Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik az egészségügyi felsőoktatásban részt vevő külföldi hallgatók száma tekintetében.

 

Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik az egészségügyi felsőoktatásban részt vevő külföldi hallgatók száma tekintetében.

A nemzetközi hírű magyar orvos- és egészségtudományi képzést nyújtó egyetemeken jelenleg 6200 külföldi diák tanul, és ez jelentős nemzetgazdasági hatásokkal jár.

A külföldi hallgatók jelenléte évente 12 Mrd Ft tandíjbevételt és további 12 Mrd Ft hazai költekezést eredményez.

Az egészségügyi felsőoktatás exportjából 24 Mrd Ft GDP többlet képződik évente, melynek jelentős része az államháztartás bevételeit növeli és javítja a hazai foglalkoztatást.

Az egészségügyi felsőoktatás kiemelt és összetett hatást gyakorol a képzést nyújtó egyetemekre is:

  • többletforrást biztosít az államilag finanszírozott képzés és a betegellátás színvonalának fenntartásához és javításához,
  • hozzájárul a humán erőforrás megtartásához,
  • pótlólagos fejlesztéseket, beruházásokat kényszerít ki.

A külföldi hallgatók létszámának emelését jelenleg az oktatási és klinikai infrastruktúra állapota és szűkössége, valamint a korlátozott oktatói kapacitás gátolja.

Az egészségügyi felsőoktatásban rejlő gazdaságdinamizáló hatások jövőbeni fenntartása és bővítése érdekében közvetlen állami szerepvállalás indokolt az Új Széchenyi Terv keretében.

A támogatási program elősegítheti Magyarország verseny- és exportképességének növelését a külföldi hallgatók képzésében, mivel hozzájárulna a humán erőforrás és a tárgyi infrastruktúra fejlesztéséhez, valamint a nemzetközi marketingtevékenység fokozásához.

10 milliárd Ft állami hozzájárulás esetén 800 fővel lenne növelhető a külföldi hallgatók létszáma, és ez az állami bevételek jelentős emelkedését vonná maga után.

Az állami támogatás GDP növekedésből 2 év alatt, államháztartási bevétel növekedésből 4 év alatt térülne meg és 800 fővel javítaná a foglalkoztatást a teljes képzési ciklus alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük