2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A tervek szerint folytatódhat a Wallis autós cégeinek tőzsdére lépése az Alterán keresztül

6 perc olvasás

image12_12.jpgTerv szerint folytatódhat a Wallis gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó, vállalatcsoportjának tőzsdére lépése miután sikeresen zárult az Altera Nyrt. részvényeire tett kötelező nyilvános vételi ajánlat. A Wallis üdvözli a vételi ajánlat eredményét, mivel az, hogy az Altera tulajdonosai egyetlen részvényt sem ajánlottak fel, azt mutatja, hogy a részvényesek bíznak a Wallis által bemutatott stratégiában. A tranzakciósorozat következő lépéseként a közel 70 milliárd forint éves árbevételű autós vállalatcsoport a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera tulajdonába kerülhet.

 

A Wallis Asset Management (Wallis) által az Altera Nyrt. részvényeire tett vételi ajánlat elfogadásának határideje hétfőn lejárt, mely határidőig egyetlen részvényes sem ajánlotta fel részvényét. Az ajánlat lezárultát követően a Wallis 1,74 százaléknyi Altera törzsrészvény vásárlásával 25,07 százalékra növelte részesedését a társaságban, ezzel továbbra is a vállalat legnagyobb tulajdonosa. Ezt követően, az előzetesen meghatározott tervek szerint folytatódhat az Altera átalakulása, így a tranzakciósorozat második lépéseként 15,8 milliárd forint értékű apporttal történő tőkeemelés útján, az Altera tulajdonába kerülnek a Wallis autós vállalatai, melyek Magyarországon és a közép és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kereskedelemmel, szervizszolgáltatásokkal, valamint gépjármű-kölcsönzéssel foglalkoznak. A csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong, és a Sixt rent-a-car. A BMW a prémium autópiacon, míg a Sixt az autókölcsönző piacon foglal el vezető pozíciót.

Müllner Zsolt, a Wallis Csoport vezérigazgatója a tőzsdei megjelenéssel kapcsolatban kiemelte, hogy céljuk a növekedési célok megvalósításához szükséges nyilvános tőkepiac nyújtotta finanszírozási lehetőségek maximális kihasználása úgy, hogy mindeközben kialakuljon egy jelentős mértékű, de kisebbségi közkézhányad, valamint a növekedéssel értéket teremtsenek részvényeseiknek. A vezérigazgató a Wallis autós cégeinek hosszútávú terveiről elmondta, hogy az elmúlt 26 évben elért piaci részesedést Magyarországon és a közép-kelet európai régióban egyaránt növelni szeretnék, amit újabb márkák és piacok megszerzése, valamint az autómobilitáshoz kapcsolódó új tevékenységek indítása révén kívánnak elérni. Ezen célok megvalósítása akvizíciók, új vállalatok alapítása és a meglévők fejlesztése útján történhet. A későbbiekben új befektetési lehetőségeket teremthet az iparág átalakulása, így az elektromos autózás fejlődése, az önvezető autók megjelenése és a közösségi autózás erősödése. A középtávú tervek között szerepel további autóértékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése.

A vállalatok növekedését a magyar gazdaság bővülése, a turizmus dinamikus fejlődése, az átlagkeresetek növekedése, a fogyasztás felpörgése és a hitelfelvételi kedv fokozódása egyaránt támogatja. Az autós vállalatok jelentős növekedést értek el 2017-ben: együttes árbevételük közel a duplájára, 66,3 milliárd forintra ugrott (magyar számviteli törvény alapján, nem konszolidált adat). A bővülés elsősorban a balkáni piacok megszerzésének volt köszönhető: a csoport árbevételének 49 százaléka származott külföldről, elsősorban az újonnan megszerzett régióból. A fejlődés jelentős hatékonyságjavulással is együtt járt, így az üzemi eredmény 176 százalékkal, 1,6 milliárd forintra nőtt. Az említett tényezőknek és a jó pénzügyi eredménynek köszönhetően a cégek összevont adózott eredménye az előző évi több, mint négyszeresére, 1,8 milliárd forintra ugrott.

 

A Wallis Csoport gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoportja négy cégből áll, melyek együttes, nem konszolidált magyar számviteli törvény szerinti árbevétele meghaladja a 66 milliárd forintot, a 2017-es évet kiugró eredménnyel zárta. A négy vállalat közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző, melyek Magyarországon és a közép és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel foglalkoznak. A Csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong, és a Sixt rent-a-car, melyek közül a BMW a prémium autópiacon, míg a Sixt az autókölcsönző piacon foglal el dominináns pozíciót.

 Wallis Automotive Europe (WAE) már több, mint 20 éves független gépjármű nagykereskedelmi múlttal rendelkezik. Jelenleg az Isuzu márkát Magyarországon képviseli, mely a japán autógyártók közül a legrégebbi múltra tekint vissza, és egy évszázad alatt a világ egyik legnagyobb haszongépjármű gyártójává lépett elő. Emellett 2012-ben Magyarországon és Romániában újra bevezette a dél-koreai Ssangyong márkát. A két ázsiai „4×4 specialista” gyártó termékein kívül a WAE exkluzív disztribútora a Jaguar és Land Rover járműveknek és alkatrészeknek 7 országban (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Montenegró).

 Wallis Motor Pest és Duna Magyarország legnagyobb és legrégebben működő BMW autó, motor és MINI kereskedései, amelyek a Wallis Motor vezérképviseletből váltak önálló cégekké 2001-ben. A BMW gyár márkái mellett az elmúlt években egy új, exkluzív bemutatóteremben az olasz luxusmárka, a Maserati is a portfólió részévé vált.

 Wallis Autókölcsönző a Sixt Rent-a-car nemzetközi hálózatának magyarországi tagjaként kínálja magas minőségű autóbérlési szolgáltatásait. A cég kezdetben elsősorban a Magyarországra beutazó üzletemberek bérautó igényeit szolgálta ki, de mára forgalmának közel felét a turizmus biztosítja.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.