2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kettős főváros lesz „a királynék városa”

4 perc olvasás
blues7

blues 1 I. István király Veszprém városát a feleségének, Gizella királynénak adományozta és ettől kezdve a város a mindenkori magyar királynék birtoka lett. A királynékat is a veszprémi püspök koronázta, innen ered „a királynék városa” elnevezés. Ám az idén e fontos címhez még két másik társul. Négy napig – 2023. április 13. és 16. között – Veszprém nemcsak Európa Kulturális, hanem a blues fővárosa is lesz.

blues 2A duplázás folytatódott az eseményről hírt adó sajtótájékoztatón, ahol színpadra lépett egy hosszú ideje nem koncertező magyar zenekar, amelyet beavattak a Magyar Rockhírességek Csarnokába, és egykori vezető művészének, Kepes Róbert basszusgitárosnak hangszerét elhelyezték a Rockmúzeumban. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal egyik kiemelt célunk, hogy Veszprémben az élő zene minél több ember életének és mindennapjainak aktív részévé váljon – hangsúlyozta Nagy Krisztián, a VEB 2023 projektmenedzsere. Veszprém 2019 óta az UNESCO Zene Városa címet is büszkén viseli, rengeteg energiát fektettek abba, hogy a városban – elsősorban a tanulás, a zenei nevelés révén – még inkább meglegyen a nyitottság a kuriózumok és a minőségi élő zene csúcsteljesítményei iránt. blues 3Ezeknek a törekvéseknek lesz nagy ünnepe a debütáló Veszprém Blues Fesztivál, aminek, reméljük az ízlésformálásában, a zenehallgatási szokások átrendeződésében is lesz folytatása. A fesztivál maga sem egyszerűen egy nagy műfaj patinás hagyományai előtt tiszteleg, hanem a kortárs blues elevenségét és átható erejét mutatja be. Várhatóan Kelet-Európa egyik legintenzívebb, legjobb, legmagasabb zenei színvonalú négy napja elé nézünk áprilisban. Mindig sok félreértést kockáztat, aki a blues-ról beszél, de mi kijelenthetjük róla, hogy a könnyűzene inspiráló élénkségét is megtapasztalhatjuk általa. Bízvást remélhetjük, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program egyik ékköve lesz ez az először megrendezett fesztivál. blues 4 Valami olyat szeretnénk létrehozni – mondta el Podlovics Péter, a Veszprém Blues Fesztivál főszervezője – ami nálunk eddig példa nélküli, hiszen nemcsak Magyarország, hanem a régió eddigi legnagyobb blues fesztiválja várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között Veszprémben. Bár sokfelé rengeteg blues fesztivált tartottak minden évben, de ez mennyiségében, méretében és minőségében kiemelkedik majd az eddigiek közül. Közel ötven koncert lesz, több, mint harmincöt fellépővel. Többségük külföldről érkezik. Olyan világsztárok, mint a The Rolling Stones lemezeiről is ismert szájharmonikás Sugar Blue, a gitáros Matt Schofield, vagy a világ egyik legjobb hammond orgonistájaként jegyzett Raphael Wressnig mellett a műfaj hazai élvonalának számító, legjelentősebb képviselői is fellépnek majd.

blues 5Magyarországon először ezen a fesztiválon fog fellépni a kortárs blues jelképének számító legendás Rick Estrin, a the Nightcats formációval. Rick kiváló harmonikás énekes, egészen elképesztő showman és a zenekara olyan színvonalat képvisel, amire rajtuk kívül csak igen kevesen képesek. Az amerikai Sugar Blues már járt nálunk, de annak is több mint tíz éve. Most egy afrikai balafonos is tagja az együttesnek, érdekes, xilofon-szerű hangszerével. Ezzel is utalnak arra, hogy ez a műfaj, a blues, valahonnan Afrikából indult. Szintén nagy érdeklődéssel várjuk az egyik legtehetségesebb, fekete blues-énekes, az ugyancsak amerikai Buffalo Nichols magyarországi bemutatkozását, de nagy öröm lesz viszontlátni magyar színpadon Big Daddy Wilsont, aki, már jól ismert név a hazai koncertlátogatók között. Esténként ez a sok jó zenész némi örömzenével is meg fogja örvendeztetni a közönséget. Bizonyos, hogy lesznek olyan együttállások, amik soha máskor nem voltak, csak itt jönnek majd létre. blues 6A látogatók meggyőződhetnek róla, hogy a program összeválogatásánál kizárólag a fellépők kvalitásai játszottak szerepet, de lesz még egy örömteli esemény. A fesztivál egy régóta várt koncerttel válik teljessé: kizárólag erre az alkalomra áll össze újra a kultikus Palermo Boogie Gang. Az estét Kepes Róbertnek, a zenekar – 2011-ben elhunyt – egykori basszusgitárosának szeretnék szentelni, a koncert napján, április 16-án lesz születésének 59. évfordulója. Basszusgitáron ezúttal Robi egykori kedves tanítványa, Varga László „Laca” fog játszani. A zenekarról nem túlzás azt mondani, hogy a klasszikus amerikai bluesnak a legautentikusabb első képviselői ők voltak. Sok, ma is aktív zenekarra hatottak, példát mutattak arra, hogyan lehet a „Chicago bluest”, a New Orleans-i stílust és a Boogie-Woogie-t úgy ötvözni, hogy egyedi, de színvonalas keverék legyen. A sajtótájékoztató végén az együttes is elnyerte helyét a Rockmúzeumban és Kepes Róbert gitárja is saját vitrint kapott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.