A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF, International Osteoporosis Foundation) minden év október 20-án tartja az Oszteoporózis Világnapját. Ezen a napon a Föld számos országában szerveznek orvosszakmai és társadalmi eseményeket, amelyek célja felhívni a figyelmet erre a veszedelmes, és egyre jobban terjedő népbetegségre. Számos európai országban, így Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, stb. zajlanak ilyen rendezvények az Oszteoporózis Világnapján.

A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF, International Osteoporosis Foundation) minden év október 20-án tartja az Oszteoporózis Világnapját. Ezen a napon a Föld számos országában szerveznek orvosszakmai és társadalmi eseményeket, amelyek célja felhívni a figyelmet erre a veszedelmes, és egyre jobban terjedő népbetegségre. Számos európai országban, így Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, stb. zajlanak ilyen rendezvények az Oszteoporózis Világnapján.

 

  Az IOF 2008-ban jelentős megtorpanást észlelt több európai országban, így hazánkban is a csontritkulás ellátásának kormányzati és egészségbiztosítási hozzáállásában. Azt érzékelik, hogy a csontritkulást nem mindenütt kezelik népegészségügyi priorotásként és nem biztosítanak megfelelő forrásokat a betegség elleni küzdelemre. Több európai országban csak azután támogatják a csontritkulás felismerését és kezelését, ha a beteg már túl van az első csonttörésen.

Történik mindez, egy olyan európai helyzetben, amely az alábbi adatokkal jellemezhető:
  – Európában évente közel 3 millió csonttörés keletkezik oszteoporózis talaján.
  – A porózisos csonttörések ellátásának a költségei az Európai Unióban évente 37 milliárd (!) eurót emésztenek fel.
  – A törések gyakorisága egyre növekszik. Ha nem sikerül megtörni ezt a növekedést, a törésellátás költségei 10 éven belül megkétszereződnek(!). Ez pedig nem kikerülhető költség: a biztosítók legfeljebb az alapbetegség kezelését vonhatják meg, a szövődményként megjelenő csonttörés ellátását már mindenképpen el kell végezni a sérült emberen.
  – A csípőtörésen átesett betegek közül minden ötödik (20%) meghal egy éven belül!
  – Európában a csonttörést elszenvedő emberek több, mint 80 %-a semmilyen oszteoporózis ellátásban nem részesül, sőt még a betegségük felismerésére sem kerül sor.

A MOOT (Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság) a legnagyobb sajnálattal állapítja meg, hogy az IOF imént idézett megállapításai Magyarországra is hiánytalanul ráillenek. Hazánkban évente mintegy 100 ezer csonttörést okoz az oszteoporózis, s ezen betegek 85%-a nem jut el a csontritkulás vizsgálatáig. Így természetesen kezelés sem történik ezen betegeknél, hanem csupán várjuk a következő törést – ami be is következik!

Magyarországon 2007-ben jelentős visszalépés történt a korábban Európa-szerte híres, jól szervezett és államilag erősen támogatott oszteoporózis ellátásban. E visszalépés fontosabb elemei a következők voltak:
  – a háziorvostól elvették a beutalás jogát oszteoporózis vizsgálatra – pedig ott fordul meg a legtöbb beteg.
  – a csontsűrűség mérést a törzsi csontokon csak 2 évente (egyes esetekben csak 3 évente lehet végezni – korábban évente egy alkalommal végezhettük.
  – a csontsűrűsség-mérést a végtagcsontokon már egyáltalán nem támogatja a biztosító – pedig az ország felében csak ilyen műszer áll rendelkezésre.
  – a csontritkulás kezelésében a hazai támogatási rendszer elsővonalbeli és másodvonalbeli gyógyszereket különböztet meg – holott ilyen osztályozást a nemzetközi orvostudomány nem ismer. A nálunk másodvonalbeli szerek Európában és a világban élvonalbelinek számítanak.

Mindezen visszalépések következményeként ma Magyarországon évente 82 ezer beteg kap csontritkulás elleni kezelést. E számadat értékeléséhez a következőket kell tudni: országunkban mintegy 900 ezer csontrikulásos beteg van, de közülük „csupán" 300 ezer az a beteg, akiknél a következő években nagy valószínűséggel bekövetkezik a csonttörés.

Más szóval – hazánkban mintegy 300 ezer beteg szorulna csontritkulás elleni kezelésre. 2006-ig e betegszám felét, azaz kb. 140 ezer beteget kezeltünk. Ma csak a rászorulók egynegyede részesül olyan hatékony gyógykezelésben, amely a csonttörés kockázatát képes a korábbinak a felére vagy a harmadára csökkenteni.

Az Oszteoporózis Világnapon a szakmai társaság, a MOOT az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesületével (OBME) közösen, és a nemzetközi irányvonallal szigorú összhangban kívánja felhívni a magyar társadalom figyelmét:
– csontritkulásos betegek nagy számára,
– a csonttörések nagy veszélyére és igen nagy költségére,
– a hazai ellátási helyzetben történt visszalépések korrekciójának sürgős szükségességére.

Mindezt azért tartjuk kiemelten fontos mozzanatnak, mert a korábbi kezelések jelentős részének abbahagyása egy-két éven belül, azaz már 2009-ben a csonttörések számának növekedéséhez vezet – a törésszám újbóli csökkentése pedig ismét több éves munkát és sokmilliárdos társadalmi befektetést igényel majd!

Az Oszteoporózis Világnap hazai eseménysorozatában számos rendezvény található országunkban. Ezek közül csupán néhány példát említünk:
1, Október 20-án sajtóértekezletet tart a MOOT és az OBME néhány vezető szakembere, közösen a Csont és Ízület Évtizede program, továbbá a Magyar Rehabilitációs Társaság vezetőivel. A sajtóértekezlet pontos helyét és idejét a mellékelt meghívó tartalmazza.

2, Október 17-én ünnepi ülést tart az ország egyik legjobban virágzó Oszteoporózis Betegklubja, a székesfehérvári Megyeházán. Az ünnepség a Klub 10 éves jubileumát is köszönti.

3, Október 30-án ünnepélyes keretek között kerül sor Kaposváron az Osteoporosis Centrum új csontvizsgáló készülékének átadására. A tudományos ülésen országos és helyi szakemberek tekintik át a Dél-Dunántúli régió csontbetegeinek helyzetét.

4, Az Oszteoporózis Világnap kiemelt rendezvényeként november 9-én Hévízen, a Fürdőkórházban a MOOT és az OBME – a hévízi Önkormányzattal és a Szent András Kórházzal közösen szervez társadalmi programot a betegek számára. Ebben a programban a megelőzés is kiemelt szerepet kap, a már beteg felnőttek mellett a még egészséges gyermekek számára is szerveződik a csontokkal való megismerkedés lehetősége.

Az IOF kiáltványa szerint az Oszteoporózis Világnap megünneplése csupán első lépése egy kétéves aktivitási sorozatnak, amelynek kinyilvánított célja, hogy a csontritkulás olyan súllyal szerepeljen a betegek, a hatóságok és az egész társadalom gondolkodásában, mint amekkorát a drága és veszélyes csonttörések igen-igen nagy száma indokolttá tesz.

http://www.osteoporosis.hu /

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük