Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) részsikerként könyveli el, hogy az Országgyűlés a kormány által tervezett, közel 100 százalékos adóteher helyett 25 százalékos adókulcsot szavazott meg a meleg étkezési utalványokra, azonban továbbra sem ért egyet a rendszer ilyen mértékű megadóztatásával.

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) részsikerként könyveli el, hogy az Országgyűlés a kormány által tervezett, közel 100 százalékos adóteher helyett 25 százalékos adókulcsot szavazott meg a meleg étkezési utalványokra, azonban továbbra sem ért egyet a rendszer ilyen mértékű megadóztatásával.

Június 29-én az Országgyűlés által elfogadott a „Közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról" szóló törvény eltörölte a természetbeni juttatások adómentességét és kedvezményes 25 százalékos adóval sújtja a meleg étel utalványokat illetve 96 százalékkal adóztatja a hideg étkezési utalványokat 2010 januárjától.

Az Egyesülés a meleg étkezési utalványok 10 százalékos megadóztatását tartotta volna elfogadható kompromisszumnak mind az érintett felek, mind a költségvetés szempontjából. Az EUFE reméli, hogy a jövőbeni döntéshozók újragondolják a több millió magyar munkavállalót hátrányosan érintő intézkedést és egy alacsonyabb adóteher bevezetésével, vagy az adómentesség visszaállításával ismét kedvező rendszer alakul ki Magyarországon.  

Az EUFE az előző kormány első, az étkezési utalványokat is érintő adócsomagjának bemutatásától kezdve az adómentesség eltörlése ellen foglalt állást. Az Egyesülés pártatlan, szakértői hatásvizsgálatokkal és szakmai fórumok szervezésével próbálta meg felhívni a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a kormány terveinek a gazdaságot és a társadalmat érintő káros hatásaira. Az étkezési utalványok megadóztatása nemcsak 2,5 millió munkavállalót érint, de kihat a magyar vendéglátószektorra és a nemzetgazdaság egészére is. A különböző kulcsú adóterhek miatt új, adminisztratív jellegű kiadások is rakódnak a rendszerre, így az ebben részt vevő vállalkozások járulékos költségei is jelentősen megemelkednek.

A természetbeni juttatások rendszere az elmúlt két évtizedben meghatározó részévé vált a magyar gazdaságnak. Az étkezési utalványok rendszere serkenti a fogyasztást, az utalványok után mindig megfizetik az ÁFÁ-t, a foglalkoztatottak után pedig a közterheket. Az utalványok rendszere hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, a rendszer tehát teljesen átlátható és kontrollálható, így a résztvevők nem kerülhetik el az adófizetést. Az adórendszer jelen átalakítása megjósolhatatlan átrendeződést okozhat, melynek várható hatásairól több elismert közvélemény-kutató intézet (Kopint-Tárki, Szonda Ipsos) is készített felmérést, de a valós következmények egyelőre felbecsülhetetlenek.

„A cafeteria rendszer egy mindenki számára nagyon fontos és hasznos része a javadalmazási rendszernek és a gazdaságfejlesztésnek, így továbbra is létjogosultsága van Magyarországon az Európai Unió többi országához hasonlóan. Természetesen nem vagyunk elégedettek az elfogadott törvény természetbeni juttatásokra vonatkozó rendelkezéseivel. Bízunk benne, hogy a 25 százalékos adókulcs csak átmeneti megoldás lesz, a jövőbeni döntéshozók felülbírálják a mostani döntést és sikerül közelíteni az álláspontokat." mondta Bessenyey Bálint az EUFE igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük