2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aelia Szabina titka

2 perc olvasás

nevtabla.jpgBudapest III. kerületében, Óbudán van egy utcácska, Aelina Szabina-köz. Emléktábla nincs, csak egy QR-kód a névtáblák sarkában. Az okostelefonosok nem veszik észre a matricát, a többieknek pedig fogalmuk sincs, ki lehet a névadó és mi köze van Óbudához? A választ a távoli múltban kell keresni.

   1882-ben a filatori mezőn építették Óbuda dunai áradás elleni védelmét biztosító gátját. A nevezetes Filatori-gátat. A két emelet magas töltéshez a föld egy részét egy közeli dombból termelték ki, ahol nagy meglepetésre római kori temetőt találtak. Innen került elő egy hatalmas kőláda, oldalán verses felirattal, az elhunytat dicsérő költeménnyel. A töredékekből nyelvész segítségével rekonstruálták a szöveget. Itt nyugszik Aelina Szabina, a huszonötéves korában elhunyt, a művészetekben jártas, jámbor és kedves asszony. Aki énekével, víziorgonával, vagy líra pengetésével kísérő zenéjével emelte a rendezvények, vacsorák és estélyek hangulatát. Gyászolja férje Titus Aurelius zsoldos katona.

   Az asszony szarkofágja az Aquincumi Múzeumban látható. Ez köti Óbudához. Ahol  1931-ben folytatták az aquincumi ásatásokat, amelynek során egy víziorgona maradványaira bukkantak. A víziorgona hangszer, az orgona ókori előfutára. Sípsorait mechanikus fújtatóval létrehozott, a víz hidrosztatikus nyomásával állandósított szélnyomás szólaltatta meg. Az aerofon hangszerek családjába tartozik, minden bizonnyal a legkorábbi zeneeszköz, amelyen billentyűzet segítségével lehetett játszani.

   Az ókori hangszer nagyobb része tűzvészben semmisült meg. Nagy Lajos régész egy összeomlott épület romjai alól ásta ki. Szerencsére épen maradt a hangszer ajándékozását tanúsító tábla. Felirata Kr. u. 228-ból származik. A megajándékozott Titus Aureilus Íustus zsoldos katona. A kör bezárult.

   Aelia Szabina a Kr. u. III. században élt orgonaművésznő, Titus Aelius Iustus a Római Légió zsoldos katonának a felesége. Hogy került Aquincumba, miért temették el ott, maradjon a házaspár titka. Nagy Lajos azt is kiderítette, hogy a kőből készült sírládát a Budakalász határán található berdói régi mészkőbányában vágtak ki.

   Azért Szabina a QR-kód helyett egy emléktáblát megérdemelne.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.