2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Intel Menedzsment és Virtualizációs technológiáját oktatják a BME-n

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/1600"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Intel.thumbnail.jpg" border="0" alt="Intel" title="Intel" width="100" height="76" /></a></span>A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a 2007/2008-as tanévtõl kezdve az ?Informatikai infrastruktúra tervezése" tantárgy keretében az Intel platformfelügyeleti és virtualizációs technológiáját bemutató tananyag is elérhetõ lesz a hallgatók számára. Szintén a következõ tanévtõl Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium mûködik majd az Egyetemen.</p><p>

 intelA Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a 2007/2008-as tanévtõl kezdve az ?Informatikai infrastruktúra tervezése" tantárgy keretében az Intel platformfelügyeleti és virtualizációs technológiáját bemutató tananyag is elérhetõ lesz a hallgatók számára. Szintén a következõ tanévtõl Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium mûködik majd az Egyetemen.

 intelA Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a 2007/2008-as tanévtõl kezdve az ?Informatikai infrastruktúra tervezése" tantárgy keretében az Intel platformfelügyeleti és virtualizációs technológiáját bemutató tananyag is elérhetõ lesz a hallgatók számára. Szintén a következõ tanévtõl Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium mûködik majd az Egyetemen.

?Az Intel számára rendkívül fontos, hogy a legújabb technológiákat is ismerõ, felkészült szakemberek kerüljenek ki az iskolapadokból, így folyamatosan nemcsak pénzben nyújt támogatást a felsõoktatási intézményeknek, de akár egyedi tananyagok kidolgozásával és implementálásával is."  – mondta Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója. ?A BME-n is bemutatásra kerülõ vPro technológia magyarországi terjedését az is jelzi, hogy már olyan nagyfelhasználók is használatba vették, mint a Magyar Közút vagy a CORA áruházak" – tette hozzá.

Az Intel vPro platformja (a beépített diagnosztikai lehetõségeknek köszönhetõen) kiválóan alkalmazható például a rendszerdiagnosztikai algoritmusok, modell-alapú diagnosztika és ezekhez kapcsolódó kutatási területeken, így elengedhetetlenül szükséges, hogy a fiatal szakértõk is megismerkedjenek a technológia részleteivel.

?A BME, mint európai vezetõ egyetem számára mindig is célkitûzés volt az oktatott anyag és a reálgazdaság által igényelt tudás összhangja. A világon a piacvezetõ cégek szükségszerûen éppen az innovativitásuk miatt tudják megõrizni pozíciójukat. A velük való együttmûködés nemcsak azért fontos számunkra, mert ezáltal az általunk oktatott elméleti és gyakorlati anyag a legfrissebb technológiákkal egészül ki, hanem mert az ilyen kapcsolatok révén megjelenõ ?életszagúság" orientálja és motiválja a hallgatókat." – mondta Pataricza András, a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszékének docense. ?Oktatóként ehhez hozzátenném azt az ?önzõ" szempontunkat is, hogy az informatika rohanóan fejlõdõ világában az, hogy mi, oktatók is megtanuljuk a legfrissebb ismereteket, alapvetõen segítséget is jelent a kutatásaink technológiai kontextusba helyezéséhez, sõt új, alkalmazás-orientált kutatási témák megszületéséhez is."

Az új tananyag a bolognai képzésben az ?Informatikai rendszerek" BSc szakirányon, illetve a ?Szolgáltatásbiztos rendszerek tervezése" címû MSc szakirányon kötelezõ tantárgy lesz, melyet 3 vezetõ oktató és 3-4 doktorandusz oktat majd, várhatóan 150, illetve 30 hallgatónak. A BSc képzésen emellett a témához kapcsolódó választható tárgyként is hallgatható lesz, sõt egyes részei a hallgatói önálló laboratóriumi képzésbe is integrálódnak majd.

Az Intel által támogatott Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium Bensley platformra épül majd. A különlegessége abban rejlik, hogy a hallgatók a legkorszerûbb céleszközökön próbálhatják ki a virtualizációs, illetve hardverközeli rendszermenedzsment technikák gyakorlati alkalmazását – mely Magyarországon egyedülálló a felsõoktatásban.

A labort õsztõl egyéni konzultációs tárgyakhoz használják, míg a laborban használt technológia a jelenleg futó 6 EU kutatási projekt közül többen is közvetlenül demonstrációs platformként használható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.