2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, és benne háromnapos Víg Végnapjaink Fesztivál a Gödörben valamint visszatekintés egy konferenciára

7 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/57542"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/u_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="57" /></a></span>Végezetül egy különleges csuklópánt bemutatása, ami motivál az aktívabb életmódra. <p> 

Végezetül egy különleges csuklópánt bemutatása, ami motivál az aktívabb életmódra.

 

Végezetül egy különleges csuklópánt bemutatása, ami motivál az aktívabb életmódra.

 

Gödör Klub 2005 után egy újabb Víg Végnapjaink Fesztivállal búcsúzik az Erzsébet tértől, számos kiváló zenész és előadó művész közreműködésével.    

Víg Végnapjaink Fesztivál – Ennyit hagytak – Búcsú az Erzsébet tértől.

2012. január 29-31. GÖDÖR KLUB

A 2002-ben pályázat útján megbízott Gödör Klub közpénzek nélkül, önfenntartóan és non-profit módon működött és kulturális értékeket támogatott, egy összművészeti és közéleti agora volt. Kilenc év után most két hét alatt kell távoznunk. A döntést pályázat nem előzte meg, indoklás azóta sem kísérte. Bár az eljárást tisztességtelennek és jogszerűtlennek tartjuk, úgy döntöttünk, a kilenc évhez méltó módon egy utolsó összművészeti fesztivállal búcsúzunk a közönségünktől és a helytől.Víg Végnapjaink fesztivált először 2005-ben szerveztünk, mikor úgy tűnt, búcsúznunk kell az Erzsébet tértől. Akkor a jogállami keretek betartatásával sikerült megőrizni a kulturális központ politikai és gazdasági függetlenségét. Ahogy akkor, most is petícióval tiltakozunk: http://godorklub.hu/peticio és fesztiválozunk." (Gödör Klub)

A fesztivál részletes programja:

Január 29.(vasárnap):
15.00: "Vaku villan"- csoportkép – közös fotó a közönséggel
15.30-tól estig: Gödör Emlékkönyv, Korai Ütősök
17.00: Örömóda (Hámori Gabi, Gryllus Dorka, Parti Nagy Lajos, Weyer Balázs, Bodó Balázs, Molnár Péter, Pelsőczy Réka + színészek a Katona József Színházból, …)
18.00 koncertek: Karaván Família, „Én meg az Ének-Bérczesi Róbert", Bródy János, Dévényi Ádám, ef Zámbó Happy Dead Band, Kettős Tamás és a Vadszamarak, Óperentzia, Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter, colorStar, Malacka és a Tahó, Balaton koncert, vendégek: Menyhárt Jenő, Másik János, Őz Zsolt, Vida Tóni Tordas Rádió Party.
előadások: FÜGE Produkció és a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás: Székely János: Caligula helytartója (részletek), Zadam Társulat: I'm pro.
kiállítás: Rajk László: Hiányzó hős
Január  30. (hétfő)
18.00: koncertek: ANEZ, Frenk, Szilvási Gipsy Folk Band, Jazzékiel, Romano Drom, Hobo és Bandája, Pál Utcai Fiúk, Alba Hyseni Project, Bardo, Beat Dis, The Carbonfools, Dj Viki
előadások: Garangaray Dance Company: ArTeRrOr, Grecsó Zoltán: A magyar ugaron
kiállítás: Rajk László: Hiányzó hős

Január 31. (kedd)

19.00: A Gödör Klub logó távozik az Erzsébet térről, kíséri Dávid Yengibarjan, Vázsonyi János és Said Tichiti

http://godorklub.hu/

Minden program INGYENES!

 

Zöldebbre színezik a világot az öko-szakemberek – a környezet hőse adott elő az Európa Pontban.

Az Európa Pont látta vendégül a Culture|Futures hálózat budapesti konferenciáját nemrégiben. Céljuk, hogy elősegítsék az ökológiai korszakra való áttérést 2050-ig. Hogyan? A világ fejlődésének fenntartható irányba terelésével és a kultúra segítő erejével.

A zöld konferenciát Mads Sandau-Jensen, Dánia magyarországi nagykövete nyitotta meg, majd Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője beszélt röviden az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseiről, valamint arról, hogy a kultúra mennyire fontos a zöld gondolkodás kialakításában.

Az esemény középpontjában Peter Head előadása állt, akit a Time Magazin 2008-ban a „környezet hősének" választott. Érdekfeszítő beszédében a véges mennyiségben rendelkezésre álló nyersanyagok mértéktelen használatának végzetes következményeire hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy életformaváltásra van szükség, s a jövőben az újrafelhasználás és az energiatakarékosság lesznek a kulcsszavak. A fenntartható életmódra való áttéréshez viszont teljes szemléletmód-váltás is szükséges, amelyben kiemelt szerepe van a kultúrának. Döntő fontosságú, hogy az adott társadalomban élő emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz és a környezetükhöz.

