2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ARANY NAPFÉNY, KÉK TENGER, OLCSÓ ÁRAK — Ez a csodavilág: TUNÉZIA

14 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57544"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Tunezia%202011,%20Velem%20kicsi%20002.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentése szerint Tunézia 2012-re teljesen talpra áll a Jázmin Forradalom után. A gazdaság várható teljesítménye az 1,3%-os bővülés után 2012-ben 5% felett produkálhat. Az infláció csökkenését 3,3%-osra jósolják. A turisztikai miniszter szerint 2011-ben 60%-kal esett vissza a turistaforgalom. A főleg idegenforgalomra épült országban összesen 770 hotel található. 1 tunéziai dinár (TND) ezer milimből áll, 100 euróért kb. 193 dinárt kapunk. 6-700 milim a képeslap ára, rá a bélyeg szintén ennyibe kerül. A postán feladott levél egy hét alatt ér bármelyik európai célba. Az országon belül többféle közlekedési lehetőség áll rendelkezésre. Sárga taxik, fehér buszok róják az autópályákat 150 km-en, a vasúthálózat 2000 km-es szakaszon fut az országban. Az autópályák jobb minőségűek, mint az EU-ban!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentése szerint Tunézia 2012-re teljesen talpra áll a Jázmin Forradalom után. A gazdaság várható teljesítménye az 1,3%-os bővülés után 2012-ben 5% felett produkálhat. Az infláció csökkenését 3,3%-osra jósolják. A turisztikai miniszter szerint 2011-ben 60%-kal esett vissza a turistaforgalom. A főleg idegenforgalomra épült országban összesen 770 hotel található. 1 tunéziai dinár (TND) ezer milimből áll, 100 euróért kb. 193 dinárt kapunk. 6-700 milim a képeslap ára, rá a bélyeg szintén ennyibe kerül. A postán feladott levél egy hét alatt ér bármelyik európai célba. Az országon belül többféle közlekedési lehetőség áll rendelkezésre. Sárga taxik, fehér buszok róják az autópályákat 150 km-en, a vasúthálózat 2000 km-es szakaszon fut az országban. Az autópályák jobb minőségűek, mint az EU-ban!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentése szerint Tunézia 2012-re teljesen talpra áll a Jázmin Forradalom után. A gazdaság várható teljesítménye az 1,3%-os bővülés után 2012-ben 5% felett produkálhat. Az infláció csökkenését 3,3%-osra jósolják. A turisztikai miniszter szerint 2011-ben 60%-kal esett vissza a turistaforgalom. A főleg idegenforgalomra épült országban összesen 770 hotel található. 1 tunéziai dinár (TND) ezer milimből áll, 100 euróért kb. 193 dinárt kapunk. 6-700 milim a képeslap ára, rá a bélyeg szintén ennyibe kerül. A postán feladott levél egy hét alatt ér bármelyik európai célba. Az országon belül többféle közlekedési lehetőség áll rendelkezésre. Sárga taxik, fehér buszok róják az autópályákat 150 km-en, a vasúthálózat 2000 km-es szakaszon fut az országban. Az autópályák jobb minőségűek, mint az EU-ban!

      A tunéziai zászló a törökre emlékeztet, mert a törökök tervezték nekik 1817-ben. A félhold jelenti az iszlám elhelyezkedését a világban, az ötágú csillag pedig az öt fő iszlám törvényre utal: Mohamed emlékezete, napi ötszöri ima, a szegények segítése, a Ramadán ünnepe és legalább egyszer az életben zarándoklat valamelyik szent városba.

   Tunéziában az átlagkereset mintegy havi 250 dinár (egy takarítónő a szállodában kb. 100-150 dinárt keres). Az olajbogyók szedéséért és a kapálásért napi 10 dinárt lehet kapni, ezt a munkát főleg a nők végzik. A piacokon a feldolgozott olajbogyó ára kilónként 6-7 dinár. A legjobban az ügyvédek keresnek: havi 1000-2000 dinárt. Utánuk jönnek az orvosok, tanárok és mérnökök. A családi pótlék egy-egy gyerek után havi 7 dinár. Mivel sok a fiatal, a nyugdíjkorhatárt 63-ról 57 évre csökkentették. A túlképzett fiatalok – köztük sok nő – nehezen kapnak állást.

 

A forradalom nyomait sem tapasztalta az a néhány újságíró és utazási irodás, akiket a Taurus Reisen Utazási Iroda egyhetes nyaralásra vitt üzlettársa, az El Mouradi szállodalánc különböző elegáns tengerparti hoteleibe.

 

Menetrend szerint érkeznek a charter gépek az ország nyolc nemzetközi repülőterére, bár 2011-ben zömmel még nem a fővárosban landoltak, hanem a nyaralóhelyekhez közeli Monastirban. Tuniszban, a Bourgiba sugárúton még tankok és szögesdrót akadályok álltak – számolt be akkor a Duna tévéstábja. A tengerparti turisták ebből semmit nem tapasztaltak, vidáman élvezhették a tunéziai fürdőhelyek 4-5 csillagos kényelmét és fantasztikus vendéglátását.

    A kultúrára vágyó utasoknak az április-május hónapokat ajánlják kirándulásra. Mindenképpen elő- vagy utószezonban érdemes Tunéziába utazni. Olyankor kevesebb a nyaraló, és kellemesebb időjárás mellett lehet a műemlékeket látogatni.

 

Az El Mouradi szállodák az európaiak számára épültek, mégsem drágák – még all inclusive ellátással sem! Mindegyik bárokkal, éttermekkel, fehér homokos külön strandokkal, külső- és belső medencékkel felszerelt, de a nem helyi italokért, a jacuzzi és a szauna használatáért külön fizetni kell. A személyzet igen szolgálatkész, beszél franciául és angolul. Az ételek, előételek választéka óriási, pompásak az édességek. Az all inclusive hátránya, hogy odaláncolja a vendégeket, akiknek eszükbe sem jut kirándulni a mecsetekhez, a színes piacokra vagy a középkori erődökhöz. Pedig néhány dinárért taxival vagy mulatságosan feldíszített lovas hintóval utazhatunk bármelyik ősi városba, nevezetes ókori és középkori emlékekhez, világörökségi helyszínekhez vagy a gazdag múzeumok kapuihoz. Hiába foglalkoztat a Taurus Reisen két odatelepített idegenvezetőt (Ildikót és Emesét), akik nagyszerűen értik a dolgukat, alaposan ismerik a látnivalókat és a tunéziai életet, kísérik az érdeklődőket – ha akadnak. Tőlük sok érdekességet is hallhatunk az út során. A partokon persze sok sportlehetőséget kínálnak: lehet lovagolni, tevegelni, vízisízni, ejtőrnyőzni, golfozni, búvárkodni, vitorlázni és még számtalan dolgot űzni.  

 

Yasmine Hammamet Tunézia új „turista" központja. A divatos üdülőhely az 1920-as években még poros kis halászfalu volt. Dubaji és tunéziai befektetők építettek mesésnél-mesésebb ötcsillagos szállodákat saját partszakasszal, belső- és külső uszodákkal, medencékkel, ámulatba ejtő luxussal. Államfők, miniszterelnökök és a világ gazdagjainak kedvenc nyaralóhelye lett. Az itteni ötcsillagos El Mouradi szállodában is aludtunk. Akadnak itt fix áras áruházak, ahol nem lehet alkudni, de a piacon annál inkább. Nagy kiterjedésű olajfaligetek, citrus-ültetvények és pálmafák között vezet az autópálya a többi város felé. Különös szám itt a medina: bazárok, mutatványosok, bárok, vidámparkok találhatók benne.

 Aki el tud szakadni az all inclusive szolgáltatások evés-ivásaitól, rendkívüli élményben lehet része. Tunézia ugyanis – régiségek szempontjából – a világ egyik leggazdagabb állama. Érdemes elveszni a medinák (óvárosok) sikátorainak szűk utcácskáin, beülni egy teázóba, akár illatos vízipipa vagy rövid, de erős mentatea mellé – nem bánjuk meg! Ott nemcsak turistákkal találkozunk, hanem helyiekkel is. A vendéglők egyik fontos helyisége hófehérre meszelt kupolában végződik, ez tartja legjobban a hűvösséget, itt lehet felüdülni, megtalálni a polcra helyezett Koránt a homályos kis szentélynél. Kiteszik a falra a tulajdonos arannyal átszőtt esküvői tunikáját. Szinte mindenhol megtaláljuk a ribatot, a nagy fallal körülvett erődítményt. Stratégiailag alkalmas helyen épültek az őrtornyaik, ahonnan megfigyelés alatt tarthatták a közeli partokat. Ezekben történelmi emlékeket őriznek a középkori arab hódításról.

   Az óvárosok örökké nyitva tartó üzleteiben késő éjjel is alkudozhatunk az emléktárgyakra, amit a kereskedők igen szívesen vesznek. Kaphatók helyi jellegzetes bőráruk, réztárgyak, ékszerek, kerámiák, tunéziai papucsok, szőnyegek, selymek, kelmék. Az árakat akár felére lealkudhatjuk. Ha a tulaj nem enged, akkor továbbmegyünk, azután lélekszakadva fut utánunk, hogy mégis adja annyiért, de előbb nagy vehemenciával eljátssza, hogy most ő tönkrement, tökéletesen kifosztottuk. Még átkozódik egy keveset, aztán készségesen becsomagolja az árut. Ez kimondottan hozzá tartozik a piaci szertartásokhoz. Legszebbek a kézműves műhelyekből kikerült berber kézimunkák, kerámiák, gyönyörű kilim szőnyegek. Szakértők felismerik az egyes törzsek egyéni motívumait és színeit.

 

Új program szállóvendégek, turisták számára a beduin vacsora helyi italokkal, Tunézia történelmének megismerésével. Ára 70 dinár. Az őslakos berberek az arabok támadásai után vagy arabizálódtak, vagy felvették a zsidó vallást. Ma is vannak zsinagógák, katolikus templomok – ebből nem csinálnak ügyet, teljes vallásszabadság van. Azonban erősen dominál az iszlám vallás.

25-30 dinárért egész napos hajókirándulásokon vehetünk részt ebéddel, italokkal, esetleg felszállhatunk egy kis szórakozásra a minden kikötőben állomásozó kalózhajóra is. Tudni kell, hogy a helyiek alkoholt nem isznak, tiltja az iszlám. Még sör sem kapható sehol, csak a szállodákban.

 

A világ talán egyik legszebb faluja a Tunisz-öbölben Sidi bou Said. Kék-fehér házai és vendéglői a fehér vitorlásokkal teli mélykék kikötőre néznek. Ide autóval nem lehet behajtani. A meredeken futó főutcán egymást érik az emléktárgyárusok. Leírhatatlanul szép mediterrán látvány az egész város! A házakat fehérre meszelték, az ajtók, erkélyek, ablakok, de még a virágcserepek és a szemetesvödrök is kékek. A települést a 12. században alapították a hegy tetején a kék-fehér sátrakkal érkezők.

 

Kivételes történelmi emlékhely Karthágó. Nemzeti Múzeumában térképen mutatják a gazdag város egykori nagyságát, de beszédesek a kiásott faragott kövek, a míves szobrok, a síremlékek, a fürdők, a császárszobrok és a fantasztikus méretű oszlopok is.

  Új felfedezés a pun temető, amelyben a gyerekáldozatok sírját hozták napvilágra. A szapora népeknél nem volt érték az utód, dicsőség volt 3 és15 éves kor között a gyerekeket feláldozni (megégetni) az istenek oltárán. Karthágó hatalmas belső kikötőt épített hajóflottája számára, de saját nagyságától elbizakodottan, sokszor viselt háborút a rómaiak ellen, akik végül földig rombolták. Csak a 2. században építették kereskedővárosnak újjá a rómaiak. Karthágóról 10-12 opera és sok irodalmi mű szól. Sokakat vonzana, ha a hiteles helyszínen adhatnák elő ezeket. Az ókori város történetét mindig részletesen elmeséli a helyi idegenvezető, de érdemes utána olvasni is.  

   Útközben narancs- és hibiszkuszvirágok nyílnak, kaktuszból vannak a kerítések, olajfaligetek mesélnek a fő exportcikkről, az olívaolajról. Tunézia az 55 millió olajfájával a világ negyedik legnagyobb olívaolaj exportőre. Az ország 11 millió lakosára egyenként 10 olajfa jut. Termelnek még jó borokat, datolyalikőrt (Tiberin) és fügepálinkát (Bokha). Egyik finomabb, mint a másik. Ben Ali, a bukott diktátor a nemzeti jövedelem 60%-át eltulajdonította, népes családjával felélte. A lakosság fele agrármunkás, kisbirtokokon gazdálkodik. Sokan élnek halászatból is.

   Sok helyen láthatjuk az amerikaias rajzfilmmé silányult sivatagi rókát az utak mentén. Óriási füle a kipárolgást szolgálta, de a nagyfülű szobrai giccsesek. A sivatagi róka a tunéziai természetvédelem jelképe.

 

Kairouan az iszlám vallás negyedik szent városa Mekka, Medina és Jeruzsálem után. A városkának a 7. században Mohamed próféta adta a Kairóra kissé hajazó nevet. Jelentése mégis a karavánszerájoknak köszönhető. Egykor pihenőhely volt a karavánutak kereszteződésében. 670-ben épült erődje a legrégibb vár Afrikában. A várost 668-ban a muzulmánok fővárosukká tették. A legenda szerint a vezér, Oqba ibn Nafi érkezésekor forrás tört fel a lábánál, amelynek vizében megtalálta a Mekkában elveszített aranyserleget. A domboldalban ősi arab temető fekszik.

   Egyik nevezetessége a 160 m átmérőjű víztározó. Ebből itatták a tevéket, valamint benne fürödtek a gazdáik. 60 km-ről vezetékeken szállították ide a vizet.

   A próféta barátja (Sidi Amin) sírját foglalja magában a régi mecset, amit csak muzulmánok látogathatnak. Néhány dinárért megengedik, hogy bekukucskáljunk. Sidi barátot jelent. Amin barát ereklyeként mindig magánál tartotta a próféta szakállának három szálát. Az egyben erődül is szolgáló mecsetet 1685-1690 között újjáépítették, és ezzel tönkretették a vízrendszerét. A mecset komplexuma fantasztikus. 417 tartóoszlopa és födém között fa réteg csillapította a földrengéseket, hogy az épület megmaradjon az örökkévalóság számára.

Minden oszlopfőn más-más díszítés található. 17 kapun lehetett bejutni hozzá. A kerengőben 120 oszlopból áll a szépséges kolonnád. 129 lépcső visz fel a tornyába. Az udvaron lévő három ciszterna jól szolgált a háborúk idején. Az udvar közepén napóra mutatja az idő múlását.

 

Egyik este kollégánk, dr. Csermák Zoltán, az MTV főszerkesztőségének munkatársa, korábbi felvételeiből igen érdekes filmet vetített a tunéziai zsidóság történetéről. A zsidók Salamon izraeli templomának lerombolása után (Kr. e. 500 körül) érkeztek Tunéziába, miután sokat vándoroltak a Földközi-tenger mediterrán medencéjében Spanyolországtól Törökországig. Az itt tanyázó őshonos berberek vagy az iszlám vagy a zsidó vallást vették fel. A tunéziai diaszpóra őrzi legjobban az ortodox zsidó vallást. A 7. században itt telepedtek le, de a 11. században elhagyták Kairouant. Helyükre szefárd bevándorlók érkeztek. Emléküket ma a Horá-negyed és mintegy 20 sírral a Borgel temető őrzi. 1938-ban építettek új zsinagógát (ami az 1967-es, hatnapos háborúban megsérült). 1942-43-ban elszenvedték a német megszállást. 1956-ban a zsidók Izraelbe vagy Franciaországba települtek át. A megmaradtaknak a Lubavich-iskola ad jó képzést, ezért magas állásokat töltenek be a közéletben. Ma is 18 tanár és 60 diák van az intézményben. A zsinagóga és az andalúziai stílusban épült mecset mellett ma is megvan számukra az idősek otthona.

