2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az éghajlatváltozásról tárgyalt a Környezetvédelmi Tanács

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53823"><img class="image image-preview" src="/files/images/eu-flag-anim.gif" border="0" width="152" height="108" /></a></span>A közelmúltban lezajlott durbani ENSZ-klímaülésszak Európai Uniót is érintő eredményeit vitatta meg a Környezetvédelmi Tanács 2011. december 19-én, Brüsszelben. A tárcavezetők találkozóján Magyarországot Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.</p> <p> 

A közelmúltban lezajlott durbani ENSZ-klímaülésszak Európai Uniót is érintő eredményeit vitatta meg a Környezetvédelmi Tanács 2011. december 19-én, Brüsszelben. A tárcavezetők találkozóján Magyarországot Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

 

A közelmúltban lezajlott durbani ENSZ-klímaülésszak Európai Uniót is érintő eredményeit vitatta meg a Környezetvédelmi Tanács 2011. december 19-én, Brüsszelben. A tárcavezetők találkozóján Magyarországot Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

 

Kovács Tamás Iván kifejtette, hogy a klímavédelemben az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalássorozat továbbra is meghatározó nemzetközi fórum, a Durbani Megállapodás azonban csak korlátozott mértékben könyvelhető el sikerként. Hiányosságait leginkább abban látta, hogy a Megállapodás csupán alapot kínál a további tárgyalásokhoz, a folyamat így lassan zajlik, pedig számos ország már most rendkívül kiszolgáltatott a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak.

 

Az Európai Unió legfontosabb feladata a közeljövőre nézve az egységes álláspont kialakítása a még mindig nyitott kérdésekben, amely több fontos ponton várat magára, és amelyhez intenzív, elsősorban politikai szinten végzett belső munka szükséges – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Magyarországot a tárgyalt témakörök közül a Kiotói Jegyzőkönyv jövőjének, a karbonpiac rugalmasságának, a klímafinanszírozásnak és az átmeneti gazdaságú országok státuszának kérdései érintik leginkább.

 

A résztvevők informális ebéden tekintették át a 2014-től induló többéves uniós pénzügyi keret környezetvédelmi és klímapolitikai elemeit. A tervek szerint jelentősen nő majd a klímapolitikára fordítandó összeg, ezzel párhuzamosan pedig szélesedik a finanszírozásban részt vevő szereplők köre, elsősorban a magánszektor tervezett bevonásával.

 

Kovács Tamás Iván üdvözölte az elképzelést, de hozzászólásában jelezte, az új pénzügyi keret megalkotására tett jelenlegi javaslat a kevésbé fejlett tagországok számára nehézséget jelenthet. A helyettes államtitkár kiemelte az épületek energiahatékonyság-növelésének problémáját, amely hagyományos pénzügyi eszközökkel nehezen finanszírozható, főleg a nemrég csatlakozott EU-tagoknál.

 

A közép-európai térség tagállamai számára hasznos újítás lenne a Kohéziós Alap bevonása a finanszírozásba a támogatások szerkezetének átalakítása révén. A támogatott országok saját forrásait a nem ipari szektorok dekarbonizációját szabályzó ún. erőfeszítés-megosztási rendszer (ESD – Effort Sharing Decision) kvótáinak értékesítése vagy a magánszektor fedezhetné. Ezzel a megoldással csökkenhetnének az EU költségvetési terhei, a kevésbé fejlett országok pedig nagyobb függetlenséget élvezhetnének a dekarbonizáció finanszírozásában – húzta alá a helyettes államtitkár.

 

A napirend zárásaként a soron következő dán elnökség delegációja ismertette szakterületi munkaprogramját. Kovács Tamás Iván az ülés délelőttjén találkozott Morten Bæk dán klíma- és energiaügyekért felelős helyettes államtitkárral, akivel a 2050-ig szóló Dekarbonizációs Útitervről folytatott megbeszélést.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.