2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Albacomp Zrt. – 2006-2007

8 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/921"><img class="image thumbnail" src="/files/images/albacomp.thumbnail.jpg" border="0" alt="Albacomp" title="Albacomp" width="100" height="77" /></a></span> <p>2007. május 9-én ismertette az Albacomp az elmúlt év eredményeit és 2007-es terveit, melyekrõl összességében a vezetés véleménye; közepes év után jó úton járnak a szolgáltatásközpontú mûködés felé.</p><p> 

  albacomp

2007. május 9-én ismertette az Albacomp az elmúlt év eredményeit és 2007-es terveit, melyekrõl összességében a vezetés véleménye; közepes év után jó úton járnak a szolgáltatásközpontú mûködés felé.

 

  albacomp

2007. május 9-én ismertette az Albacomp az elmúlt év eredményeit és 2007-es terveit, melyekrõl összességében a vezetés véleménye; közepes év után jó úton járnak a szolgáltatásközpontú mûködés felé.

 

A magyarországi informatikai piac egyik legnagyobb múltra visszatekintõ vállalata teljes körû megoldást hirdet partnerei számára az informatikai eszközök és szolgáltatások területén.  A 2006-ban 16,6 milliárd forint forgalmat lebonyolító székesfehérvári Albacomp a legnagyobb magyar tulajdonban lévõ PC és noteszgép összeszerelõ üzemmel rendelkezik,  a hazai rendszerintegrátor cégek élmezõnyébe tartozik. 

A vállalat az IT piac számos más szegmensében is jelentõs szerepet tölt be, így többek között fejlesztõ és konzultációs csapatával, saját gyártású szervereivel, érintõképernyõs termináljaival, asztali számítógépeivel, operációs rendszerével és országos szervízhálózatával van jelen a hazai és a nemzetközi informatikai porondon.

A vállalat az említett 16,6 milliárdos forgalom mellett 134 millió forintos üzemi eredményt könyvelhetett el.

A cég jelentõs sikereket ért el a szolgáltatásokra összpontosító stratégiájával,  forgalmának 25%-a  errõl területrõl származik, várhatóan sikerül tartania magát a 2008-ra kitûzött célhoz;  az 50%-os növekedéshez. 

A szolgáltatásokból származó bevételek folyamatos növekedésére számítva a 2007-es pénzügyi évre 20%-os növekedés mellett 19,8 milliárd forintos forgalmat és 500 millió forint üzemi eredményt terveznek. 

Az Albacompnak a hardverértékesítések terén is sikerült megerõsíteni pozícióját;  az IDC adatai szerint a hazai piacon a PC és a notebook értékesítésben a cég a 6. illetve 9. helyet foglalja el.

2006 jellemzése

Általános megállapítások:

-visszafogott kormányzati költések, relatíve kevés pályázati forrással, a közbeszerzési pályázatok lejártak, az újak kiírása átcsúszott 2007-re, így egyes tervezett bevételi tételek is várhatóan ebben az évben realizálódnak, mindez kedvezõtlenül hatott a forgalomra,

-ellensúlyt jelentett viszont a komplex szolgáltatások iránt megnövekvõ igény.

Céges viszonylat:

Az Albacomp a 2005-ben elért 14,5 milliárdos forgalomhoz képest 15%-os növekedés mellett 16,6 milliárd forint árbevételt realizált. Az Albacompnál 2006 elsõ felében lezajlott a menedzsmentváltás, a szolgáltató szektorból érkezett menedzsment-tagok tapasztalata kedvezõen befolyásolta az eredményeket.  A kedvezõ folyamatok hatása 2007-ben már nemcsak a forgalom növekedésében hanem az eredményben is láthatóvá válnak.

A hazai piacon az Albacomp 2006-ban 14,9%-kal növelte notebook értékesítéseit (10 683 db), és így az IDC adatai szerinti 4,2%-os piaci részesedéssel a 9. helyet tudhatja magáénak. Az asztali számítógépek terén a vállalat a hazai piacon az ötödik helyet foglalja el a 24.600 értékesített készülékkel, amely 25%-kal több az elõzõ évvel összehasonlítva.  A szerverpiacon a vállalat a 6. helyen áll 2%-os piaci részesedéssel és 349 eladott készülékkel.

 hazai hardver értékesítés -klikk a képre!Hazai hardver értékesítés -Klikk a képre!

Az összes forgalmon belül a hardver- és szoftverértékesítés 12,6 Milliárd forint volt, amely 1,3%-os növekedést jelent az elõzõ évvel összehasonlítva. Csökken a PC-k iránti vásárlói kedv, jelentõsen nõ a noteszgépek iránti kereslet.  A szerver szegmenst nem tekinti stratégiai célpontnak a cég, igény szerint vállalkoznak szállításra.

A Sulinet decemberi lezárása elõtt kiemelkedõ kereslet mutatkozott a támogatott termékek iránt, még a két ünnep közötti idõszakban is.

Az Albacompnál a napokban készül el a cég fennállása óta gyártott 300 000. számítógép.  Pukler Gábor, az Albacomp vezérigazgatója ezt az eredményt a vállalat szempontjából a stabilitás, a tartós piaci jelenlét és a hazai tulajdonú vállalatok piaci létjogosultságának jelképeként értékelte. A vezetõ kifejezte reményét, hogy ez a teljesítmény a kormány figyelmét is felkelti, s tudatosítja;  a hazai tulajdonú vállalatok megrendeléseken keresztüli támogatása nem tekinthetõ egyszerûen rövid távú befektetésnek.