 

Sousse ma az ország harmadik legnagyobb városa, gyorsan fejlődő modern idegenforgalmi központ. Praktikusan, árnyékos balkonokkal épült arab paloták szegélyezik a pálmafás sugárutat. Mondják a Földközi-tenger gyöngyének is. Föníciaiak alapították több, mint háromezer éve. A bizánciaktól a Kr. e. 9. században a Justinianapolis nevet örökölte. Kr. u. a 7. században érkeztek az arab hódítók. Megsínylette a II. világháború bombázásait. Áll még a Szent Félix katedrális. A hagyományos souk, a bazár különös élvezet a fűszerek sokasága és a gyümölcsök miatt, persze a szokásos kézműves termékeket is nagy választékban kínálják.

 

Port El Kantaoui 10 km-re fekszik Sousse-tól. Végeláthatatlan szállodasor, tiszta vizű strandok és jachtkikötők városa. A turistákat vagy a nyaralókat sok szórakozás, diszkó, sport és golfpálya várja. Az 1970-es években nőtte ki magát kis halászfaluból várossá. A bazár itt az öböl körül alakult ki, de van modern nagyáruháza is.

 

Mahdia hangulatos, mór stílusú kisváros kupolákkal és karcsú tornyokkal Soussetól 60 km-re, a keleti part félszigetén. 921-ben a Kairói Kalifátus része, azután egy ideig Tunézia fővárosa és fontos, jól védhető kikötője volt. A nagymecset egyben erődként szolgált. Itt virágzik igazán a szövőipar. Akár benézhetünk a műhelyekbe, s helyben vásárolhatunk a termékekből. A bazárban minden hagyományos tunéziai áru megtalálható.

 El Jem a világ hatodik legnagyobb római amfiteátrumának helyszíne. Kr. e. 230-ban még a világ 3. legnagyobb cirkusza volt, és 30 ezer nézőt tudott befogadni. A lenti küzdőtér elérte a 65 métert. Az árnyékos oldalon ülhetett a császár és udvara. A napos oldal alig lehetett kellemesnek mondható. Az UNESCO és francia mérnökök segítségével építik újjá a közeli fellegvárral együtt.

 

Monastir a hammameti öböl déli részén fekszik. Nemzetközi repülőtere Tunisztól 190 km-re délen fogadja a nyaralókat. A 40 ezer lakosú városban 1903-ban született Tunézia első államelnöke, a máig tisztelt Habib Bourgiba. A szinte a város központjában lévő aranykupolás márványmauzóleumához hosszú gyalogút és oszlopcsarnok vezet. 1978-ban építettek hozzá két karcsú minaretet. A tunéziaiak és a turisták hosszú sorokban zarándokolnak el a sírhoz. A ribat, az erődítmény impozáns méretekkel rendelkezik. Itt forgatják manapság az Ótestamentum idejéről szóló filmeket. A Nagy Mecset 9. századi remekmű. A lépcsők köveit hívők és turisták milliói koptatták.

   A modern városrész szép építészeti megoldásokat mutat. Épületei nemzetközi kongresszusoknak és művészeti rendezvényeknek adnak otthont.

 

Az El Mouradi szállodák mindegyike közvetlenül a tengerparton vannak, saját külső és belső medencékkel, all inclusive ellátással, bár némelyikben félpanzió is kérhető.

 

Köszönet a szép útért a Taurus Reisen munkatársainak!

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.