2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felkészületlenül érné a hazai cégek javát egy vírustámadás

2 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44388"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Cyberwar-00b.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span>  <p>Nem készültek fel eléggé a hazai cégek egy komolyabb vírusra, vagy egy pénzügyi motiváltságú, interneten keresztül érkező támadásra - ez derül ki a Panda Security hazai felméréséből.</p><p>

 

Nem készültek fel eléggé a hazai cégek egy komolyabb vírusra, vagy egy pénzügyi motiváltságú, interneten keresztül érkező támadásra – ez derül ki a Panda Security hazai felméréséből.

 

Nem készültek fel eléggé a hazai cégek egy komolyabb vírusra, vagy egy pénzügyi motiváltságú, interneten keresztül érkező támadásra – ez derül ki a Panda Security hazai felméréséből.

A magyarországi vállalkozások jó részének nincsen kiforrott stratégiája arra vonatkozóan, mi a teendő a rendszer megfertőződése esetén. Pedig manapság az interneten keresztül érkező fertőzések rendkívül komoly kárt tudnak tenni.

– A legtöbb cégnél az az álláspont, hogy „ugyan már, mi nem vagyunk egy bank, ahol milliókat akaszthatnak le, ha behatolnak a rendszerbe" – jellemzi a helyzetet Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Csakhogy manapság még a KKV-knál is olyan szintű az adatok PC-n feldolgozása, hogy egy trójai konkrétan milliókkal rövidítheti meg a céget.

A szakemberek figyelmeztetnek rá: 2007 óta gyakorlatilag rohamléptekkel növekszik a pénzügyi motiváltságú támadások száma. Manapság a legtöbb trójai program csendben, feltűnésmentesen dolgozik, készítői pedig jelszavakra, kódokra utaznak.

– Most már nem is az a kérdés, hogy egy kósza vírus fájlokat töröl le – tette hozzá Sándor Zsolt. – Ha nincs kiforrott terv, vagy vírusvédelmi szabályzat, a cég tagjai adott esetben észre sem veszik a fertőzést. Vagy ha észreveszik, kapkodni kezdenek, lezárják a rendszert, további károkat, leállást okozva ezáltal.

A Panda Security 2010. október 27-én tart országos tréninget az Infopark D épületében.

– Egy egységes vírusvédelmi szabályzat megalkotásában szeretnénk a cégeknek segíteni – monda Sándor Zsolt. – Meggyőződésünk, hogy manapság ez ugyanolyan elengedhetetlen, mint mondjuk a tűz- vagy a munkavédelmi szabályzat, hiszen ugyanannyi, sőt, sokkal több is múlhat rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük