Az uniós pénzügyminiszterek arra számítanak, hogy mérsékelt hatást gyakorol majd a nemzetközi tőkepiaci válság az EU gazdaságára, miközben abban is egyetértettek, hogy a gazdasági növekedés alighanem lassabb lesz a vártnál. Veres János pénzügyminiszter egyelőre nem lát olyan körülményt, ami a 2008-as makrogazdasági forgatókönyv módosítását indokolná, de ha ez mégis szükségessé válna, az a jövő decemberi frissített konvergenciaprogramban tükröződik majd. 

 

Az uniós pénzügyminiszterek arra számítanak, hogy mérsékelt hatást gyakorol majd a nemzetközi tőkepiaci válság az EU gazdaságára, miközben abban is egyetértettek, hogy a gazdasági növekedés alighanem lassabb lesz a vártnál. Veres János pénzügyminiszter egyelőre nem lát olyan körülményt, ami a 2008-as makrogazdasági forgatókönyv módosítását indokolná, de ha ez mégis szükségessé válna, az a jövő decemberi frissített konvergenciaprogramban tükröződik majd. 

Az Európai Unió gazdasága biztos alapokon áll, így jó esély van arra, hogy az úgynevezett rossz minősítésű adósoknak nyújtott hitelek miatt Amerikában kipattant és a nemzetközi pénzügyi piacokon az utóbbi napokban erős zavarokat előidéző válság csak mérsékelt hatást fejt majd ki az EU-ra – foglalta össze a pénzügyminiszterek keddi tanácsülésének fő következtetését Andrej Bajuk, az EU soros elnökségét ellátó Szlovénia pénzügyminisztere. Az Ecofin ülésének levezető elnöke ugyanakkor elismerte, hogy a gazdasági növekedés az EU-ban ezzel együtt várhatóan kisebb lesz a vártnál. Hasonlóan vélekedett Joaquín Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa is, aki szerint a növekedés üteme várhatóan alacsonyabb lesz annál, amit a Bizottság tavaly őszi gazdasági előrejelzésében prognosztizált.

„Az a bizonytalan időszak, ami tavaly ősszel kezdődött" (a banki válságokkal), most átterjedt a részvényekre is. „Ez új fejlemény, a válság idáig a tőzsdére nem terjedt ki, most azonban már ott is visszatükröződik a bizonytalanság" – mutatott rá, majd megismételte, hogy ennek fő oka, hogy megnőtt az amerikai recesszió-kockázattal szembeni félelem. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez nem a globális gazdasági helyzetről mond véleményt, hanem az amerikairól.

Az európai gazdaság a legtöbb kritikus ponton sokkal biztatóbb jeleket mutat – fejtegette a továbbiakban Almunia. Az amerikai válság egyik oka ugyanis a fizetési mérleg hatalmas hiánya, míg Európában az a mérleg pozitív. Jó a megtakarítások európai szintje is – szemben az amerikaival -, és lényegében egészséges a költségvetési helyzet. „Mindezek alapján készen állunk arra, hogy dacoljunk a jelen válság viharaival" – vonta le a következtetést, elismerve ugyanakkor, hogy teljes érintetlenségre valószínűleg nem lehet majd számítani. „A növekedés valószínűleg nem lesz akkora, mint amire 2007 novemberében számítottunk, hanem valamivel alatta marad majd az európai gazdaságban rejlő potenciálnak" – mondotta.

A magyar pénzügyminiszter egyelőre nem lát olyan körülményt, ami a 2008-as makrogazdasági forgatókönyv (erre épül a december 1-jén benyújtott aktualizált konvergenciaprogram, amit szerdán véleményezett a Bizottság) módosítását indokolná. De ha a makrogazdasági környezet többek között az amerikai gazdaság esetleges recesszióba süllyedésével mégis változna, akkor a konvergenciaprogramot a legközelebbi, decemberi frissítésnél ki kell igazítani – utalt rá Veres János brüsszeli tudósítóknak a pénzügyminiszteri ülést követően. A pénzügyi tárca vezetőjének várakozásai szerint Magyarország is azon néhány tagállam között lesz, ahol a növekedés erősödhet az előző évhez képest. A konvergenciaprogram tavaly decemberi aktualizált változata egyébként eleve egy olyan forgatókönyvvel is számol, hogy a külső hatások begyűrűződése miatt a tervezettnél lassabb lesz a növekedés.

Veres szerint a hazai bankokat nem fenyegeti olyan veszély, mint azokat a nagy nyugati pénzintézeteket, amelyek rossz minősítésű adósoknak nyújtott hiteleket vettek fel áttételesen a portfoliójukba, és most egészében akár több tízmilliárd eurós veszteséget is elkönyvelhetnek. A magyar bankok ugyanis nem voltak aktívak ezen a piacon. Az igazi veszélyforrást az jelentheti számukra, ha a válság miatt elapadnak, vagy megdrágulnak az európai bankközi piacon elérhető hitelek, amelyekre a Magyarországon tevékenykedő pénzintézetek eléggé nagymértékben támaszkodnak – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Joaquín Almunia és Andrej Bajuk szerint a kulcsszó most a nyugalom megőrzése és túlreagálás elkerülése. A BruxInfo azon kérdésére, vajon ez alatt az értendő, hogy Európában nincs szükség külön reagálásra, hanem egyszerűen csak támaszkodni kell a meglévő politikákra, mechanizmusokra és intézményekre, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa határozott nemmel válaszolt, hangsúlyozva, hogy természetesen amikor és ahol szükséges, lépni is kell, miként a következő hónapok összes gazdaságpolitikai döntései és azok végrehajtása is mind arra kell, hogy irányuljanak, hogy az egészséges gazdasági alapokat megőrizzék.

Bruxinfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük