Annak ellenére sem áll már fenn a mélyebb recesszió lehetősége, hogy a világgazdasági növekedés a várakozások szerint tovább lassul és a lefelé mutató kockázatok sem múltak még el az államadósság-válság miatt. Hasonló képet mutatnak a feltörekvő piacok, hiszen ott is a növekedés lassulására kell számítani. Bíztató jel ugyanakkor, hogy ismét jelentős mértékű javulást mutatnak a főbb indexek, valamint a fogyasztói bizalom is.

Annak ellenére sem áll már fenn a mélyebb recesszió lehetősége, hogy a világgazdasági növekedés a várakozások szerint tovább lassul és a lefelé mutató kockázatok sem múltak még el az államadósság-válság miatt. Hasonló képet mutatnak a feltörekvő piacok, hiszen ott is a növekedés lassulására kell számítani. Bíztató jel ugyanakkor, hogy ismét jelentős mértékű javulást mutatnak a főbb indexek, valamint a fogyasztói bizalom is.

 

– „A kockázati környezet jelentős mértékben javult 2012 első negyedévében. Az euróövezetben már megjelentek a gazdaság stabilizálódására utaló első jelek, még nem kapcsolnánk ki a vészcsengőt. Az adósságválság továbbra is jelentős probléma marad. Az adósságválság miatt a benchmark kötvényhozamok alacsony szinten maradnak, a világ tőkepiacai és az arany továbbra is vonzó befektetésnek számít. Továbbra is szelektív befektetési stratégiát javaslunk. Mindent összevetve akadnak lehetőségek egyes részvénypiacokon, pl. az Egyesült Államokban, Kelet-Közép-Európában és a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) egy részén, valamint bizonyos szektorokban és eszközosztályokban, például az arany piacán" – jelentette ki Fritz Mostböck, az Erste Group kutatási osztályának vezetője.

 

Az eurózóna enyhe recesszióba lép 2012-ban

Míg az amerikai gazdaság növekedési üteme továbbra is gyorsul, óvatos stabilizációs lépések történnek az euróövezetben. A fogyasztói bizalom ismét emelkedett, a vezető mutatók vegyes képet festenek. Az euróövezet központi országai[1] a várakozások szerint hamarosan megteszik az első lépéseket a kilábalás felé vezető úton. Spanyolországban és Olaszországban ez kicsit tovább fog tartani, mivel a munkanélküliség mindkét országban emelkedik még. Az összes tényező közül az adósságválság az, ami hosszú időn át a legnagyobb visszahúzó erőt jelenti Európa számára. Az euróövezet enyhe recessziója után ismét pozitív növekedés következhet 2013-ban. Az infláció nem csökkent a várt ütemben, így az idei esztendőben 2,4 százalékos éves átlag várható. Az Európai Központi Bank nagyszabású likviditás-bővítési lépése talán többet is elért a kamatcsökkentésénél: a pénzpiacokon – és az adósságválsággal kapcsolatban is – valamelyest tompult a feszültség. Ugyanakkor egyelőre még nem mutatkoznak olyan jelek, amelyek azt sugallnák, hogy az enyhülés tartós lesz. Az eurózóna kamatszínvonalával kapcsolatban elmondható, hogy az irányadó refinanszírozási kamatláb 1 százalékon marad, hiszen jelenleg nem tervezik ennek megváltoztatását. Az Egyesült Államok szintén kitart a nulla százalékos kamat mellett.

 

Kötvénypiacok

Az ECB által biztosított likviditás az első negyedév meghatározó tényezőjének bizonyult: a pénzpiaci kamatok visszaestek, mintha csak kamatvágás történt volna. Az ECB várhatóan továbbra is biztosítja a likviditást és hosszú időn át alacsony szinten bebetonozva tartja a kamatokat. A német hozamok ennélfogva elvileg csak nagyon szerény mértékben emelkednek majd az év folyamán. Az államkötvények terén a javuló gazdasági növekedés ellentétben áll az amerikai jegybank szerepét betöltő FED által meghatározott kamat rendkívül alacsony mértékével. Az adósságválság központi kérdés marad, és az irányadó államkötvények hozamemelkedése ellen játszik.

 

Euró kontra dollár – melyik az erősebb?

Az EKB-tól származó likviditás véleményünk szerint meglepően erőteljes hatással járt az adósságválságra nézve, és ebből az euró is profitált. Ennek ellenére az euró fair értéke 1,27 dollár marad. – „Az izmosabb amerikai növekedési kilátások szintén abba az irányba mutatnak, hogy az év folyamán erősödni fog a dollár" – jósolja Mildred Hager, az Erste Group makrogazdasági elemzője. Ebben az összefüggésben továbbra is az eurózóna adósságválságának újjáéledése jelenti a legfőbb kockázatot.

 

Az arany még most is fényesen csillog

A nemesfém határozottan pozitív tendenciát mutatott 2012 első negyedévében, hiszen 7 százalékkal emelkedett az ára. Úgy véljük, hogy a 2011 őszén kezdődött korrekció nagyrészt már lecsengett. Semmi változás nem történt a hosszú távú felívelés folytatását aláhúzó alapvető tényezőkben. Meglátásunk szerint a központi kérdés az effektív kamat, ami az Egyesült Államokban és az euróövezetben is negatív marad jó ideig.

 

Tőkepiacok – emelkedő trend

– „A globális részvények zöme stabil kétszámjegyű teljesítményt nyújtott az idei esztendőben" – jelentette ki Hans Engel, az Erste Group nemzetközi részvénystratégája. Habár a befektetői hangulat javult, az elemző még nem tapasztalt olyan jeleket, amelyek megerősítenék a fenntartható emelkedést. – „Az első negyedévben sovány forgalmat tapasztalhattunk a tőzsdéken. Azzal számolunk, hogy az év közepéig enyhén emelkedő piacokkal találkozunk, de vérbeli ralira nem számítunk".

Az MSCI World Index pillanatnyilag közel 2,8 százalékos osztalékhozamot mutat 14-es P/R ráta mellett. A részvények még most is vonzóbbak, mint a kötvények, kiváltképp a globálisan diverzifikált bevételből profitáló multinacionális vállalatok papírjai keresettebbek. A fejlett piacok államkötvényei általában messze a részvények osztalékhozama alatt maradó megtérülést ígérnek. Ennek megfelelően a részvények szintén viszonylag jól bebiztosítottak a lefelé mutató kockázatok ellen. Ez a megállapítás különösen igaz az amerikai részvényekre, ugyanis a tengerentúli kosarakban kisebb súllyal szerepelnek a pénzügyi papírok, mint Európában. A legtöbb piac jelenleg felfelé ívelő szakaszban van, habár a mérték eltérő. Példának okáért az S&P 500 grafikonján sokkal pozitívabb trend mutatkozik, mint a European DJ Stoxx Index esetében. Az első negyedévben tapasztalt átlag feletti emelkedés után a részvénypiacok várhatóan lelassulnak. Az amerikai részvények tovább menetelnek, de az európai indexek megszenvedik a pénzügyi részvények nagyobb súlyát, és éppen ezért vélhetően enyhén negatív teljesítményt mutatnak a negyedév során. A BRIC-államok közül Brazília és Oroszország a kedvencünk. Mindent összevetve azzal számolunk, hogy az MSCI globális részvényindex szerény mértékben, mintegy 5 százalékkal lép feljebb.


[1] Németország, Ausztria, Hollandia, Franciaország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük