2011. június 21, kedd. Világpremier, egyben magyarországi ősbemutató a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben! Arany János – Karl Jenkins: A walesi bárdok.

2011. június 21, kedd. Világpremier, egyben magyarországi ősbemutató a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben! Arany János – Karl Jenkins: A walesi bárdok.

A mű keletkezésének körülményeiről Irinyi László projektgazda az alábbiakat mondta.

A budapesti székhelyű Concert Masters International (CMI) 1994 októberében, azaz közel 17 évvel ezelőtt azt a meglehetősen ködös célt tűzte ki maga elé, hogy majd egyszer, ha a csillagok szerencsés együttállása is lehetővé teszi, akkor egy világhírű kortárs zeneszerzőt nagyszabású új mű megalkotására kérjen fel Arany János: A walesi bárdok című balladájának témájára.

Egy (majdnem) véletlen folytán 2008-ban egyszer csak váratlan és ritka alkalom kínálkozott minderre, és örömmel tudathatom mindenkivel: a mű hároméves vajúdás után mostanra megszületett. Világpremierjére, egyben hazai ősbemutatójára idén június 21-én kerül sor Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

E világszerte minden magyar által ismert ballada üzenete egyetemes és örök érvényű: a történelem során mindig voltak és lesznek olyanok, akik akár életük kockáztatása árán is szót mernek emelni a szabadságért. Az új kantáta olyan szimfonikus költeménynek íródott, mely a magyar és velszi történelem ismert, illetve névtelen hősei előtti főhajtás kíván lenni, és amely a zsarnoksággal és a bármilyen elnyomással mindenkor szembeszegülni kész bátor emberi kiállás dicsérete is egyben. A mű beszédes alcíme: A civil kurázsi dicsérete – In Memoriám Arany János.

A kantáta megírásához sikerült megnyerni a ma élő egyik legnevesebb, világszerte ünnepelt brit komponistát, Karl Jenkinst, aki évek óta vezeti a komolyzenei sikerlistákat. Műveit mindenhol nagy sikerrel játsszák az Egyesült Királyságtól Európán, Ázsián, Ausztrálián, Kanadán és az USA-n át egészen Dél-Amerikáig. Amolyan élő klasszikus ő, aki történetesen walesi származású, és ma is szülőföldjén él Cardiff közelében. A hatvanas-hetvenes évek Montreaux-i Jazz-fesztiváljának egykori üstökösét olyannyira meglepte és megérintette Arany allegorikus balladája, hogy elsőre elfogadta a felkérést. A librettó háromnyelvű lesz, egyidejűleg magyar, angol és velszi szöveggel kerül kiadásra. A mű kiváló angol fordítását Péter Zollman készítette, a velszi szöveg Twm Morys munkája.

Jenkins széleskörű nemzetközi ismertsége annak ígéretét és lehetőségét hordozza magában, hogy az új alkotás idővel szó szerint világszerte ismertté és közkedveltté válik – a szerző eleddig megjelent összes művéhez hasonlóan (Adiemus, Requiem, Stabat Mater, The Armed Man, Stella Natalis, Glória, Kiri Te Kanawa sings Karl, This Land of Ours, stb).

A halk szavú velszi óriás már életében kultikus legendának számít, ő ma a toronymagasan legtöbbet játszott kortárs komponista, zeneműkiadója az ebben a műfajban legpatinásabbnak számító Boosey & Hawkes, CD-it az EMI jelenteti meg. Honlapját, valamint különböző szerzeményeinek világhálón fellelhető számtalan stílusú feldolgozását többmillióan látogatják, ehhez hasonló példányszámban fogynak eddig megjelent CD lemezei is világszerte – albumonként. Bízunk benne, hogy a közönség hasonló érdeklődéssel és szeretettel fogadja majd Jenkins: The Bards of Wales – A walesi bárdok – Beirdd Cymru című háromnyelvű új opusát is.

Arany mostanáig csak a magyar ajkúak számára becses alkotása – Karl Jenkins nagy teljesítményű zenei hordozórakétájának segítségével – ilyen módon végre elegánsan átlépheti az anyanyelvünk elszigeteltségéből fakadó korlátokat. Koszorús költőnk alkotása ennek az új dimenzióban való újjászületésnek a révén idővel elfoglalhatja majd az őt régóta joggal megillető helyet az európai költészet legismertebb gyöngyszemei között, Shakespeare, Goethe, Dante és Puskin lírájának egyenrangú magyar partnereként. Reméljük, hogy ha csak jelentős késéssel is, de Aranynak ezáltal megadatik majd a nemzetközi, különösen az angolszász szellemi köztudatba való berobbanás páratlan, és ráadásul maradandó sikerrel kecsegtető lehetősége.

A Walesi Bárdok Projekt ezt az utólagos elégtételt szeretné megadni Arany Jánosnak, aki a távolból ma is azt üzeni az utókornak Széchenyi emlékezete című versében: Nem hal meg az, ki milliókra költi dús élte kincsét.

Tiszteletbeli védnökeink Prof. Pálinkás József, az MTA Elnöke, valamint Nagyszalonta és Montgomery polgármesterei. A Walesi Bárdok Projekt Fővédnöke Károly herceg Ő Királyi Felsége, Wales Hercege.

 

Fontosabb adatok:
•  a mű hossza 47 perc, és 9 tételből áll
•  előadói apparátus: szimfonikus zenekar, vegyeskar, tenor, szoprán, valamint további 3  szólista

 • műfaj: kantáta, szimfonikus ballada

•  a világpremier, egyben magyarországi ősbemutató időpontja: 2011. június 21, kedd, 19.30
•  helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest, MÜPA).
•  a hangversenyen Kodály: Psalmus Hungaricusa is elhangzik Takács-Nagy Gábor   vezényletével
•  közreműködnek: a Debreceni Kodály Kórus, a Nyiregyházi Cantemus Vegyeskar, a Cardiff-i Vegyeskar és az English Concert Singers tagjaiból erre az alkalomra alakult 150 fős magyar-velszi-angol énekkar, valamint a MAV Szimfonikus Zenekar

 • a budapesti ősbemutatót maga a szerző, Karl Jenkins vezényli
  további tervezett hazai bemutatók: Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Miskolc, Szeged, Veszprém, Tokaj, Esztergom, Kecskemét, Fertőrákos, Taliándörögd, Keszthely, Székesfehérvár, Eger, Nyírbátor, Sárospatak, Nagykőrös, Komárom, Visegrád, Ózd és Ópusztaszer (szervezés alatt)
  tervezett bemutatók külföldön: Cardiff, Montgomery, Llangollen, Milford Haven Menai, Swansea, New York, New Jersey, Boston, Seattle, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíksomlyó,
  Kézdivásárhely, Arad, Kassa, Pozsony, Dunaszerdahely, Leeds, London, Edinburgh, Glasgow, Cork, Szabadka, Munkács, Bécs, Salzburg, Turku, Helsinki, Tallin, Vilnius, Riga, Krakkó, Varsó, Wroclaw, Brno, Prága és Puerto Madryn (szervezés alatt).
  Arany János életéről, a bárdokat és a kelta legendákat mai napig övező kultuszról, a Walesi Bárdok Projekt születéséről, valamint a mű magyarországi és walesi ősbemutatóiról a Magyar Televízió és az S4C (velszi nyelven sugárzó tévécsatorna) közös dokumentumfilmet készít
  a Projekt producere a Concert Masters International Budapest (CMI Kft), www.cmi.hu
  a mű létrejötte és budapesti ősbemutatója az FBZ Hungaria támogatásával valósul meg.

 

Jenkins videóüzenetében elmondta, hogy nem ismerte Arany János művét, és "A magyar és a walesi nemzet sorsában számos hasonlóság van, viharos történelme során mindkét nép sokszor és sokáig élt idegen elnyomás alatt. Azonosak a nemzeti zászlók színei, emellett összekötő kapocs az is, hogy a Lánchíd egyes kötőelemei annak idején egy walesi vasműben készültek" A műről csak annyit árult el, hogy a domináns három bárd három különböző szöveget és stílust hordoz, sok ütős és fúvós van a kompozícióban, valamint a fő motívumot a kórus viszi.

„Karl Jenkins a walesi Penclawwd-ban született, zenei képzését a Cardiffi Egyetemen kezdte, később a londoni Royal Academy of Musicon végzett posztgraduális tanulmányokat. Hírnevet a jazz világában szerzett magának, elsősorban azzal, hogy Graham Collierrel közösen megalapított jazz-rock együttese, a Nucleus az 1970-es montreaux-i Jazz Fesztivál első helyét szerezte meg. Később csatlakozott a progresszív rockot játszó Soft Machine-hez, amely a 70-es évek fontos együttese volt. Jazz-karrierje során szaxofonon, billentyűs hangszereken és oboán is játszott. Ezután reklámokhoz, különböző média megjelenésekhez szerzett zenét. Következő lemezsikere az Adiemus Project volt, amelyben klasszikus alapokat ötvözött etnikus hatásokkal. Az album a klasszikus- és a pop slágerlisták élét is megjárta, 17 arany és platinalemez díjat kiérdemelve. Azóta folyamatosan jelennek meg új albumai, köztük például 2006-ban a Kiri Sings Karl, amelyen Kiri Te Kanawa énekel. Számos elismerése, valamint a Royal Academy of Music tagsága mellett 2005-ben lovaggá ütötték, a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatát viseli." (MüPa)

Arany János – Karl Jenkins: A walesi bárdok.

2011. június 21. 19:30, Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Kiss B. Atilla, Wynne Evans, Kertesi Ingrid, Kováts Kolos

Vezényel: Takács-Nagy Gábor, Karl Jenkins

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük