2023.június.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Arun lett a kiselefánt neve — A szavazásra bocsátott nevek közül ez kapta a legtöbb voksot

2 perc olvasás

elephantbaby2.jpg2017. november 17. (péntek) délig lehetett szavazni a múlt szerdán született kiselefánt nevére. Végül az Arun név kapta a legtöbb szavazatot. A szanszkrit eredetű név egyik jelentése hajnal, és a jövevény valóban hajnalban született. Ráadásul ugyanez volt a neve az Állatkert egy korábbi, legendás elefántbikájának is.

 

Arun lett a neve annak a kiselefántnak, aki múlt szerdán született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Állatkert eredetileg öt nevet (Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok) bocsátott szavazásra. Az intézmény honlapján keddtől péntek délig voksolhatott a nagyközönség. Az Arun név épp csak egy hajszállal előzte meg a második helyezett Amar nevet. A legkevesebben az Ambar névre szavaztak.

 

Az Arun szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a név maga hajnalt, hajnalpírt, illetve – bizonyos értelmezésben – Napot is jelent. A kiselefánt maga is hajnalban született, ezért a név már csak jelentésénél fogva is ideálisnak mondható.

 

A név további erénye, hogy az Állatkertnek a múltban már volt egy Arun nevű elefántja. Így hívták ugyanis az 1970-es évek végén, illetve a ’80-as és ’90-es években Budapesten élt legendás elefántbikát is, így a névadás egyúttal ennek a múltban itt élt állatnak is emléket állít. Ráadásul az az elefántbika az Arun nevet még Indiában, egy tenyésztelepen kapta, vagyis ez ténylegesen egy olyan név, amely nemcsak indiai eredetű, hanem amelyről tudható, hogy az ázsiai elefántok őshazájában valóban használják is elefántok hívóneveként.

 

A már csaknem másfél hetes kis Arun szépen fejlődik, édesanyja, Angele, és növére, Asha is nagy szeretettel és gondossággal veszi körül. A nagyközönség múlt szombat óta láthatja a kiselefántot, naponta délelőtt 10-től délután 2 óráig.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.