Az Albacomp tervezett növekedésében jelentõs arányt képviselnek a szolgáltatások, amelyek a 2005-ös egymilliárd forintról csaknem négyszeresére (!) nõve 2006-ban megközelítették a 4 milliárd forintot.

Ez a fejlõdési ütem nem csupán rövid távú trend: a tervek szerint a vállalat tartani tudja a tavalyi évi célkitûzését, amely szerint 2008-ra a forgalmának 50%-a már a szolgáltatások értékesítésébõl fog befolyni.

Az Albacomp sikeres pályázatai révén 5 kistérségben kezdhette meg a szélessávú rendszerek kialakítását, ezekbõl összesen 1,14 milliárd forint árbevétele származott.

A cég jelentõs sikerként könyvelhette el, hogy saját márkájú asztali számítógépein és notebookjain vásárolhatják meg elsõként a hazai felhasználók a március elsején bejelentett Microsoft Windows Vista operációs rendszer magyar nyelvû változatát.  Helyzeti elõnyének köszönhetõen ezekbõl már 2 ezer darabot értékesített az elmúlt 2 hónapban.

Az elmúlt évben a teljes értékesítésnek jelentõs, de tendenciájában csökkenõ hányada közbeszerzés keretében nyert megrendelésbõl származott. A vállalat a KSZF pályázatának egyik nyerteseként 4 433 számítógépet értékesíthetett, a hat kistérségi projekt mellett sikert ért el a Térségi Integrált Szakképzõ Központ tendereken is. 

Az Albacomp nyerte a Belügyminisztérium Informatikai Fõosztályának pályázatát, amelyet a Minisztériumhoz tartozó 10 intézményben mûködõ Microsoft termékekhez kapcsolódó szolgáltatások elvégzésére írtak ki, s az Albacomp szállíthat CA termékeket és szolgáltatásokat az NHH számára is.

A 2007-es pénzügyi év tervei:

-a szolgáltatásokból származó bevételek elérhetik a teljes forgalom 35%-át kitevõ 7 milliárd forintot, a hardver- és szoftverértékesítés pedig a 12,8 milliárd forintot,

-ezekre alapozva a vállalat a 2007-es pénzügyi évre 20%-os növekedés mellett 19,8 milliárd forintos forgalmat és 500 millió forintos üzemi eredményt tervez

-a rendszerintegrációs üzletág legfõbb bevételei a kistérségi szélessávú projektekbõl, a Cisco, CA és a Microsoft rendszerek bevezetésébõl, illetve a hálózatépítésbõl várhatóak.

A vállalat az elmúlt napokban nyerte el a bicskei kistérség szélessávú hálózatának kivitelezési jogát, amelybõl további 339 millió Ft árbevételre tesz szert. Az elmúlt év rendszerintegrációs bevételeinek közel 20%-a e projektekbõl származott, és a várakozások szerint ez az arány a következõ idõszakban növekedni fog, mivel a legtöbb 2006-ban elkezdett projektbõl 2007-ben folyik be a bevételek nagy része.

Az Albacomp az eredményes piaci mûködés érdekében a stratégiai partneri kapcsolatok elmélyítésére törekszik több jelentõs szállítóval, köztük a CA-val, a Ciscoval, a HP-val, az IBM-mel, a Microsofttal, az Oracle-lel, a Sun Microsystems-szel és a Siemens-szel. E cégekkel a kapcsolatok továbbfejlesztésén túl a cél az egyre magasabb szintû minõsítések megszerzése. A céges tervekben a fejlett mobil technológiákon alapuló eszközök gyártása is szerepel, nagy távközlési partnerekkel együttmûködve. A KKV-k számára 2007.márciusában pilot projektet indított az Albacomp, komplett csomagot kínálva.

Az Albacomp saját fejlesztésû-gyártású, nettó 380 ezer Ft-os vizitdíj-automatája 2007 februárjában mutatkozott be. A készülék letisztult változata bérleti konstrukcióban is elérhetõ.

Az LCD TV-t  a gyártás beindítása óta nagy sikerrel forgalmazza az Albacomp, saját márkanéven, 130 ezer Ft-ért.  Az alkotórészeket európai beszállítóktól vásárolják, magát a 82 cm-es képernyõjû, PIP tudású készüléket a középkategória felsõ szegmensébe pozícionálja a cégvezetés, 2007-ben több ezer darabos értékesítéssel számolnak.  A még nagyobb volumenû eladásoknak csak a beszállítói kapacitás szûk keresztmetszete jelent akadályt.  A vállalat a garanciális javításról saját kezelésben gondoskodik, a készülék meghibásodása esetén saját szervizében javítja azt, ami az alvállalkozók kiiktatása révén komoly piaci elõnyt jelent.

A vállalat a nyereségnövekedést a forgalom mennyiségi növelése mellett, jelentõs költségcsökkentéssel tervezi elérni,  ehhez kapcsolódik a gépjármûpark már lezajlott kiszervezése, a telekommunikációs szolgáltatások és a garanciális javítások racionalizálása, kiemelt figyelmet fordítanak a belsõ erõforrások átcsoportosítására is, jelenleg 450 alkalmazottat foglalkoztatnak.

http://www.albacomp.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.