2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Intel eltünteti az ólmot a jövõ mikroprocesszoraiból

5 min read
  <span class="inline left"><a href="/node/1826"><img class="image thumbnail" src="/files/images/noolom.thumbnail.jpg" border="0" alt="No Pb" title="No Pb" width="100" height="100" /></a></span>Az Intel környezetvédelmi fenntarthatóság iránti elkötelezettségének részeként az új, innovatív 45 nanométeres processzorok lesznek elsõként ólommentesek. <p>

  No PbAz Intel környezetvédelmi fenntarthatóság iránti elkötelezettségének részeként az új, innovatív 45 nanométeres processzorok lesznek elsõként ólommentesek.

  No PbAz Intel környezetvédelmi fenntarthatóság iránti elkötelezettségének részeként az új, innovatív 45 nanométeres processzorok lesznek elsõként ólommentesek.

Az Intel Corporation ma bejelentette, hogy jövõbeli processzorai, kezdve a 45 nanométeres, magas K együtthatóval készült processzor-családjával, száz százalékig ólommentesek lesznek. Ezek a processzorok az Intel új-generációs Intel? CoreTM 2 Duo, Core 2 Quad és Xeon? processzorai, melyek gyártását a vállalat az idei év második felében kezdi meg.

 "Az Intel elkötelezett a környezetvédelmi fenntarthatóság iránt, mindezt jól példázza az ólom eltávolítása, a termékek hatékonyabb energiafelhasználása, az alacsonyabb légszennyezés, és a magasabb arányú víz- és egyéb anyag-újrafelhasználásunk." – mondta Nasser Grayeli, az Intel alelnöke, és a Technology és Manufacturing csoport szerelési tesztelési technológia fejlesztéséért felelõs igazgatója.

Az ólmot többféle, a mikroelektronikában használatos tokozásban és az Intel chipeket a tokhoz forrásszemeken használják. A tokozás körbeveszi a chipet, és hozzáköti az alaplaphoz. A különbözõ tokozásokat a processzorok különbözõ piaci célszegmenséhez használják, ilyenek például a mobil, asztali vagy szerver-piac. A tokozási kivitel lehet PGA (pin grid array), BGA (ball grid array) vagy LGA (land grid array) típus, melyek az Intel új processzoraiban mind teljesen ólommentesek. 2008-ban a vállalat a 65 nanométeres lapkakészleteit is teljes mértékben ólommentessé teszi.

Az Intel 45 nanométeres processzorai nemcsak ólommentesek, de kihasználják a magas K együtthatójú szilíciumos technológia általi csökkent tranzisztor-szivárgást, a nagyobb energiahatékonyságot, illetve a nagyobb teljesítményt. A cég 45nm-es technológiája kisebb meghajtóáramot eredményezõ harmadik generációs feszített szilíciumot és alacsonyabb dielektromos állandójú anyagok használatából adódó kisebb kapacitású elektromos összeköttetések révén nagyobb teljesítményt és alacsonyabb fogyasztást is magában rejt.

Végül az Intel 45 nanométeres processzorcsaládja vékonyabb, kisebb és energiahatékonyabb asztali- és noteszgépeket, mobil internetes eszközöket és szerver-kiviteleket tesz lehetõvé.

            

Az út az ólommentességhez

Az ólmot évtizedek óta használják az elektronikában, elsõsorban elektronikai és mechanikai tulajdonságai miatt. Az ugyanolyan teljesítményi és megbízhatósági követelményeknek megfelelõ helyettesítõ anyag megtalálása jelentõs tudományos és technikai kihívást jelent.

Az ólom potenciálisan környezet- és egészségkárosító hatása miatt az Intel évek óta együttmûködik partnereivel és a félvezetõipar, valamint az elektronikai iparág vállalataival, hogy ólommentes megoldásokat fejleszthessenek ki, a környezetvédelmi politikájuk részeként. 2002-ben az Intel legyártotta elsõ ólom-mentes flash memória termékeit. 2004-ben már 95 százalékkal kevesebb ólmot tartalmazó processzorokat és lapkakészleteket szállított.

Az elsõ szintû összekapcsolódásban található maradék 5 százalék (hozzávetõlegesen 0,02 gramm) ólom-forrasztás helyettesítéséhez (a forrasztás kapcsolja össze a szilícium chipet a tokozási alappal), az Intel ón-ezüst-réz ötvözetet használ majd. A vállalat titkos megoldása abban rejlik, hogy az Intel miként használja ezeket az új anyagokat az ón/ólom forrasztóanyag helyett. Az Intel fejlett szilícium-technológiáinak összetett összekapcsolódási struktúrája miatt rengeteg mérnöki munkára volt szükség a fennmaradó ólom eltávolítására az Intel processzor-tokozásából és az új forrasztóanyag-ötvözet rendszerbe való illesztéséhez.

Az Intel mérnökei kifejlesztették azt a szerelési gyártási folyamatot, beleértve az új forrasztóanyag-ötvözetet, amelyek képesek voltak megoldani ezt, illetve lehetõvé tenni a magas szintû teljesítményt, minõséget és biztonságot, amelyet az Intel termékei igényelnek.

Környezetvédelmi fenntarthatóság – a tranzisztoroktól a gyárakig

Az Intel környezetvédelem iránti története hosszú, hiszen a filozófia már Gordon Moore, alapítónál elkezdõdött. Az ólom teljes kiiktatása mellett az Intel rengeteg környezetvédelmi ?best practice" gyakorlatot vezetett be gyáraiban és az egyes folyamatokban. A vállalat ahova lehet energia-csökkentést is tervez, illetve visz véghez, a legkisebb 45 nanométeres tranzisztoroktól a következõ ólommentes processzorokon át a mai, nagy-teljesítményû Intel Core 2 Duo processzorokig, melyek hozzávetõlegesen 40 százalékkal kevesebb energiát használnak, az iparági szabványok és erõs társadalmi elvárások iránt. Néhány további példa:

Az idei évben az Intel áttért az Intel? StrateFlash? Cellular memóriáról a halogén-mentes technológiára. A vállalat jelenleg a halogén-mentes égéslassítókkal kísérletezik a CPU-tokozási technológiák terén.  

1996-ban az Intel vezette a félvezetõ iparág megállapodását a globális felmelegedést okozó gáz-kibocsátás csökkentéséért, illetve jelenleg is együttmûködik az EU-val azzal kapcsolatban, hogy a technológiai szektor miként segíthetné az EU célkitûzését aziránt, hogy  2020-ra 20%-kal csökkentse az üvegházhatást fokozó gáz-kibocsátást.

Az Intel arra is összpontosít, hogy minél kevesebb természeti erõforrást használjon és pazaroljon gyártási folyamatai során. Az utóbbi 3 évben a vállalat több mint 9 milliárd gallon friss vizet spórolt meg környezetvédelmi intézkedéseivel, illetve annyival csökkentette a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátást, mintha 50,000 autót vont volna ki a forgalomból.

A vállalat csökkentette a termékeiben felhasznált veszélyes anyagok arányát, illetve a kémiai és szilárd hulladékának több mint 70 százalékát újrafelhasználja.

Az Intel számára a megújuló energiák prioritást jelentenek. A vállalat Oregonban a szélenergia legnagyobb vásárlója, illetve a megújuló energiák legnagyobb ipari felhasználója Új-Mexikóban.

Az Intel 200mm-rõl 300 mm-es ostyákra való folyamatos átállása által képes volt minden négyzetcentiméternyi szilcíium esetén közel 40%-kal csökkenteni a vízfelhasználást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük