2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Red Bull Air Race: Besenyei Péter gyõzött!

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1548"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Mv_prize_dg_2000[1].thumbnail.jpg" border="0" alt="Besenyei Péter gyõzött a Red Bull Air Race amerikai Monument Valley-beli futamán" title="Besenyei Péter gyõzött a Red Bull Air Race amerikai Monument Valley-beli futamán" width="100" height="70" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Besenyei Péter gyõzött a Red Bull Air Race amerikai Monument Valley-beli futamán</strong></span></span> <p>Lélegzetelállító légi parádé keretében gyõzte le Besenyei Péter a brit Paul Bonhomme-ot a Red Bull Air Race egyesült államokbeli fordulóján szombaton, Monument Valley-ban, amikor alig tíz méteres magasságban repült keresztül a western filmekbõl jól ismert vadnyugati környezetben felállított akadálypályán.</p><p>

 besenyei péter gyõzött a red bull air race amerikai monument valley-beli futamánBesenyei Péter gyõzött a Red Bull Air Race amerikai Monument Valley-beli futamán

Lélegzetelállító légi parádé keretében gyõzte le Besenyei Péter a brit Paul Bonhomme-ot a Red Bull Air Race egyesült államokbeli fordulóján szombaton, Monument Valley-ban, amikor alig tíz méteres magasságban repült keresztül a western filmekbõl jól ismert vadnyugati környezetben felállított akadálypályán.

 besenyei péter gyõzött a red bull air race amerikai monument valley-beli futamánBesenyei Péter gyõzött a Red Bull Air Race amerikai Monument Valley-beli futamán

Lélegzetelállító légi parádé keretében gyõzte le Besenyei Péter a brit Paul Bonhomme-ot a Red Bull Air Race egyesült államokbeli fordulóján szombaton, Monument Valley-ban, amikor alig tíz méteres magasságban repült keresztül a western filmekbõl jól ismert vadnyugati környezetben felállított akadálypályán.

A brit Steve Jones a negyeddöntõben visszavonulásra kényszerült, miután alig pár méterrel a föld fölött nagy erõvel beleütközött egy légi kapuba. A pilóta nem szenvedett sérülést, viszont gépe kisebb meghibásodása miatt nem folytathatta a versenyt. Besenyei 400 km/órás sebességgel és olykor 10G-s gravitációval küzdve teljesítette hibátlan körét a Utah és Arizona államok határán húzódó Navajo nemzeti parkban felállított látványos, nyolc kapus pályán, 59,87 másodperces szintidejével maga mögé utasítva Bonhomme-ot, aki 0,97 másodpercnyire mögötte húzott el 1,6 méteres szemkápráztató magasságban.

kicsit kanyargós a legi pálya monument valley-ben...Kicsit kanyargós a legi pálya Monument Valley-ben…A harmadik helyért folyó vigaszágas küzdelemben Mike Mangold (USA) legyõzte a szintén USA-beli Kirby Chambliss-t. A 11 fordulós Red Bull Air Race Világkupa harmadik, Monument Valley-ban megrendezett futama az elsõ egyesült államokbeli futam a kettõbõl, és az elsõ olyan forduló, amely szárazföld fölött zajlik, miután az elsõ két futam ­ Abu Dhabiban és Rio de Janeiróban víz fölött került megrendezésre. A következõ színhely Isztambul június 1-2-án. Az elmúlt évben több mint hatmillió nézõje volt a nyolc fordulónak.

MIKROFONVÉGEN A PILÓTÁK

Mike Mangold (Cobra, USA):

"Örülök, hogy túl vagyok rajta. Még alaposan számba veszünk minden problémát a csapatban, és reméljük, hogy elég idõnk lesz rá, hogy ezt a szezont megmentsük. Tényleg örülök, hogy túl vagyunk rajta. Kemény nap volt és veszélyes pálya, amint ezt a történtekbõl láthattuk. Boldog vagyok, hogy megúsztam élve, és dobogóra állhatok. Örülök, hogy a legjobb futamidõt értem el (58,4 mp-et a Versteegh elleni negyeddöntõben). Azt tudjuk, hogy nagy sebességre vagyunk képesek. A kérdés most az, hogy egyenletesek is tudunk-e lenni. Ez ma csalódás volt, az egyenletességre kell törekednünk. Ha a pilóta kicsit még gyorsabb, talán egyenletesebbek is leszünk."

Kirby Chambliss (Red Bull, USA):

A harmadik vesztes vagyok most, így nem tudok igazán örülni. Valójában közel álltam Péter futamidejéhez. Az õ repülõgépe gyorsabb, mint az enyém. Abban a körben tényleg meg voltam elégedve a repülésemmel. Ami a Mike elleni versenyt illeti, nos, mindenki tudja, hogy gyorsabb a gépe az enyémnél. Csak egy mód volt volna arra, hogy Mike-ot legyõzzem, az, hogy nem térek balra, hanem húzok egyenesen a kapuhoz. Azt hittem, talán összejön, és ez másfél másodperc elõnyt jelentett volna, amivel kiüthettem volna õt. De így, vagy úgy, akár legyõzöm, és harmadik vagyok, vagy nem, és negyedik, mindenképpen megpróbáltam.

az õslakos indián és a repülõgép monument valley-benAz õslakos indián és a repülõgép Monument Valley-ben?Mindig csalódott vagyok, ha nem nyerek. Ez egyszerûen így van. Nem nyerhetek mindig, bár azt hiszem, ez most az én idõm. Már sokszor nyertem. Tavaly, egyetlen kivétellel, végig dobogón voltam. Ez az év csalódást hozott nekünk, bár meg kell hagyni, hogy ezek a fiúknak igen gyors gépekkel repülnek. Egy-két igazán jó átalakítást végeztek. Az én gépemmel is kell valamit csinálnunk. Ez ilyen egyszerû."

Alejandro Maclean (MRT, Spanyolország):

"Az elsõ kör jól ment, a második nem annyira. Tudtam, hogy Péter nagyon jó idõt fog teljesíteni, mert tényleg nagyon gyors. Hibáztam, amikor egy más technikával próbáltam a kettes kaputól a hármasba repülni és elrontottam. Nem sikerült és vesztettem. Nem volt szerencsém."

Besenyei Péter (Red Bull, Magyarország):

?Amikor a döntõbe indultam Paul ellen, tudtam, hogy a legjobbat kell kihoznom magamból, mert Paul nagyon gyors és kitûnõ pilóta. Tudtam, ha nyerni akarok, teljes erõbedobással kell küzdenem, ezt meg is tettem és szerencsésen nyertem. Rióban viszont kiestem a döntõbõl. Paullal akartam megmérkõzni az elsõ helyért. Már majdnem sikerült is, de hozzáértem az egyik oszlophoz. Nem volt szerencsém. Ez is része a versenynek. Ha hibázol, kiesel a játékból. Ma szerencsésebb voltam. Nem volt semmilyen nagyobb hibám. Korábban hibáztam, megkaptam a büntetést és kezdtem elölrõl az egészet. Aztán lépésrõl lépésre haladtam, és találkoztam Paullal a szuperdöntõben."

Paul Bonhomme (Matador, Nagy-Britannia)

"Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, és nagyon örülök, hogy legyõztem Mike-ot (Mangold-ot az elõdöntõben). Az valóban jó volt. Aztán tudtam, hogy Péterrel kemény lesz a küzdelem. De beleadtam mindent. Azt hiszem, tudom, hol hibáztam, de még meg kell néznem a videó felvételeket. Eddig elégedett vagyok a szezonnal. Nagyon sok múlik a gépen, és azt hiszem jó felé járok, úgyhogy elégedett vagyok. Remélem, hogy nem én vagyok most a közönség-kedvenc, vagyis igazából persze szeretnék az lenni, de nem akarom, hogy az emberek túl sokat várjanak tõlem. Hosszú még a szezon, és sok minden történhet. Azt hiszem, nehéz lesz megtartani az elsõ helyet."

"Szeretném azt gondolni, hogy az idegrendszerem miatt van elõnyöm. Itt mindenki elég nyugis, de mégis sokat segít, ha egyáltalán nem vagy ideges. Persze egy bizonyos feszültség mindig van bennem, de e nélkül azt hiszem, túl veszélyes lenne a játék. De meg tudom õrizni a nyugalmam a verseny elõtt. Ma ebéd után aludtam fél órát, és az nagyon jól esett."

http://www.redbullairrace.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.