2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AKTÍV IDŐSKOR EURÓPÁBAN — BÉCSBEN TART NEMZETKÖZI BEMUTATÓT ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58348"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image6_100.jpg" border="0" width="85" height="73" /></a></span>A Q-AGEING elnevezésű, nemzetközi projekt vezető partnereként tart előadást Újbuda Önkormányzata Bécsben, március 2-án. A közép-európai országok döntéshozói számára rendezett workshop célja az elmúlt három évben megszerzett tapasztalatok és jó gyakorlatok megismertetése. Az „Aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" hivatalos rendezvényén Magyarországot Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere képviseli.

image6 100A Q-AGEING elnevezésű, nemzetközi projekt vezető partnereként tart előadást Újbuda Önkormányzata Bécsben, március 2-án. A közép-európai országok döntéshozói számára rendezett workshop célja az elmúlt három évben megszerzett tapasztalatok és jó gyakorlatok megismertetése. Az „Aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" hivatalos rendezvényén Magyarországot Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere képviseli.

image6 100A Q-AGEING elnevezésű, nemzetközi projekt vezető partnereként tart előadást Újbuda Önkormányzata Bécsben, március 2-án. A közép-európai országok döntéshozói számára rendezett workshop célja az elmúlt három évben megszerzett tapasztalatok és jó gyakorlatok megismertetése. Az „Aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" hivatalos rendezvényén Magyarországot Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere képviseli.

A népesség fokozott elöregedése által előidézett gazdasági és társadalmi kihívásoknak csak helyi, nemzeti és európai szinten együttesen cselekedve lehet megfelelni. Az idős lakosság fizikai és szellemi aktivitásának, munkaképességének meghosszabbítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az időskorúak ellátásából fakadó társadalmi költségek ne emelkedjenek elviselhetetlen mértékben, másrészt az idősek számára méltó időskort is csak így biztosítható.

A Q-AGEING projekt nemzetközi partnerei három éves együttműködésük során tanulmányozták a problémát, valamint a mintaprojektek révén gyakorlati tudásra tettek szert a helyi szinten is alkalmazható megoldások terén. A rendezvény keretében négy tematikus munkacsoport vizsgálja az aktív időskor aktuális kérdéseit:

1.      Hogyan javítható az idősek szociális biztonsága a közösségen belül és hogyan előzhető meg az elszigetelődés?

2.      Hogyan fejleszthetők az idős barát közösségi- és közterek és a mobilitás?

3.      Hogyan lehet fejleszteni a szenior gazdaságot, és népszerűsíteni az "age-management" alapú programokat?

4.      Hogyan lehet jobb hozzáférést biztosítani az élethosszig tartó tanuláshoz és népszerűsíteni az önkéntes tevékenységeket az idősek számára?

 

A rendezvény támogatói a CENTRAL EUROPE program, Joint Technical Secretariat (JTS) és még két további projekt a CENTRAL EUROPE program finanszírozásában: a HELPS és a CE AGEING PLATFORM (www.ce-ageing.eu) együttműködés.

www.q-ageing.eu, www.central2013.eu

Közép- európai jó gyakorlatok vására:

Bécs, 2012. március 02.

Fleming's Hotel Wien Westbahnhof, Neubaugürtel 26-28., 1070 Bécs.

 

A 2012-es év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy Európában jelentősen megnőtt az átlagéletkor és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban. Rámutat emellett arra is, hogy mindez nemcsak problémákat, de lehetőségeket tartogat a számunkra.

A kutatók véleménye, hogy 2025-re Európában, minden harmadik polgár betölti a 60. életévét és ez a tendencia súlyosan meg fogja terhelni az EU tagállamok szociális ellátórendszereit. Az idősügyi helyzet megoldása innovatív és interdiszciplináris megoldásokat, az érintett területek között összehangolt együttműködést kíván nemzeti és európai uniós szinten egyaránt.

Újbuda Önkormányzatának vezetői is felismerték, hogy az önkormányzat a lehetőségeihez mérten képes tenni az idősek életkörülményeinek javításáért. Mindezek érdekében Újbuda Önkormányzata stratégiai célkitűzései közé emelte a minőségi időskor biztosítását, intézkedéseket dolgozott ki, forrásokat keresett ennek végrehajtására. Kidolgozta saját idősbarát programját (Újbuda 60+ Program, Szívesség bank), valamint pályázott eu-s források és tapasztalatok elnyeréséért. A CENTRAL EUROPE program keretében vezető partnerként elindította a „Q-AGEING – minőségi időskor városi környezetben" című nemzetközi együttműködési projektet. 2011 elején elhatározta, összefogást kezdeményez a magyarországi idősügy alakításáért, hiszen szükség van az abban tevékenykedő szervezetek, önkormányzatok összefogására, az innovatív tapasztalatok és gyakorlatok hasznosítására és megosztására. Újbuda az aktív időskor támogatásának egyik zászlóshajójává vált Magyarországon.

 

 

 

 

Az önkormányzati együttműködés hivatalosan 2011. október 19-én a Q-AGEING projektet lezáró, nemzetközi rendezvényén vette kezdetét, ahol dr. Hoffmann Tamás polgármester úr hivatalosan felajánlotta a kerület segítségét és közreműködését az országos időspolitika formálói számára.

Az aktív időskor lehetőséget ad arra, hogy a 60+ korosztály tagjai:

  • aktív korukban megszerzett tudásukat tovább adják és hasznosítsák,
  • továbbra is tevékeny szerepet tölthessenek be a társadalomban,
  • minél egészségesebb és boldogabb, teljesebb életet élhessenek.

A Bécsben, 2012. március 2-án rendezett jó gyakorlatok vására az összegyűlt kipróbált nemzetközi tapasztalatok és tudás terjesztésének célját szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.