A modern kor városai óriási energiaigénnyel működnek, és rengeteg hulladékot termelnek. Ez tény, azzal viszont a neves szakember szerint nem foglalkozik senki, hogy honnan nyerjük az energiát, és mi történik a városi élet során keletkező melléktermékekkel. A megoldás a természet inspirálta öko-városok megteremtése lehet. Kiemelt figyelmet kell szentelni a városi közlekedésben a megújuló energiaforrásokból működtetett, minél alacsonyabb káros anyag-kibocsátású tömegközlekedésnek, a sétáló- és kerékpárutak kiépítésének. Őkológiai lábnyomunkat jelentősen csökkenti az is, ha helyben előállított és megtermelt termékeket fogyasztunk. Ez kiváltképpen igaz az élelmiszerekre. Egy figyelemre méltó kísérleti project a kínai öko-város, Wanzhuang létrehozása, ahol ökológiailag teljesen fenntartható lesz minden, hiszen a természet, a mezőgazdaság és városi életforma harmóniájára épül majd.

A rendkívül érdekes konferenciáról bővebb beszámolót olvashatunk az alábbi linken: http://europapont.blog.hu/2012/01/25/culturefuture

 

Pár nappal ezelőtt New Yorkban Lance Armstrong és Kevin Durant közeműködésével a Nike bemutatta legújabb sportinnovációját, a Nike+ FuelBandet.

A NIKE a nagyközönség előtt is bemutatta legújabb sport innovációját, a Nike+ FuelBand-et. A különleges csuklópánt mindenfajta mozgást mér, amelyeket aztán pontokká konvertál, ezzel motiválva használóját az aktívabb életmódra. Az új Nike+ FuelBandet a Nike elnök-vezérigazgatója, Mark Parker mutatta be New Yorkban olyan sport fenoménok közreműködésével, mint a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong, a kosárlabda óriás Kevin Durant és a 100 méteres sprintvilágbajnok, Carmelita Jeter.

"A Nike+ FuelBand egy egyedülálló eszköz, amely segítségével újabb lépést teszünk a fizikai mozgás és a digitális világ összekapcsolása felé. A Nike célja mindig is a sportolók, és sportos életmódot kedvelők inspirálása volt, a Nike+ FuelBand pedig egy kiváló motivációs eszköz." – mondta el Mark Parker.

A pánt a gyorsulásmérés technológia segítségével érzékel minden emberi mozdulatot, a kapott értékeket pedig egy ehhez kifejlesztett mértékegységgé, „NikeFuel" pontokká konvertálja, amelyek egy LED képernyőn jelennek meg.  A pontrendszer mellett a Nike+ FuelBand segítségével mérhetjük a mozgással eltöltött időt, az elégetett kalóriák számát, ergonomikus, felhasználóbarát dizájnja miatt pedig egész nap kényelmesen hordható.

A Nike+ FuelBand használói minden nap kijelölhetnek egy "NikeFuel" pontszám célt maguk elé. A 20 féle LED fényből álló kijelző aszerint változik piros színből zölddé a nap folyamán, ahogyan a vállalt érték felé közeledünk. Az eszköz egy beépített USB csatlakozóval tölthető illetve csatlakoztatható a számítógéphez és a Nike+ honlaphoz, emellett egy ingyenes applikáció segítségével és Bluetooth alkalmazásával iPhonera is átküldhetőek az információk.

"Fantasztikus ötlet ez az új eszköz és pontrendszer, amelyek segítségével tényleg minden mozgás mérhetővé vált. Ezzel mindenki motiválhatja magát a sportosabb életmódra, javíthatja az eredményeit és legyőzheti saját magát nap, mint nap." – mondta Lance Armstrong.

"A NikeFuel azért fantasztikus, mert minden mozgás után jár az elismerés" – tette hozzá Kevin Durant. „Egy mindennapos eredménytáblázat, amely mozgásra ösztönöz".

"Nem kell profi sportolónak lenned ahhoz, hogy a FuelBand motiváljon. A csuklópánt egy egyszerű módja annak, hogy a napi mozgásmennyiségedet összemérhesd másokéval, még akkor is, ha nem ugyanazt a sportot űzitek"- mondta a futózseni Carmelita Jeter.

A Nike+ FuelBand 2012. január 19-től kapható az USA-ban.

A beavertoni (Oregon állam, USA) székhelyű NIKE, Inc. világszinten vezető a különböző sportágakban és fitnesztevékenységekhez használatos sportcipők, -ruhák, -felszerelések és ‑kiegészítők tervezésében és forgalmazásában.

 www.nikeinc.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.