2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Ericsson kibõvült portfóliója

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1552"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ericsson_0.jpg" border="0" alt="Ericsson" title="Ericsson" width="96" height="96" /></a></span>A Mûcsarnok volt a helyszíne a májusi Ericsson Szakmai Napnak, ahol a konferencia elõadásait technológia (Ethernet hálózat és tv) bemutatatók tarkították.  <p>

  ericssonA Mûcsarnok volt a helyszíne a májusi Ericsson Szakmai Napnak, ahol a konferencia elõadásait technológia (Ethernet hálózat és tv) bemutatatók tarkították. 

  ericssonA Mûcsarnok volt a helyszíne a májusi Ericsson Szakmai Napnak, ahol a konferencia elõadásait technológia (Ethernet hálózat és tv) bemutatatók tarkították. 


Éry Gábor, az Ericsson vezérigazgató emlékeztetett, a cég tevékenységének fókuszterületeit, a hálózati, a szolgáltatási és a multimédia üzletág alkotja. Utóbbinál nagy felfutást, piacbõvülést várnak, különös tekintettel a Web 2.0 tartalmak növekvõ jelentõségére.

Laczkó Róbert elõadásában hangsúlyozta, iparági elemzõk szerint a sávszélesség legnagyobb fogyasztójává az IPTV válik, amelynek kulcsfontosságú eleme a fejállomás, a biztonságos hozzáférés és a peremkapcsolat. A szélessáv fejlesztései körében az IPTV fejlesztések, alkalmazások elsõrendû szerepet játszanak a közeljövõben.

Az Ericsson erre az idõszakra is készülve, cégeket vásárolt fel, a tv-s megoldások számára a Tandberg,  a  GPON pont-multipont technológia vonatkozásában az Entrisphere és a jelút és jeltovábbítás számára a Redback Networks vállalatokat.  Az  akvizíciókkal és saját fejlesztéseivel az Ericsson teljeskörû,  saját alkotóelemeivel megoldott IPTV portfólió birtokába jutott. Az Ericsson termékválaszték fontos részévé vált a Tandberg fejállomás.  Gyártója az 1979-ben alapított Tandberg Television, mely 2007. áprilisa óta mûködik 850 alkalmazottjával az Ericsson Csoport tagjaként.  A Tandberg a digitális video infrastruktúra piacvezetõ beszállítója, s 200-nál is több saját szabadalommal rendelkezik.  Nála készült a világ elsõ MPEG2 rendszere 1991-ben, az elsõ MPEG4 SD kódoló 2004-ben és az elsõ MPEG4 HD kódoló 2005-ben.

A Tandberg Television globális vevõkörébe több mint 2 ezer szolgáltató tartozik, köztük a Telenor, BT, Bell, CNN, AT&T,  Intelsat, Telia,  NBC és mások. A Tandberg IPTV terméksora a fentemlített MPEG-4 AVC SD/HD kódolókat, MPEG-2 SD kódolókat, a Mediaplex Video fejállomást, az iPlex Video fejállomást, és további, igény szerint alakítható interaktív megoldásokat, köztük felügyeleti megoldásokat is tartalmaz.

A témakörben jelentõs feladatokat lát el a cégcsoportban az Entrisphere társaság, mely a GPON (Gigabit Passive Optical Network) technológia legnagyobb beszállítói közé tartozik.  A GPON hozzáférési technológiában egyetlen optikai szálat alkalmaznak gerincvezetékként, melyrõl passzív osztókkal lehet a jelet a felhasználókhoz juttatni. A rendelkezésre álló sávszélesség megoszlik a felhasználók között.  Az osztás jelenleg 64-felé történhet, ez a szám a jövõben 128-ra emelkedhet.  Az elérhetõ maximális jelút (?last mile") 20 km, ami késõbbiekben 135 km-re nõhet.A sávszélesség értéke letöltésnél  2,488 Gbps,  feltöltési irányban  1,244 Gbps. 

A technológiára vonatkozó szabványokat a BPON ITU-T G.983  és a GPON ITU-T G.984  dokumentumok tartalmazzák. Konkrét megvalósítása az Ericssonnál az EDA 1500 GPON, ahol az analóg fejállomásról 1550 nanométeres RF videót továbbítnak 80 analóg- , 500 MPEG digitális tv csatornával a WDM-re, innen kerülhet 2,5,  ill. 1,25 Gbps sebességgel továbbításra és tovább-osztásra VDSL2, vagy Fiber-to-The-Home, Fiber-To-The.Business, Fiber-To-The-Curb/Node  megoldással a felhasználókhoz.

Ugyancsak Ericsson vállalat a Redback Networks társaság, melyet 1996-ban alapítottak.  A globális jelenlétû cég az  Ericsson csoportnak 2007. januárja óta tagja,  700 alkalmazottal.  Több mint 50 millió DSL elõfizetõt szolgál ki, s a leggyorsabban növekvõ, leginnovatívabb router szállítónak számít.  Az újgenerációs szélessávú hálózati megoldások egyik vezetõ beszállítójaként sikerként könyvelhette el, hogy 2006 negyedik negyedében második helyre kerülve megelõzte a Juniper Networks-öt.

A vonatkozó hálózat építõelemeit alkotja az újgenerációs SmartEdge router-termékcsalád, közös moduláris operációs rendszerrel, közös modulokkal, melyekrõl minden eszköz minden szolgáltatása elérhetõ. A 12 Gigabites SmartEdge 100-nak két MIC slotja van, a 80 Gigabites SmartEdge 400-nak négy felhasználói slotja, a 240 Gigabites SmartEdge 800-nak pedig 12.

Az így kialakított, végponttól-végpontig terjedõ IP portfólió az Ericssont az élre pozícionálja, mivel õ az egyetlen szállító, amely egyaránt képes teljeskörû IPTV megoldást szállítani kábel-, mûhold- és távközlési szolgáltatók számára, nyilatkozták az Ericsson vezetõi.

http://www.ericsson.com/

http://www.ericsson.com.hu/

http://www.tandberg.com/

http://www.entrisphere.com/

http://www.redback.com/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.