2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az emberkereskedelem elleni küzdelem napja: a Bizottság az áldozatok megfelelőbb védelmére szólít fel

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44386"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/eu_crime.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="94" /></a></span>Az uniós tagállamok többsége nagyon kevés esetben állít csak ki tartózkodási engedélyt az emberkereskedelem áldozatává vált személyek részére. Erre utal a Bizottságnak az emberkereskedelem áldozatává vált állampolgárok részére kiállított tartózkodási engedélyről szóló irányelv végrehajtására vonatkozó, az emberkereskedelem elleni küzdelem napján 2010. október 18-án közzétett jelentése.

eu crime.thumbnailAz uniós tagállamok többsége nagyon kevés esetben állít csak ki tartózkodási engedélyt az emberkereskedelem áldozatává vált személyek részére. Erre utal a Bizottságnak az emberkereskedelem áldozatává vált állampolgárok részére kiállított tartózkodási engedélyről szóló irányelv végrehajtására vonatkozó, az emberkereskedelem elleni küzdelem napján 2010. október 18-án közzétett jelentése.

eu crime.thumbnailAz uniós tagállamok többsége nagyon kevés esetben állít csak ki tartózkodási engedélyt az emberkereskedelem áldozatává vált személyek részére. Erre utal a Bizottságnak az emberkereskedelem áldozatává vált állampolgárok részére kiállított tartózkodási engedélyről szóló irányelv végrehajtására vonatkozó, az emberkereskedelem elleni küzdelem napján 2010. október 18-án közzétett jelentése.

„Elfogadhatatlan, hogy miközben évente több százezerre becsülik az Unión belüli és az Unióba irányuló emberkereskedelmet, csak néhány ezret tesz ki a segítségben részesülő áldozatok száma" nyilatkozta Cecilia Malmström, az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős tagja. "Az emberkereskedelem – függetlenül attól, hogy azt kényszermunkának vagy szexuális kizsákmányolásnak hívjuk – borzasztó bűntettnek minősül és leginkább modern rabszolgaságnak nevezhető. Számomra kulcsfontosságú az emberkereskedelem elleni küzdelem, amelynek során az összes cselekvési eszközt mozgósítanunk kell a megelőzés, a bűnüldözés és az áldozatvédelem érdekében."

Az Európai Bizottságnak a 2010 márciusában előterjesztett, új uniós irányelvre vonatkozó javaslata is tükrözi, hogy szilárdan elkötelezett az emberkereskedelem elleni küzdelemben. Az új javaslat a tagállamok büntető anyagi jogának közelítésén kívül megfelelőbb védelmet és segítségnyújtást biztosít az áldozatok számára és fokozza a bűnmegelőzést. Az irányelv kiterjed az áldozatok büntetés alóli mentesítésének elvére olyan bűncselekmények vonatkozásában, amelyek elkövetésére az emberkereskedelem áldozatává válás közvetlen következményeként kényszerültek.

Az áldozatok megsegítése nem csak azért fontos, hogy magukon az áldozatokon segítsünk, hanem azért is, hogy megakadályozzuk, hogy mások is ugyanazon emberkereskedelmi hálózatok csapdájába essenek. Az emberkereskedelem áldozatai nem mindig mernek együttműködni a bűnüldöző hatóságokkal, ami megnehezíti az elkövetők leleplezését. Az áldozatok védelmét illetően ennélfogva számos okból is fontos a meglévő eszközök teljes kihasználása. A 2004/81/EK irányelv lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a nemzeti eljárások időtartamával összefüggő időtartamú tartózkodási engedélyt adjanak ki a nyomozóhatósággal való együttműködésért cserébe. Az Európai Bizottság a fenti irányelv végrehajtásáról szóló jelentésében ugyanakkor megállapítja, hogy míg az azonosított áldozatok száma egyes tagállamokban évente több százat vagy akár kétezernél is többet tesz ki, az irányelv alapján kiadott tartózkodási engedélyek száma ritkán haladja meg az évi húszat. Még ha az áldozatok egy része nem is felelne meg az irányelv feltételeinek (mert az EU-ból érkeznek), az azonosított áldozatok és a különleges tartózkodási engedélyt igénybe vevők közötti különbség figyelemreméltó.

