2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták az 1 millió forintos osztálykirándulás nyereményeket és a különdíjakat a „Szabad vers!” országos verspályázat zárásaként

5 perc olvasás

image10_8.jpgHorváth Dávid, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjának Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam ezt mind neked adom most alkotásának újragondolt változata, valamint Gosztola Kincső, a Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulójának József Attila: Mama című versének átirata nyerték az EMMI Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága által, a Családok éve alkalmából meghirdetett „Szabad a vers!” országos verspályázat 1 millió forintot érő osztálykirándulásait. A fődíjakat, az élményajándékokat, valamint a többszázezer forint értékű szakmai különdíjakat Novák Katalin, család és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint a különdíjakat felajánló intézmények képviselői adták át a mai napon, Budapesten a pályázat záróeseményén, ahol a hivatalos díjátadó programot követően a Blahalouisiana zenekar koncertjét élvezhették a díjazottak.

Rekordszámú, összesen 254 alkotás érkezett a „Szabad a vers!” országos verspályázatra, amelynek fődíjasa a zsűri döntése alapján Horváth Dávid, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 9/B osztályos tanulója lett, Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam ezt mind neked adom most című alkotásának átiratával. A közönségdíjat, amelynek során közel 15.000 szavazat érkezett, Gosztola Kincső a Soproni Széchenyi István Gimnázium 7/A osztályos tanulója nyerte, aki József Attila: Mama című versét fogalmazta át. Dávid és Kincső ezzel megnyerték az osztálynak az 1 millió forintos osztálykirándulást, a családjuknak pedig egy hétvégi pihenést, amelyet a Szentendre-sziget legstílusosabb szálláshelyén, a Rosinante Fogadóban tölthetnek majd el.

 

A két fődíj mellett számos más nyeremény, szakmai különdíj is gazdásra talált, így Borbás Anna a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulója, a közönségszavazás 2. helyezettjeként 50.000 forintos, Bogos Csaba a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, a közönségszavazás 3. helyezettjeként pedig 30.000 forintos, szabadon felhasználható élményajándékkal gazdagodott. Mindketten Kosztolányi Dezső: Most harminckét éves vagyok című versét fogalmazták újra.

 

A szakmai különdíjasok:

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum különdíj és Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiemelt különdíj: Uhri Domonkos Farkas, Kelenvölgyi Általános Iskola

Petőfi Irodalmi Múzeum különdíj és Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíj: Ambrus Gergely Pál, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíj: Ecsedy Nándor Máté (Szentendrei Ferences Gimnázium), Dukai-Nagy Boróka Hanna (Ecsédi Richter Gedeon Általános Iskola), Horváth Dávid (Pannonhalmi Bencés Gimnázium).

Budapesti Operettszínház különdíj: Tárczy Alica, Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, Sóskút

Múzeumok Éjszakája különdíj: Pataki Péter, Bárdos László Gimnázium Tatabánya

Fővárosi Nagycirkusz különdíj: Nagy Lilla Veronika, Báthory István Katolikus Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium, Nyírbátor

 

A különdíjak tartalma:

SKANZEN: az egész osztály részére egyalkalmas belépő a SKANZEN-be, speciális múzeumpedagógiai foglakozással egybekötve.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiemelt különdíja: 40 könyvből álló könyvcsomag, valamint megjelenési lehetőség az Íróakadémia által szerkesztett kulturális mellékletekben (Médiaworks megyei lapjai, közel 300.000 ezer példány) és az ezzel járó honorárium.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíja: 20 könyvből álló könyvcsomag, valamint megjelenési lehetőség az Íróakadémia által szerkesztett kulturális mellékletekben (Médiaworks megyei lapjai, közel 300.000 ezer példány) és az ezzel járó honorárium.

Budapesti Operettszínház: négy fő részére szóló belépő az Abigél című darabra, az őszi szezonra.

Fővárosi Nagycirkusz: egy alkalomra szóló belépő az egész osztálynak az őszi szezonban, valamint erre az alkalomra összeállított, egyedi cirkuszpedagógiai foglalkozás.

MÚZÉJ: négy fő részére szóló belépő a június 23-ai esemény budapesti programjaira.

Petőfi Irodalmi Múzeum: egy, az egész osztály részére szóló belépő, erre az alkalomra összeállított, egyedi tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás.

 

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

 

Az általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által, a Családok Éve alkalmából meghirdetett pályázatának keretében gondolták újra nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit. A cél az volt, hogy úgy fogalmazzák át saját szájízük szerint a mondanivalót, ahogy őket ezek az alkotások megszólítják.

A pályázaton döntően az általános iskola felső tagozatos korcsoportja képviseltette magát: a pályaművek több mint kétharmadát ők küldték be. A 12 átdolgozásra kijelölt alkotás közül toronymagasan József Attila: Mama című versét gondolták újra a legtöbben – a diákok 33%-a ezt a költeményt választotta átdolgozandó pályaművének.

 

A pályaműveket május 11-éig lehetett beküldeni, ezek után a 4 fős szakmai zsűri – Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár, EMMI; Szarvas Rita, magyar nyelv és irodalom tanár, Móricz Zsigmond Gimnázium, Szentendre; Orbán János Dénes, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője; valamint Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója – választotta ki az 50 legjobbat (amely a pontegyenlőség miatt ténylegesen 53 alkotást jelent). Ezek közül mától egészen május 20-ig a közönség is megszavazhatta kedvencét online a https://csaladokeve.hu/szabadavers/szavazas oldalon.

 

További információk: csaladokeve.hu/szabadavers és facebook.com/csaladokeve2018.

 

A 2 fődíjas alkotása a következő helyeken érhető el: Horváth Dávid: https://youtu.be/5Hg9IYeogf8, Gosztola Kincső: https://www.youtube.com/watch?v=IFBcWGCwqfQ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.