2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aranylázban égnek a befektetők

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/14546"><img class="image thumbnail" src="/files/images/monetarygold.thumbnail.jpg" border="0" alt="Eljön monetáris arany(élet) kora?" title="Eljön monetáris arany(élet) kora?" width="100" height="82" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Eljön monetáris arany(élet) kora?</strong></span></span>  <p>Minden idők legmagasabb aranyárával, unciánként 2300 dollárral számol hosszú távon a nemzetközi Erste Bank csoport legújabb elemzése, amelynek megállapítása szerint a világgazdaság gyengélkedése arra ösztönzi a befektetőket, hogy egyre több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe. </p><p> 

eljön monetáris arany(élet) kora?Eljön monetáris arany(élet) kora? 

Minden idők legmagasabb aranyárával, unciánként 2300 dollárral számol hosszú távon a nemzetközi Erste Bank csoport legújabb elemzése, amelynek megállapítása szerint a világgazdaság gyengélkedése arra ösztönzi a befektetőket, hogy egyre több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe.

 

eljön monetáris arany(élet) kora?Eljön monetáris arany(élet) kora? 

Minden idők legmagasabb aranyárával, unciánként 2300 dollárral számol hosszú távon a nemzetközi Erste Bank csoport legújabb elemzése, amelynek megállapítása szerint a világgazdaság gyengélkedése arra ösztönzi a befektetőket, hogy egyre több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe.

 

A piacot erőteljesen növekvő befektetői érdeklődés jellemzi 2008-ban és azt követően is, az arany ára pedig folyamatosan emelkedik majd a kereslet-kínálat strukturális egyenlőtlensége miatt.

Az arany ára idén átlépte az 1980-ban mért rekord 850 dolláros unciánkénti nominális értéket, sőt március 17-én 1034 dolláros szintet ért el. Azóta ugyan az arany ára jelentős korrekción ment keresztül, ám a hosszú távú kilátások szempontjából régóta esedékes és technikailag szükséges visszaesés volt ez a hosszú távon biztos növekedést nyújtó piacon. Azonban a 2300 dolláros unciánkénti reálárfolyam-csúcs még messze van.

részvényindexek és az arany teljesítményeRészvényindexek és az arany teljesítményeA jelenlegi aranylázat több tényező váltotta ki. Az egyik legfontosabb az amerikai gazdasággal kapcsolatos bizalomvesztés. A „krónikusan beteg" dollár, az Amerikából eredő hitelpiaci válság, az erőteljesen emelkedő inflációtól való félelem, valamint a robbanásszerűen megnövekedett szabad készpénzmennyiség nyugtalanságot keltett a befektetőkben, majd arra ösztönözte őket, hogy több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe. „Emellett az Indiában és a Közel-Keleten az ékszerarany iránt erőteljesen növekvő kereslet, a jegybankok által értékesített mennyiség csökkenése, valamint az aranybányászatból származó kitermelés folytatódó visszaesése okozza az aranypiac felfutását, hogy csak pár tényezőt említsek" – magyarázta Ronald-Peter Stöferle, az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci elemzője.

jegybanki aranykészlet és az ékszerarany kereslet alakulásaJegybanki aranykészlet és az ékszerarany kereslet alakulásaMíg a részvények az elmúlt 20 év során határozottan jobb teljesítményt nyújtottak, mint a nyersanyagok, 2000-től kezdődően fordult a kocka. Míg a részvénypiacokon jelenleg tapasztalható viharok miatt a fejlett nemzetközi tőzsdék részvényindexei jórészt veszítettek értékükből, addig az aranypiac fokozatosan felszálló ágra került.

Az arany iránt jelentkező éves kereslet világviszonylatban 3600 tonna, de a bányák az elmúlt években csak mintegy 2450 tonnát tudtak kitermelni (ez a legalacsonyabb érték 1996 óta). A különbözetet a jegybankok aranyértékesítései és a hulladékarany újrahasznosítása ellensúlyozza. Noha a jegybankok 2007 második félévében – kihasználva a magas aranyárat – a szokásosnál is több aranyat értékesítettek, a megnövekedett kínálatot felszívta a folyamatosan csökkenő kitermelés, valamint az újrahasznosított arany szintén csökkenő mennyisége. A keresleti oldal minden téren erősebb volt, mint az előző évben, vagyis a kereslet és kínálat közti rés 2007-ben tovább mélyült. A keresleti oldalon ugyanakkor a spekulációs célú kereslet is élénken növekedett az elmúlt esztendőben. „Míg az ékszerarany iránt jelentkező masszív kereslet és az ipari célú arany felhasználása némiképp csökkenhet 2008-ban, az orosz és a kínai jegybank, valamint az arab világ központi bankjai nyilván enyhíteni kívánják a dollártól való függésüket. Ha az olajdollároknak csak egy kis százalékát pumpálják aranybefektetésekbe, az is újabb árugrást eredményez. Ugyancsak 2007 volt az első olyan év, amikor a magánkézben lévő arany mennyisége meghaladta a központi bankok aranykészletének összegét. Minden összevetve tehát arra számítunk, hogy az aranyár tovább emelkedik" – jelentette ki Stöferle.

Az arany számos egyedi tulajdonsággal bír: egyszerre pénzeszköz és nyersanyag, védelmet nyújt az infláció ellen, a dollárban végrehajtott hedge-ügyletek instrumentuma, nyersanyagpiaci befektetés, valamint a diverzifikáció kiváló eszköze, hiszen korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre és alacsony a korrelációs együtthatója a többi eszközkategóriával szemben.

A fundamentumokat tekintve a kedvező kilátások vélhetően nem sokat változnak sem 2008 hátralévő részében, sem azután. Jelenleg csak egy nagymértékű kamatemelés tudná hosszú távon meggyengíteni az arany árfolyamát. Ám az 1980-as helyzettől eltérően ennek csekély a valószínűsége, mivel azóta a helyzet gyökeresen megváltozott: a háztartások hitelállománya és az államadósság riasztóan magas szintre emelkedett. Éppen ezért Ben Bernanke, a Fed jelenlegi elnöke aligha fogja megemelni az irányadó kamatot, ez pedig szilárd alapot biztosít az arany árfolyamának további emelkedéséhez. „A jelenlegi korrekciót kiváló vásárlási lehetőségnek tekintjük, egyben magasabb aranyárra számítunk közép- és hosszú távon. Az elhíresült ezerdolláros unciánkénti aranyár egészen biztosan újra megdől még 2008 során, a kedvező szezonális adatok pedig a várakozásaink szerint a harmadik és negyedik negyedévtől kezdődően további lendületet adhatnak az aranyár emelkedésének. Úgy véljük, az aranyat választó befektetők nagyon vonzó profitkilátás/kockázat aránnyal találkoznak idén és azt követően is. Szerintünk az arany számára az 1200 dolláros ár átlépése lehet a következő célpont, hosszú távon pedig akár a 2300 dolláros reálárfolyam – minden idők legmagasabb aranyára – sem kizárt" – jelentette ki Ronald-Peter Stöferle, az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci elemzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.