzásba kerülő szilárd részecskéket tartalmaz. De most ebbe ne mélyedjünk bele. Inkább, kis képzavarral, nyelvi síkon mozognék.

   Mi juthat még eszünkbe a lángról? Van őrláng (kazán, gázkályha), rozsláng (teljes kiőrlésű rozsliszt), ispiláng (ki tuja, mi az?), lángos, lángvörös, lángos csillag (üstökös), lángész (zseni), lángvágó, lángnyelv, lángtenger, nyílt láng (használata tilos) lángoszlop (Biblia), lángszóró (harci eszköz), szalmaláng nálad a szerelem, lánglelkű költőnk Petőfi, a XIX. század közepén a forradalom lángja végig söpört Európán.

   Nekem, szűk látókörű lévén, a lángról saját nevem jut az eszembe. Az általános iskolában nem szerettem, hogy ilyen rövid, egytagú vezetéknevem van. Irigyeltem padtársamat, Bodrogközi Szilvesztert, mégis csak másképp hangzik a bemutatkozása. Aztán a Pesti Hírlap évkönyvében ráleltem Kosztolányi Dezső írására, amelyben felsorolja a tíz legszebb magyar szót. Nem akartam hinni a szememnek. Szerinte ezek a következők: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír. Erre megnyugodtam, elfogadtam a vezetéknevemet.

   Amikor a Moszkva teret átnevezték Széll Kálmán térré, megnéztem ennek a nemtudomkiaz miniszterelnöknek a kormányát. És mit találtam köztük? Báró Láng Lajos akadémikus, közgazdász, kereskedelemügyi miniszter. Sajnos nem vagyok a leszármazottja. Nem lehetnék tagja a Nemzeti Kaszinónak. (Vagy még meg sem alakult? Legyünk türelemmel.)

   Ahogy cseperedtem, jöttem, mentem, láttam, hallottam és meglepődve tapasztaltam, hogy a láng szónak milyen széleskörű kapcsolatai vannak az irodalommal. Először Tóth Árpád, Láng című verséből idéznék: „Eldobtam egy gyufát, s legott, Hetyke lobogásba fogott,
Lábhegyre állt a kis nyúlánk, Hegyes sipkájú sárga láng.” Vagy nézzük Petőfi, A nép nevében c. versét: „úgy vigyázzatok: Ismét pusztíthat e láng rajtatok!” Kund Abigél a Tetemrehívásban: „S vadul a sebből a tőrt kiragadja, Szeme szokatlan lángot lövell”

   Eszembe juttatja nevemet a Gázláng c. film (horror, Ingrid Bergman, Charles Boyer),  Láng (Sci-fi, Amy Kathleen Ryan könyve), Téli láng (Milly Johnson karácsonyról szóló könyve), Lángelmék (amerikai akcióvígjáték), Fáklyaláng (Illyés Gyula legsikeresebb színdarabja Kossuth és Görgey párharcáról.), Párizs lángjai (Aszafjev híres balettje) és Őrizd a lángot (Bácskay Zsolt rockoperája.)

   Nem szabadna ilyen önzőnek lennem.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.