2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ahol akarat van, ott út is van

4 perc olvasás
regoczi 7

regoczi 1Jótékonysági árverést tartanak Budapesten, október 5-én a Nagyházi Galériában. Az esemény több szempontból is különleges, jelentősége lényegesen túlmutat azon, amit – általában – egy képzőművészeti aukcióról gondolni szoktunk. Az árverésen befolyt pénzt ugyanis a Regőczi Alapítvány kapja majd meg és használja fel a „Covid-árvák” javára, de ezzel még koránt sem mondtuk el mindent.

Az alapítvány névadója, Regőczi István (1915-2013) katolikus pap, egyházi író, életét – melyről regényt lehetne írni – annak szentelte, hogy megmutassa: az élet a legnagyobb ajándék – és nemcsak a hozzátartozóknak. regoczi 2Tudta, hogy az árván maradt gyerekeket a szüleik helyett a közösségnek kell védelmeznie, gondoskodó szeretettel, biztonsággal körülvennie. Ahol csak tudott, személyesen ő maga lett ez a védelmező szeretet számtalan kisgyerek számára. Ezért hívta segítségül az ő nevét és lelkületét Magyarország korábbi köztársasági elnöke, Áder János és felesége, dr. Herczegh Anita, amikor létrehozták a Regőczi István Alapítványt, mely a magyar Covid-árváknak nyújt hosszú távú támogatást. Tavaly 806, idén pedig már augusztusig 1236 gyerek és családja kapott rendszeres, pénzbeli segítséget.  A kiállítás megnyitóján Áder János elnök úr és felesége is megjelent. regoczi 3A korábbi köztársasági elnökök által megteremtett hagyományt követve, ugyanis most ők bocsátanak árverésre 222 érdekes és értékes tárgyat, melyeket külföldi útjaikon vagy hazai találkozások alkalmával kaptak az elmúlt tíz esztendő alatt. A diplomáciai ajándékozásban a felek általában nem ismerik jól egymást, a gesztus alapja nem személyes. Aki ad: el akar mondani magáról valami. Aki kap: egy ország és egy tisztség nevében fogadja. Emiatt egy elnöki ajándék szinte sosem csupán az államfőnek vagy a feleségének szól. Ami tehát – jelképesen – eddig is sokaké volt, azt szeretnék most valóban megosztani másokkal, elsősorban a leginkább rászorulókkal. Az ünnepélyes megnyitó során az elnök úr elmondott egy történetet. regoczi 4Pontosan száz esztendővel ezelőtt, 1922-ben Albert Einstein – aki akkor már megkapta a fizikai Nobel-díjat – Japánban volt egy előadó körúton. Visszatérve a szállodába, a londiner átadott neki egy üzenetet. Nem lévén nála borravalóhoz pénz, Einstein a szálloda levélpapírjára két mondatot írt, odaadta a londinernek a következők kíséretében: „Azt hiszem ez egyszer többet fog érni, mint egy megszokott borravaló”. A németül írt két mondat egyike így szólt: „Ahol akarat van, ott út is van.” Eltelt 95 esztendő, 2017-ben ezt az írást őrző levélpapírt árverésre bocsátották Jeruzsálemben. A kikiáltási ára nyolcezer dollár volt. Végül másfél millió (!) dollárért kelt el és ez a történet jól mutatja, hogy vannak tárgyak, melyek jelentősen fölértékelődhetnek.

regoczi 5Einstein szavai, mintha nemcsak a londinernek, az akkori kor emberének szóltak volna, hanem nekünk is üzenne, száz év távlatából. Az alapítvány létrehozásakor a mi szándékunk az volt, hogy segítsünk az árván maradt gyerekeknek. Az út, amit végig szeretnénk járni, hogy – mindaddig, amíg a gyerekek valami szakmát vagy diplomát nem szereznek – ez a segítség megmaradhasson, tartós legyen. Ahhoz pedig, hogy ezt az utat minden esetben, valóban végig tudjuk járni, bőkezű, nagylelkű támogatókra van szükség. Ezt az elmúlt két esztendőben megkaptuk, a vállalásunkat tudtuk teljesíteni. A segítségre váró gyerekek száma viszont sajnos tovább emelkedik és ahhoz, hogy az einsteini úton tovább tudjunk menni egyre több támogatásra van – és lesz – szükségünk – fejezte be megnyitó beszédét az elnök úr. regoczi 6 Az árverésre felkínált valamennyi tárgyat az érdeklődők tíz napon keresztül, szeptember 23-tól október 1-ig, hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 10-től 14 óráig ingyenesen tekinthetik meg a Nagyházi Galériában, Budapesten, a Balaton utca 8-ban. Az árverésre készült katalógus teljes anyaga látható a www.nagyhazi.hu oldalon is. A katalógusban minden tárgyról pontos leírás, a származási hely megnevezése és a kikiáltási ár, valamint a licitálás rendje szerepel. Az árverésre október 5-én 17 órától kerül sor, részt venni az aukció megkezdése előtt, a helyszínen név és lakcím szerint regisztrálva lehet. A vevő a vételárat vagy foglalóként annak húsz százalékát ott helyben, azonnal kifizetni tartozik, ez készpénzzel vagy hitelkártyával is lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.