A Bizottság az összes olyan esetet meg fogja vizsgálni, ahol problémák merültek fel az irányelv alkalmazását illetően. Az irányelv módosításainak szükségességét is mérlegelheti a Bizottság, ami az emberkereskedelem elleni küzdelem és az áldozatok védelmének fokozását eredményezheti. Ideértve annak lehetőségét, hogy az áldozat kiszolgáltatott helyzete alapján legyen kiadható ideiglenes tartózkodási engedély, és nem feltétlenül a hatáskörrel rendelkező hatóságokkal való együttműködésért cserébe. Az esetleges további módosítások között szerepelhet az áldozatoknak biztosított gondolkodási idő hosszának meghatározása; az áldozatokkal való bánásmód kereteinek erősítése, különösen a kiskorúak esetében, és az áldozatok jogaikról való tájékoztatására vonatkozó kötelezettség megerősítése.

Előzmények

Az EU az emberkereskedelem elleni küzdelem napjának nyilvánította minden év október 18-át. Az emberkereskedelem elleni küzdelem napja első alkalommal 2007-ben került megrendezésre. A belga EU-elnökség e negyedik alkalomból uniós politikusok, kormányzati tisztviselők és a civil társadalom bevonásával magas szintű konferenciát szervez, mely „Az emberkereskedelem megelőzésének, az emberkereskedők felelősségre vonásának és az áldozatok védelmének multidiszciplináris megközelítése irányába" címet viseli.

Az Európai Bizottság 2010 márciusában az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló új uniós irányelv javaslatát terjesztette elő, mely az alábbi fellépéseket tartalmazza:

  • Büntetőjogi rendelkezések, beleértve a bűncselekmény, a súlyosbító körülmények és súlyosabb büntetések közös meghatározását, valamint az áldozatok büntetés alóli mentesítését.

  • Az elkövetőkkel szembeni büntetőeljárás, beleértve azt, hogy az uniós állampolgárok ellen büntetőeljárás indítható olyan bűncselekményekért, melyeket azok más országokban követtek el.

  • A sértettek jogai a büntetőeljárásokban, beleértve a különösen veszélyeztetett sértettek számára biztosított különleges bánásmódot, az áldozatok rendőri védelmét, a jogi tanácsadást és különleges védelmi intézkedéseket a gyermekek esetében.

  • Az áldozatok segítése, beleértve az áldozatok mielőbbi azonosítását és megsegítését biztosító tagállami mechanizmusokat.

  • Megelőzés, beleértve az emberkereskedelem iránti kereslet visszaszorítására irányuló intézkedéseket.

  • Nyomon követés, a végrehajtás nyomon követésével megbízott nemzeti előadók vagy ezzel egyenértékű mechanizmusok létrehozása.

A harmadik országok emberkereskedelem áldozatává vált vagy az illegális bevándorlás megkönnyítésére irányuló cselekményektől érintett, a hatáskörrel rendelkező hatóságokkal együttműködő állampolgárai részére kiállított tartózkodási engedélyről szóló 2004/81/EK irányelv olyan rendszert állít fel, amelyben minden emberkereskedelem áldozatává vált harmadik országbeli állampolgár először is gondolkodási időt kap, hogy döntést hozhasson arról, hogy együttműködik-e a hatóságokkal vagy sem. Az áldozatok, és főképpen a különleges szükségletekkel rendelkezők a gondolkodási idő alatt jogosultak arra, hogy hozzájussanak a szükséges anyagi eszközökhöz és ellátáshoz. Azon áldozatok, akik a hatáskörrel rendelkező hatóságokkal való együttműködés mellett döntöttek, a nemzeti eljárások időtartamával összefüggő időtartamú tartózkodási engedélyt kaphatnak.

Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/index_en.htm2010-2014/malmstrom/index_en.htm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.