Mára virradóra az ausztrál jegybank sokkolta a piacot azzal, hogy alapkamatát nem csökkentette 2,25 százalékról 2,00 százalékra, holott a piaci szereplők többsége, közöttük e sorok írója is, egyértelműen ezt a lépést várta.

Mára virradóra az ausztrál jegybank sokkolta a piacot azzal, hogy alapkamatát nem csökkentette 2,25 százalékról 2,00 százalékra, holott a piaci szereplők többsége, közöttük e sorok írója is, egyértelműen ezt a lépést várta. Ezzel szemben a jegybank elnöke, Stevens, illetve a döntéshozók csoportja egyszerűen csak fenntartották a további lazítás lehetőségét, azonban nyilatkozatuk szerint további adatokat szeretnének látni, mielőtt kamatvágás mellett döntenek.

 

Ha kicsit hosszabb távra tekintünk, akkor elmondható, hogy az ausztrál jegybanknak ez a lépése nem befolyásolja az ausztrál gazdaság negatív helyzetét, amely az alacsony nyersanyag árak nyomán alakult ki, így a lépés hatása várhatóan elhalványul, az ausztrál dollár pedig ismét gyengülni fog. A gyengülés üteme talán kisebb lesz néhány olyan kereszt esetében, mint például az AUDNZD, amely esetében a gyengülés fő oka a gazdasági ciklus volt. Meglepő tény, de Ausztrália 1991 óta nem tapasztalta meg a negatív GDP növekedést (év/év alapon), így amennyiben a nyersanyag árak ennyire alacsony szinten maradnak, Ausztrália hiteleinek költségei pedig csúcsra jutnak, elkerülhetetlenné válik az ausztrál recesszió.

 

A gyenge április 3-i amerikai foglalkoztatási adat nem hozott dollárgyengülést, ami egyértelmű jele a dollár ellenálló képességének, amelyet tovább erősített az április 6-i, várakozásoknak megfelelő szolgáltatóipari ISM beszerzési menedzserindex a maga 55 feletti értékével. A dollár várhatóan tartani fogja magát, mivel bármilyen komolyabb változáshoz az árfolyamnak át kellene törnie a kritikus támaszszinteket a fontosabb devizapárokban (EURUSD, USDJPY, GBPUSD és USDCAD).

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük