2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Állatkínzás és hamis magánokirat felhasználása miatt felelhet a román sofőr

2 perc olvasás
kutya allazkinzas nav 2023 02 07

nav_hosszu_logo_pantone

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2023.02.06

Állatkínzás és hamis magánokirat felhasználása miatt felelhet a román sofőr

Bőröndök alá rejtve, alig hathetes kölyökkutyákat találtak a pénzügyőrök egy román kocsi csomagtartójában. Hegyeshalomnál ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a Németországba tartó autóst.

Halk, nyüszögő hangra lettek figyelmesek a pénzügyőrök egy rutinellenőrzéskor. Az utasokkal teli autó csomagtartójában egy résnyi hely sem volt a sok csomagtól, amelyek között két kutyaszállító dobozban, három apró kutyakölyök kuporgott. A sofőr azt mondta, hogy a kutyákat a főnöke kérésére viszi Kölnbe.

Az állatoknak hamis papírjaik voltak, chipjük sem volt, ráadásul gazdájuk nélkül szállították őket, életveszélyes körülmények között. Az alig hathetes kiskutyák a koruk miatt sem utazhattak volna, a veszettség elleni oltáshoz is túl fiatalok, ahhoz újabb hat hétnek kell eltelnie. Anyakutya nélkül szállítani ilyen korú kutyát tilos, állatkínzásnak minősül.

Az állatok a hamis papírok szerint Maltipoo-jellegűek, ami nagyon ritka és drága fajta Magyarországon is, becslések szerint, hiteles dokumentumokkal 300-400 ezer forintot érnek egyedenként.

A pénzügyőrök az állatokhoz bemutatott hamis útlevelek, valamint állatkínzás bűncselekmény alapos gyanúja miatt értesítették a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség munkatársait, akik a sofőrt további intézkedésre átvették.

A hosszas eljárás alatt a Bevetési Igazgatóság győri kollégái gondoskodtak a pici kutyákról, hogy ne fázzanak és ne éhezzenek.

Ahhoz, hogy a külföldi utazás felhőtlen legyen, érdemes tisztában lenni az utasforgalomra vonatkozó vám- és egyéb szabályokkal. Ha magunkkal visszük házikedvencünket, utazás előtt érdemes tájékozódni a célország erre vonatkozó szabályairól: https://nav.gov.hu/vam/utazas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.