www.uniqa.huwww.uniqa.hu

Az UNIQA csoport és magyarországi leányvállalata, az UNIQA Biztosító Zrt. a 2009-es üzleti évben is megőrizte a piacon elfoglalt helyét és sikeresen reagált a kihívásokra.

  www.uniqa.huwww.uniqa.hu

Az UNIQA csoport és magyarországi leányvállalata, az UNIQA Biztosító Zrt. a 2009-es üzleti évben is megőrizte a piacon elfoglalt helyét és sikeresen reagált a kihívásokra.

Az UNIQA csoport üzleti modelljének köszönhetően sikeresen meg tudott birkózni a 2009-ben érezhető negatív piaci hatásokkal. Az UNIQA csoport 2009-ben a nemzetközi számvitel szerint (IFRS), vagyis a befektetési egységekhez és indexhez kötött életbiztosítások befektetési egységei nélkül 1,4%-kal 5012 millió euróra növelte a konszolidált díjbevételt; a devizaárfolyam-ingadozásokkal korrigált növekedés 4,8%.

A csoport legerősebb pillére az ausztriai fő piac, kiegészülve az erősen diverzifikált kelet- és nyugat-európai befektetésekkel. Ausztriában az IFRS szerinti díjbevételek 2,8%-kal 3131 millió euróra nőttek. A piaci statisztika alapján a befektetési egységeket is beleértve az UNIQA-társaságok Ausztriában mintegy 5,2%-os bővülést értek el, szemben a piac mintegy 1,5%-os növekedésével.

Kelet- és Délkelet-Európában az UNIQA csoport tagvállalatai mintegy 1078 millió euró díjbevételt könyvelhettek el (+7,1 % a devizaárfolyam-ingadozásokkal korrigálva / ‑7,4% euró alapon). Nyugat-Európában az UNIQA-nak mindenekelőtt a jó olaszországi egyszeri díjas üzletágnak köszönhetően sikerült a díjbevételeket 9,5%-kal 802 millió euróra növelni.

A 2009-es üzleti év végleges eredménye a jelentős viharkárok, valamint a pénzügyi és gazdasági válságnak az IFRS-mérlegre gyakorolt széles körű hatásai ellenére az előrejelzésnek megfelelően 82 millió euró lett, amely 8,7%-kal marad el a tavalyi értéktől.

Erős évkezdés 2010-ben

Az előzetes adatok alapján az UNIQA csoport a folyó év első három hónapjában ismét jelentősen bővülni tudott – a díjbevételek 5,8%-kal 1710 millió euróra emelkedtek (helyi számvitel szerint, beleértve a befektetési egységeket is, nem konszolidált adatok).

Stabil piaci pozíció Magyarországon

A gazdasági világválság hatása a hazai biztosítási piacot is érzékenyen érintette, ennek ellenére az UNIQA Biztosító Zrt. 2009-ben is jó eredménnyel zárta az üzleti évet. A 2009-as üzleti évben a nem-életbiztosításokból és személybiztosításokból származó bruttó könyvelt díj 52,83 milliárd forintot tett ki. A társaság megőrizte pozícióját, továbbra is a 6. legnagyobb biztosító Magyarországon, piaci részesedése 6,4 százalék. Az UNIQA Biztosító Zrt. adózás előtti eredménye 2,45 milliárd forint.

Az UNIQA Biztosító 2009-ben is számos újdonsággal bővítette szolgáltatási körét. Bevezette többek között a Magyarországon ezidáig egyedülálló Viharjelző Rendszert és a SafeLine assistance biztosítást. Ugyancsak tavaly indult a jogvédelmi biztosítás értékesítése is, amely családi, jármű tulajdonosi, ingatlan és vadász módozatban köthető.

A változó piaci körülményekhez alkalmazkodva, valamint az ügyfelek igényét szem előtt tartva bővült a személybiztosítási termékkínálat, így a társaság továbbra is az egyik legváltozatosabb eszközalap palettával rendelkezik a piacon.

Az UNIQA 2009 augusztusában vette birtokba új fővárosi irodaházát. A Róbert Károly körúti épület amellett, hogy ideális munkakörülményeket biztosít az alkalmazottak számára, komplex, professzionális ügyfélkiszolgálást tesz lehetővé. A központi ügyfélszolgálat mellett a korábban Budapesten külön telephelyen működő gépjármű-kárfelvétel és kárszemle is itt kapott helyet.

Nem-életbiztosítások

Az új autó eladások számának jelentős visszaesése az UNIQA Biztosítónál is érződött.  A nem-életbiztosítási üzletág 2009-es bruttó könyvelt díja 32,65 milliárd forintot, mely 7%-kal maradt el a 2008-as üzleti évi díjbevételtől. A megszolgált díj csökkenése 5,1% volt. Ezzel egyidejűleg a kárráfordítás 7,2%-kal csökkent. A konzekvens, költségtakarékos üzemvitel megvalósításával mind a jutalék-, mind a költségráfordítás infláció alatti szinten maradt. A nem-életbiztosítások adózás előtti eredménye1,47 milliárd forint.

A gépjárműpiac visszaesését az UNIQA Biztosító a lakossági vagyonbiztosítások esetében kiemelkedő, 28%-os új díjbevétel-növekedéssel kompenzálta.

Személybiztosítások

A 2009-es évben az elhúzódó válság ellenére 20 milliárd forint feletti volt az életbiztosítási díjelőírás. A folyamatos díjas díjbevétel megközelítette a tavalyi szintet, míg az egyszeri díjas biztosítások díjbevétele a 2008-as kiemelkedő teljesítményhez viszonyítva — összefüggésben a tőkepiaci eseményekkel – mintegy felére esett vissza, de így is meghaladta a 7 milliárd forintot. A nehezedő gazdasági helyzet főleg a korábban jelentős szerepet játszó alternatív értékesítési csatornák és az MLM-hálózatok teljesítményét vetette vissza, miközben az UNIQA Biztosító saját értékesítési hálózata jelentősen, 33%-kal növelte életbiztosítási értékesítési teljesítményét.

Az egyéni betegségbiztosítások értékesítése 2009-ben is dinamikus fejlődést mutatott, az új szerzések tekintetében 18%-os növekedés tapasztalható, a betegségbiztosítási díjbevétel pedig 39%-kal nőtt.

A személybiztosítások adózás előtti eredménye 973 millió forint.

http://www.uniqa.hu/uniqa_hu/cms/company/sajtoszoba/news/2010_05_03/index.jsp ttintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük